Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου (ΦΕΛ) γιορτάζει αυτές τις ημέρες τα 80 χρόνια από την ίδρυσή της και η επέτειος αυτή προκαλεί μια σειρά από ζητήματα καίριας πολιτισμικής σημασίας για το μέλλον της ταχυδρομικής επικοινωνίας και τη συλλεκτική κοινότητα των φιλοτελιστών. Είναι ζητήματα που εμφανίζονται ευρύτερα του πεδίου του φιλοτελισμού και απαντούν διεθνώς, καθώς αντανακλούν συνήθειες, δίκτυα, επικοινωνία, ακόμη και συμπεριφορές. Οπως λέει ο κ. Μιχάλης Βαΐτης, πρόεδρος της ΦΕΛ, «θα διακινδύνευα να πω ότι ο φιλοτελισμός εμπεριέχει όλες τις αξίες του κινήματος slow down (ή κίνημα της βραδύτητας στα ελληνικά), που τελευταία έχει έρθει στο προσκήνιο. Απαιτεί ηρεμία, τάξη και οργανωτικό πνεύμα, επιμονή και υπομονή, προσήλωση στον στόχο να συγκροτήσεις τη συλλογή σου σύμφωνα με τις δικές σου επιθυμίες, τη δική σου προσωπικότητα».
Ολες αυτές τις πτυχές είμαστε σε θέση να τις συζητήσουμε με αφορμή την ιστορική αφετηρία της ίδρυσης αυτού του πολιτιστικού σωματείου πριν από 80 χρόνια στη Μυτιλήνη. Ηταν το 1942, που μια ομάδα εμπόρων και κτηματιών υπέγραψε το πρακτικό ίδρυσης της Εταιρείας. Η έγκριση, όμως, από τις γερμανικές αρχές δόθηκε το 1944, ορίζοντας μια δύσκολη αφετηρία που αναπτύχθηκε σταδιακά και με δυναμικό τρόπο. Η γέννηση της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου μέσα στην Κατοχή ενισχύει το φαινόμενο πολιτισμικών ζυμώσεων που είχε σημειωθεί πανελλαδικά εκείνα τα χρόνια.
Εχει επίσης ιστορικό ενδιαφέρον το γεγονός πως το 1944, με την απελευθέρωση, η νεοσύστατη Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου πρότεινε στον νομάρχη την επισήμανση «Ελεύθερη Λέσβος» από το Ταχυδρομείο Μυτιλήνης στην «κατοχική» σειρά «Τοπίων», με όλα τα έσοδα να αποδίδονται στο Δημόσιο Ταμείο. Μορφή της ελληνικής φιλοτελικής ιστορίας υπήρξε ο επί σειράν ετών πρόεδρος της ΦΕΛ, Χαριλής Μπίνος (1909-1978), φιλάνθρωπος, φιλότεχνος και συλλέκτης, τη συμβολή του οποίου τίμησαν τα ΕΛΤΑ με ένα γραμματόσημο (2017).
Την Κυριακή 3 Νοεμβρίου θα γίνει η κεντρική εκδήλωση εορτασμού της επετείου των 80 ετών στην αίθουσα εκδηλώσεων της Γεν. Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής στη Μυτιλήνη, ενώ την ίδια ημέρα θα κυκλοφορήσει φύλλο προσωπικού γραμματοσήμου με παραστάσεις σχετικές με τη ΦΕΛ και θα χρησιμοποιηθεί ειδική αναμνηστική σφραγίδα από τα ΕΛΤΑ στον χώρο της εκδήλωσης. Στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυτιλήνης θα λειτουργεί έως τις 7 Νοεμβρίου φιλοτελική έκθεση. Οι εκδηλώσεις εορτασμού διοργανώνονται σε συνεργασία με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και τον Δήμο Μυτιλήνης, με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής και των Ελληνικών Ταχυδρομείων.
Η δημόσια προβολή των δράσεων της ΦΕΛ, που εξακολουθεί και εκδίδει ανά τριμηνία το περιοδικό της, συντελείται επί δεκαετίες μέσα στον κοινωνικό ιστό της Μυτιλήνης αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Πασχίζει για τα θέματα του φιλοτελισμού. «Παρά τις προσπάθειές μας, όμως, δεν παρατηρείται αύξηση των φιλοτελιστών», υπογραμμίζει ο κ. Μιχάλης Βαΐτης. «Το γεγονός ότι έχει αντικατασταθεί η παραδοσιακή αλληλογραφία και γενικότερα η διακίνηση εγγράφων από τα σύγχρονα ηλεκτρονικά μέσα, αλλά και η επιλογή του ταχυδρομείου να μη χρησιμοποιούνται πλέον γραμματόσημα σε ένα μεγάλο μέρος ταχυδρομικών υπηρεσιών (επιταγές, δέματα, ομαδική αλληλογραφία, συστημένα, ιχνηλατήσιμα, επί αντικαταβολή, δηλωμένης αξίας), έχει εξαφανίσει το γραμματόσημο από το οπτικό πεδίο των πολιτών, μικρών και μεγάλων. Δεν δίνονται έτσι αφορμές για τη συλλογή του, όπως συνέβαινε παλαιότερα. Κι εδώ έρχεται ο ρόλος των φιλοτελικών σωματείων. Να κάνουν γνωστή την ύπαρξη του γραμματοσήμου και να παρακινήσουν το ενδιαφέρον του κόσμου, κυρίως των παιδιών». Το θέμα είναι διεθνές. Και στην Ελλάδα δυναμικά το προβάλλει η Λέσβος μέσα από την ιστορική Φιλοτελική Εταιρεία της.