Μαραθώνιος στα σχολεία με έργα Καζαντζάκη

Μαραθώνιος στα σχολεία με έργα Καζαντζάκη

«Στόχος μας είναι να δείξουμε, μέσα από προσιτές και ενδιαφέρουσες για τα παιδιά δράσεις, γιατί είναι ένας διαχρονικός συγγραφέας», μας λέει ο εκδότης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμβληματικά έργα του Νίκου Καζαντζάκη, όπως τα «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά», «Ασκητική» και «Καπετάν Μιχάλης», θα διαβαστούν από τους μαθητές της Δ΄ Δημοτικού έως και της Γ΄ Λυκείου στο πλαίσιο του Μαθητικού Μαραθωνίου Ανάγνωσης που διοργανώνουν οι εκδόσεις Διόπτρα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και υπό την αιγίδα του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα η έναρξη αυτής της νέας πρωτοβουλίας με τίτλο «Ο Νίκος Καζαντζάκης στον 21ο αιώνα» συμπίπτει συμβολικά με την επέτειο θανάτου του Κρητικού συγγραφέα, στις 26 Οκτωβρίου.

Στα σχολεία που θα συμμετάσχουν θα συμπεριληφθούν και θεατρικά κείμενα του συγγραφέα, όπως τα «Ιουλιανός ο παραβάτης» και «Οδυσσέας», τα οποία θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε με αυτούσιο το κείμενο είτε σε διασκευή για το ανέβασμα σχολικών θεατρικών παραστάσεων, στο πλαίσιο του μαθήματος θεατρικής αγωγής, παράλληλα με τη διεξαγωγή του μαραθωνίου. Οσον αφορά τις τάξεις της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι συμμετοχές μπορεί να είναι είτε ατομικές είτε συλλογικές, ενώ για τη δευτεροβάθμια προβλέπονται μόνο ατομικές δηλώσεις.

Οι μαθητές, αφού αναγνώσουν τα έργα, καλούνται να επιλέξουν μεταξύ τριών δράσεων που θα εμπνέονται από αυτά. Συγκεκριμένα, θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μια φανταστική συνέντευξη στον Νίκο Καζαντζάκη, καταγράφοντας τόσο τις ερωτήσεις που θα ήθελαν να του θέσουν όσο και τις πιθανές απαντήσεις του ίδιου, να γράψουν ένα διαφορετικό τέλος σε μια από τις ιστορίες του, αλλά και να δημιουργήσουν ένα δικό τους πρωτότυπο διήγημα με ελεύθερο θέμα, έχοντας έρθει ένα βήμα πιο κοντά στο σύμπαν του Καζαντζάκη. «Στόχος μας αυτή τη φορά είναι να δείξουμε, μέσα από προσιτές και ενδιαφέρουσες για τα παιδιά δράσεις, γιατί ο Καζαντζάκης είναι διαχρονικός», μας λέει ο εκδότης Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, ενώ προσθέτει ότι είναι πολύ σημαντικό «να τον φέρουμε πιο κοντά στη σύγχρονη εποχή». Πέρα από τρία καινούργια κόμικς που ετοιμάζονται για τη νέα χρονιά, μεταφέροντας ξανά έργα του σε μορφή graphic novel, στα σκαριά βρίσκεται και η σύσταση μιας ιστοσελίδας που θα περιλαμβάνει σχετικό υλικό και βίντεο. «Αυτό που ετοιμάζεται είναι μια πλατφόρμα που θα διευκολύνει τόσο τους μαθητές όσο και τους εκπαιδευτικούς κατά τη διαδικασία μελέτης και επεξήγησης του υλικού», μας λέει ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο μαραθώνιος, που συνδέεται με δύο μαθητικούς διαγωνισμούς, τον ομώνυμο διαγωνισμό δημιουργικής γραφής και τον διαγωνισμό κόμικς «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η 9η Τέχνη», θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου 2025. Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να πάρουν μέρος μπορούν μέχρι και τελευταία στιγμή να δηλώσουν συμμετοχή, συμπληρώνοντας τη φόρμα που θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των εκδόσεων Διόπτρα (dioptra.gr), ενώ τα κείμενα των μαθητών, όπως και οι αιτήσεις τους, θα κατατεθούν σε συγκεκριμένες ηλεκτρονικές διευθύνσεις που θα αναρτηθούν στο ίδιο σάιτ.

Μεταξύ των βραβείων που θα λάβουν οι διακριθέντες κάθε σχολικής τάξης περιλαμβάνονται ηλεκτρονικές συσκευές με ενσωματωμένα έργα του Νίκου Καζαντζάκη σε μορφή ebook, μια συλλεκτική κασετίνα με το σύνολο των μυθιστορημάτων του και μια δωροεπιταγή οκτώ βιβλίων από τις εκδόσεις Διόπτρα.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT