Ο Τρύφων Ζαχαριάδης είναι ψυχαναλυτικός θεραπευτής και συγγραφέας. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών (Μπολόνια). Σπούδασε πολιτικές επιστήμες (Νομική Αθηνών). Εκπαιδεύτηκε στην ψυχαναλυτική ψυχοθεραπεία. Εχει εκδώσει δοκίμια και λογοτεχνικά βιβλία. Τελευταίο του μυθιστόρημα, «Ιερεμίας υποδεκανέας» (εκδόσεις Αρμός).
Ποια βιβλία έχετε αυτόν τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
Λαϊκά παραμύθια και βιβλία που διάβαζα παιδί: «Χοκ Φιν», «Τομ Σόγιερ», «Ρομπέν των δασών».
Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Στην εσωτερική μου πατρίδα (ψυχισμό), τις εξορισμένες πτυχές του εαυτού μου οι λέξεις και οι μύθοι καταφέρνουν να τις επαναπατρίζουν.
Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
«Οδυσσέας» του Τζέιμς Τζόις.
Περιγράψτε την ιδανική αναγνωστική συνθήκη.
Νύχτα σε τρένο με φως επικεντρωμένο στη σελίδα και τον μονότονο ήχο από τις ράγες να συνοδεύει τις σκέψεις.
Υπάρχουν βιβλία για τα οποία να νιώθετε ενοχές που σας άρεσαν;
Οι ενοχές προδίδουν ψυχικοποιημένες απειλές. Επειδή «τρομοκρατώ τους τρομοκράτες» των συναισθημάτων μου, δεν μου έχει συμβεί.
Τι είναι αυτό που σας συγκινεί περισσότερο σε ένα βιβλίο;
Κάτι αντίστοιχο με τους ήρωες της μυθιστορίας μου. Σχηματοποιώ τη φυσική παρουσία και το ψυχικό τους σώμα γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν. Ωστόσο, είναι τρυφερό να γίνεται με κάποιους αναγνώστες σημείο συνάντησης και κοινός τόπος συγκίνησης.
Ποιο είναι το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσετε;
Συλλεκτικά τεύχη Μίκυ Μάους.
Ποια ήταν η έμπνευση για να γράψετε το βιβλίο «Ιερεμίας υποδεκανέας»;
Μια ανάρτηση στο Διαδίκτυο για έναν συνεπώνυμο και συνονόματο 19χρονο υποδεκανέα που φονεύθηκε το 1949 στον Εμφύλιο. Η σορός του –ανέφερε– αναπαύεται σε στρατιωτικό κοιμητήριο. Δοκίμασα να συγκεντρώσω πληροφορίες. Στην αναζήτηση γεννήθηκε μυθιστορία αλλά όχι υλικό βιογραφίας. Τα υπόλοιπα ήλθαν απλά. Διέσπειραν στον νου μου μια διεγερτική περιέργεια για έναν άγνωστο που τον γνώριζα σαν κάλπικη δεκάρα.
Σκιαγραφήστε τον Ιερεμία Ερμογένη.
Υπάρχουν τρεις ήρωες της ιστορίας με στοιχεία Ιερεμίας Ερμογένης. Ο συγγραφέας του βιβλίου, ο 19χρονος υποδεκανέας και ένα τρίτο πρόσωπο που ανατρέπει τα δεδομένα ζωής του συγγραφέα και το τέλος του μυθιστορήματος που ήδη έχει εκδοθεί. Οι πρωταγωνιστές του, στην καθημερινότητά τους, ως «θύματα» παλεύουν με τη χειριστική μεταχείριση των άλλων. Στον εσωτερικό τους εμφύλιο ελπίζουν η καλοσύνη τους να συγκινήσει τους θύτες. Οι ανάπηρες βιογραφίες τους δεν τους διευκολύνουν να συνειδητοποιήσουν ότι ο θύτης και το θύμα είναι ο εαυτός τους. Διατηρούν σε κώμα συναισθήματα, πτυχές ζωής, καταπιεσμένους έρωτες, δαίμονες και τραύματα. Ποιος από τους τρεις θα καταφέρει να ξυπνήσει τις ημιθανείς εκδοχές του;