Μια ματιά στη δημιουργία του «Μικρού Πρίγκιπα»

Μια ματιά στη δημιουργία του «Μικρού Πρίγκιπα»

Σε δημοπρασία βγαίνει ένα από τα μόλις τρία δακτυλογραφημένα αντίτυπα του βιβλίου, το οποίο φέρει εκτενείς χειρόγραφες σημειώσεις και διορθώσεις του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί.

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σχεδόν πάντα είναι συγκινητικό να έχει κανείς μπροστά του το χειρόγραφο κείμενο ενός συγγραφέα ή τις προσωπικές του σημειώσεις· να ρίχνει δηλαδή μια «κλεφτή» ματιά στην ίδια τη διαδικασία της δημιουργίας, να παρατηρεί τον γραφικό χαρακτήρα, τις διορθώσεις και το νήμα της σκέψης του. Αν μάλιστα ο συγκεκριμένος συγγραφέας είναι ο Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί, τότε ίσως χρειαστεί και περισσότερο από 1 εκατ. δολάρια ώστε να αποκτήσει κάποιος ένα τέτοιο ντοκουμέντο. Αυτή αναμένεται να είναι η τιμή εκκίνησης, τον προσεχή Νοέμβριο, στην αγορά τέχνης Abu Dhabi Art, όπου θα εκτεθεί προς δημοπράτηση ένα από τα μόλις τρία δακτυλογραφημένα αντίτυπα του «Μικρού Πρίγκιπα», το οποίο φέρει στις σελίδες του και εκτενείς χειρόγραφες σημειώσεις και διορθώσεις του συγγραφέα.

Ως γνωστόν, η διάσημη αλληγορική ιστορία του Εξιπερί, η οποία έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 500 γλώσσες και διαλέκτους –δεύτερη πίσω μόνο από την Βίβλο– γράφτηκε την περίοδο που ο συγγραφέας είχε εγκαταλείψει την υπό ναζιστική κατοχή Γαλλία, βρίσκοντας καταφύγιο στη Νέα Υόρκη, και εκδόθηκε αρχικά στις ΗΠΑ το 1943, στη γαλλική και την αγγλική γλώσσα. Φυσικά, οι σημειώσεις στο δακτυλογραφημένο κείμενο έχουν γίνει στα γαλλικά από τον Εξιπερί, ο οποίος στο συγκεκριμένο αντίτυπο φαίνεται να καταλήγει στην τελική μορφή του έργου του. Εκεί μάλιστα εμφανίζεται για πρώτη φορά και μία από τις πιο διάσημες φράσεις του «Μικρού Πρίγκιπα»: «Μόνο με την καρδιά βλέπεις καλά. Την ουσία τα μάτια δεν τη βλέπουν». Οπως εξηγούν ειδικοί στο έργο του, σε προηγούμενα προσχέδια ο συγγραφέας δοκιμάζει διαφορετικές εκδοχές της φράσης, ωστόσο εδώ για πρώτη φορά τη γράφει με σιγουριά στην τελική μορφή της. Οπως είπαμε, βέβαια, στο συγκεκριμένο αντίτυπο υπάρχουν ιδιόχειρες παρεμβάσεις σχεδόν σε κάθε σελίδα του. «Εχει γεμίσει το δακτυλογραφημένο σώμα με χειρόγραφες παραπομπές, διορθώσεις και προσθήκες, επιδιώκοντας να τελειοποιήσει και να οριστικοποιήσει το κείμενο», δήλωσε σχετικά η ειδικός Σάμι Τζέι.

Δεν είναι όμως μόνο το κείμενο. Ο μελλοντικός αγοραστής θα πάρει μαζί και δύο σκίτσα φιλοτεχνημένα με μολύβι από τον Εξιπερί, τα οποία απεικονίζουν τον Πρίγκιπα, καθώς και μια επιταγή των 100 δολαρίων υπογεγραμμένη από τον ίδιο στις 26 Φεβρουαρίου 1943. Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο «ξεκλειδώνει» μια ακόμη ενδιαφέρουσα ιστορία, καθώς η επιταγή αναφέρει ως αποδέκτη το κατάστημα Brooks Uniform Co, από το οποίο ο Εξιπερί φαίνεται να είχε παραγγείλει μια στολή της γαλλικής πολεμικής αεροπορίας. Φορώντας αυτή τη στολή, σύμφωνα με τη βιογράφο του, Στέισι Σμιθ, επισκέφθηκε για τελευταία φορά την ερωμένη του, Σίλβια Χάμιλτον, στη Νέα Υόρκη, προτού επιστρέψει στο μέτωπο του πολέμου. Σε εκείνη την επίσκεψη της εμπιστεύθηκε και το αυθεντικό χειρόγραφο του «Μικρού Πρίγκιπα», ενάμιση χρόνο περίπου πριν βρει τον θάνατο σε αναγνωριστική αποστολή τον Ιούλιο του 1944.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT