Anora: Μοντέρνα Σταχτοπούτα στη Ν. Υόρκη

Anora: Μοντέρνα Σταχτοπούτα στη Ν. Υόρκη

Ο παραμυθένιος έρωτας ανάμεσα σε μια σεξεργάτρια και στον γιο ενός ολιγάρχη

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Anora ★★★★
KOMENTI (2024), 139΄
Σκηνοθεσία: Σον Μπέικερ
Ερμηνείες: Μάικι Μάντισον,Πολ Γουάισμαν

Μετά τα εξαιρετικά «The Florida Project» και «Red Rocket», ο πιο σπουδαίος ίσως σύγχρονος εκπρόσωπος του αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά Σον Μπέικερ κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στις Κάννες και βαδίζει ολοταχώς προς την απονομή των Οσκαρ.

Ο Σον Μπέικερ μετέτρεψε μια απλή ιστορία σε οξεία παρατήρηση πάνω στις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, χωρίς να θυσιάζει τη λυτρωτική αύρα του παραμυθιού.

Η σχετικά άγνωστη Μάικι Μάντισον («Better Things») υποδύεται την Ανι, μια νεαρή σεξεργάτρια από το Μπρούκλιν, η οποία συναντά και παντρεύεται αυθόρμητα τον γιο ενός Ρώσου ολιγάρχη. Ωστόσο, πάνω που πιστεύει ότι έπιασε την «καλή», τα νέα μαθαίνονται στη Ρωσία, από όπου καταφθάνουν οι γονείς του απερίσκεπτου γαμπρού προκειμένου να ακυρώσουν τον γάμο.

Ο Σον Μπέικερ επινοεί τη δική του… μοντέρνα Σταχτοπούτα, βγαλμένη από τη σκληρή και συνάμα παράδοξα αστεία σημερινή πραγματικότητα. Οντως αυτό που ζει η Ανι, τουλάχιστον αρχικά, μοιάζει με παραμύθι καθώς ο νεαρός Ρώσος την πνίγει στα δώρα και της υπόσχεται μια ζωή σαν ατελείωτο πάρτι πολυτελείας. Είναι βασικά η πραγματοποίηση του ονείρου της Gen Z, η οποία πολύ γρήγορα έχει διαπιστώσει ότι η σκληρή δουλειά ελάχιστα εξασφαλίζει στον σύγχρονο κόσμο και ψάχνει μανιωδώς την εναλλακτική του εύκολου πλουτισμού.

Προσγείωση

Η ανώμαλη προσγείωση, μέσω των απηυδισμένων γονιών που έρχονται να επιβάλουν την τάξη, είναι βέβαια θέμα χρόνου, όμως ακόμη και τότε ο Μπέικερ αρνείται να μετατρέψει την ταινία του σε καθαρό δράμα ή, έστω, σε θρίλερ με θέμα την τύχη της κοπέλας· αντιθέτως, συνεχίζει με φρενήρεις ρυθμούς και τη μια αστεία σεκάνς μετά την άλλη, ξεπερνώντας διαρκώς τις προσδοκίες του θεατή.

Ολα αυτά μέχρι να φτάσουμε στην τελική, απροσδόκητα «ήσυχη» σκηνή, η οποία κλείνει γλυκόπικρα και ταιριαστά ένα απολαυστικό σύνολο.

Ο Μπέικερ κέρδισε δίκαια τον Χρυσό Φοίνικα, καταφέρνοντας να μετατρέψει μια απλούστατη ιστορία σε πολύ σύγχρονη οξεία παρατήρηση πάνω στις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τη λυτρωτική αύρα και την αισιοδοξία του παραμυθιού. Το γεμάτο χιούμορ σενάριο αποτελεί αναμφίβολα το δυνατό χαρτί του, μαζί με το ταχύτατο μοντάζ και την ατρόμητη ερμηνεία της Μάντισον.

Η τελευταία αποτελεί τον πιο πρόσφατο κρίκο σε μια αλυσίδα κατά κανόνα άγνωστων πρωταγωνιστών, τους οποίους ο Μπέικερ καταφέρνει να αναδείξει σε πρόσωπα της σημερινής αμερικανικής εργατικής τάξης, δίχως να την αγιοποιεί ούτε να την καταδικάζει.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT