Η AfD εναντίον του κινήματος Μπάουχαους

Η AfD εναντίον του κινήματος Μπάουχαους

54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κριτική επαναξιολόγηση του αρχιτεκτονικού κινήματος Μπάουχαους ζητούν πολιτικοί του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD, με αίτημα που υπέβαλαν στο κοινοβούλιο του κρατιδίου της Σαξονίας-Ανχαλτ. Στο κείμενό τους, με τίτλο «Το λάθος μονοπάτι του μοντερνισμού», ζητούν να αποτραπεί η «μονοδιάστατη αποθέωση» της κληρονομιάς του Μπάουχαους, η οποία θα τιμηθεί το 2025 και το 2026, με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ανέγερση στην πόλη Ντεσάου του κτιρίου του Ιδρύματος Μπάουχαους, σε σχέδια του Βάλτερ Γκρόπιους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Mitteldeutsche Zeitung, η AfD αναφέρει ότι «η έμφαση (σ.σ.: του κινήματος) στη λιτότητα και στον μινιμαλισμό οδήγησε συχνά σε μια απρόσωπη αρχιτεκτονική, που γίνεται αντιληπτή σαν ψυχρή, αφιλόξενη και απωθητική». Στο κείμενο σημειώνεται επίσης ότι η «ομοιομορφία» του Μπάουχαους οδήγησε «σε μια διάλυση των περιφερειακών αρχιτεκτονικών χαρακτηριστικών και σε τυποποίηση της αρχιτεκτονικής και του ντιζάιν, η οποία είναι επιζήμια για την πολιτισμική ποικιλομορφία». Ερωτώμενος σχετικά, ο εκπρόσωπος της Afd, Ολιβερ Κίρχνερ, δήλωσε ότι προτιμάει την αρχιτεκτονική της βιλχελμιανής εποχής (1890-1918) και την αρ νουβό, ενώ ο Αντρέας Ζίλμπερσακ του Ελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος σχολίασε ότι «η AfD αποκαλύπτει το κατεξοχήν πρόσωπο του εθνικοσοσιαλισμού».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT