Ακτιβιστές «έντυσαν» τη θεά Δήμητρα στο Βρετανικό Μουσείο

Ακτιβιστές «έντυσαν» τη θεά Δήμητρα στο Βρετανικό Μουσείο

Μέλη της οργάνωσης Just Stop Oil τοποθέτησαν στο άγαλμα ένα πορτοκαλί ανακλαστικό γιλέκο και δίπλα του ένα χάρτινο «συννεφάκι ομιλίας» με τη φράση «απλώς σταματήστε την πείνα»

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα αρχαιοελληνικό άγαλμα της θεάς Δήμητρας, το οποίο εκτίθεται στο Βρετανικό Μουσείο, ήταν ο τελευταίος στόχος της ακτιβιστικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Just Stop Oil

Σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της οργάνωσης, δύο μέλη της εισήλθαν χθες το πρωί στις 10 π.μ. (ώρα Αγγλίας) στο Βρετανικό Μουσείο και έντυσαν το άγαλμα με ένα πορτοκαλί ανακλαστικό γιλέκο, τοποθετώντας δίπλα του ένα χάρτινο «συννεφάκι ομιλίας» με τη φράση «απλώς σταματήστε την πείνα». 

Το φυσικού μεγέθους, μαρμάρινο άγαλμα της Δήμητρας, που απεικονίζει τη θεά καθισμένη σε θρόνο, χρονολογείται στο 350-330 π.Χ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Βρετανικού Μουσείου το άγαλμα προέρχεται από ανασκαφές που πραγματοποίησε στην αρχαία Κνίδο της Μικράς Ασίας ο Βρετανός αρχαιολόγος σερ Τσαρλς Τόμας Νιούτον και αποκτήθηκε από το ίδρυμα το 1859.

«Το περιστατικό εξέθεσε εκθέματα σε κίνδυνο»

Εκπρόσωπος του βρετανικού ιδρύματος δήλωσε στην ιστοσελίδα Art Newspaper ότι το άγαλμα δεν υπέστη φθορές και πρόσθεσε: «Το Βρετανικό Μουσείο σέβεται το δικαίωμα των ατόμων να εκφράζουν τις απόψεις τους και επιτρέπει επιτόπιες ειρηνικές διαμαρτυρίες, εφόσον δεν προκαλείται κίνδυνος στη συλλογή, το προσωπικό και τους επισκέπτες. Το συγκεκριμένο περιστατικό ξεκάθαρα παραβίασε τους κανονισμούς για τους επισκέπτες και εξέθεσε εκθέματα σε κίνδυνο». 

Στη δική της ανακοίνωση, η Just Stop Oil ζητά από το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεργαστεί με άλλα κράτη και φορείς προκειμένου να σταματήσει η εξόρυξη και η χρήση πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα μέχρι το 2030. Η οργάνωση κρούει επίσης τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο κατάρρευσης που αντιμετωπίζει το λεγόμενο «Μεσημβρινό Ανατρεπόμενο Ρεύμα του Ατλαντικού» (Atlantic Meridional Overturning Current – AMOC), ένα πολύπλοκο σύστημα ρευμάτων που ρυθμίζει τη θερμοκρασία της επιφάνειας της Γης και επηρεάζει τη γεωργία σε μέρη της Ευρώπης. 

«Πείνα ή ένας κόσμος χωρίς πετρέλαιο. Τι από τα δύο πρέπει να γίνει; Η κλιματική κρίση απειλεί την επισιτιστική μας ασφάλεια και οι επιπτώσεις της θα επιδεινωθούν μέχρι να σταματήσουμε να καίμε ορυκτά καύσιμα», ανέφερε ένας εκπρόσωπος της οργάνωσης.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT