Σε μια γωνιά της οδού Φαβιέρου, στην καρδιά της Αθήνας, υψώνεται μια μεγάλη επιγραφή που υπόσχεται κάτι μοναδικό: «Η Ελλάδα σε μικρογραφία». Πλησιάζοντας, βρισκόμαστε μπροστά στην είσοδο ενός νέου μουσείου, το πρώτο του είδους του, που έρχεται να ενώσει την αρχαία και τη σύγχρονη Ελλάδα. Στους τέσσερις ορόφους του, οι επισκέπτες μπορούν να διατρέξουν την ιστορία της χώρας μέσα από εντυπωσιακές μινιατούρες αρχαιολογικών θησαυρών και διάσημων μνημείων.
«Ανοιξε πριν από ακριβώς δέκα μέρες», μας λέει η εκπρόσωπος του μουσείου Φωτεινή Ατλαμάζογλου. «Πρόκειται για ένα ταξίδι μέσα από τις εποχές, όπου με ένα βήμα μεταφερόμαστε σε αρχαίους πολιτισμούς, μεγαλοπρεπή παλάτια, καθεδρικούς ναούς καθώς και στα ελληνικά νησιά». Στόχος του μουσείου είναι να γίνει η πολιτιστική κληρονομιά προσιτή σε όλους, να εμπνευστούν οι επισκέπτες και να σεβαστούν την ιστορία μας. Κυρίως όμως, να μάθουν περισσότερα για τον πλούτο της χώρας. «Ολες οι μικρογραφίες σε κλίμακα 1:50 και 1:25 είναι κατασκευασμένες από υλικό PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο), με τα σημαντικότερα αξιοθέατα να παρουσιάζονται όπως είναι στη σημερινή τους μορφή», εξηγεί η κ. Ατλαμάζογλου.
«Η κάθε μακέτα χρειάζεται από τρεις μήνες μέχρι έναν χρόνο για να κατασκευαστεί, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της διάταξης. Οι μακέτες αντέχουν σε υψηλές αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες έτσι ώστε να μην φθείρονται».
Το ζευγάρι Ουκρανών, στο οποίο ανήκει το μουσείο, ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με την τέχνη της αναπαραγωγής σε μικρό μέγεθος. Μάλιστα, έχουν δημιουργήσει αντίστοιχα μουσεία στην Ουκρανία και τη Βουλγαρία, με αυτό της Αθήνας να αποτελεί το τρίτο στη σειρά. Αγόρασαν το κτίριο στην Ελλάδα πριν από επτά χρόνια και από τότε πηγαινοέρχονται στη χώρα μας για να στήσουν το μουσείο. Ο στόχος τους, όπως λέει και ο ένας εκ των ιδιοκτητών, Αλεξάντερ Μενζίκοφ, είναι να μείνουν μόνιμα εδώ, άλλωστε ζει στην Ελλάδα και ο γιος τους με την οικογένειά του, ενώ έχουν αποκτήσει και πολλούς φίλους.
Τα εκθέματα
Σε ό,τι αφορά τα εκθέματα, στο ισόγειο δεσπόζουν η Ακρόπολη των Αθηνών και το χρυσελεφάντινο άγαλμα της Αθηνάς Παρθένου. Δυο έργα στα οποία διακρίνεται η λεπτομερής προσέγγιση της ομάδας αρχιτεκτόνων, καλλιτεχνών, γλυπτών και προγραμματιστών υπολογιστών που εργάστηκαν πάνω στα μοντέλα. «Η κάθε μακέτα χρειάζεται από τρεις μήνες μέχρι έναν χρόνο για να κατασκευαστεί, ανάλογα με την πολυπλοκότητα της διάταξης. Οι μακέτες αντέχουν σε υψηλές αλλά και χαμηλές θερμοκρασίες έτσι ώστε να μην φθείρονται».
Η διαδρομή διάρκειας μιας ώρας σε αρχιτεκτονικά θαύματα συνεχίζεται ατομικά ή με τη βοήθεια ξεναγού για τις ομαδικές περιηγήσεις, σε όλους τους ορόφους που χωρίζονται σε διαφορετικές θεματικές. Η Επίδαυρος, η Θόλος, οι Δελφοί, η Αρχαία Ολυμπία, τα μοναστήρια του Αγίου Ορους, ο Αγιος Ανδρέας της Πάτρας, τα αξιοθέατα της Κρήτης, της Ρόδου, της Κέρκυρας, τα λευκά σπίτια της Σαντορίνης, η ελληνική πόλη Ποσειδωνία στις ακτές της Ιταλίας και πολλές άλλες περιοχές – ορόσημα, αποτυπώνονται αριστοτεχνικά στις μακέτες και επιτρέπουν στους επισκέπτες να γνωρίσουν τόπους που ίσως να μην έχουν δει ακόμα από κοντά.
Ο φωτισμός στις αίθουσες, που είναι προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία, είναι ειδικά σχεδιασμένος ώστε να τονίζει όλα τα στοιχεία στο κάθε έκθεμα, ενώ υπάρχουν στιγμές που τα φώτα χαμηλώνουν και ανάβουν μικρά λαμπάκια πάνω στις μακέτες δημιουργώντας μια τελείως διαφορετική ατμόσφαιρα. Η μουσική που ακούγεται στα ηχεία, δεν είναι άλλη από ενορχηστρώσεις διάσημων παλιών ελληνικών τραγουδιών που κάνουν την ξενάγηση ξεχωριστή.
Νέες τεχνολογίες και σινεμά
Οι εργασίες στον χώρο δεν έχουν ολοκληρωθεί καθώς, εκτός από τα εκθέματα, θα υπάρχουν κι άλλες δυνατότητες για τους επισκέπτες.
Για παράδειγμα, ο πέμπτος όροφος θα μετατραπεί σε κινηματογράφο που θα προβάλλει ταινίες σχετικές με τη θεματολογία του μουσείου. Επιπλέον, θα γίνεται χρήση νέων τεχνολογιών, όπως τα ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας, που θα μας «ταξιδεύουν» πίσω στον χρόνο και θα μας φέρνουν «κοντά» σε ιστορικά πρόσωπα. Παράλληλα, οι μικροί κυρίως επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να φορέσουν αρχαιοελληνικά κοστούμια και να φωτογραφηθούν με αυτά. Στον έκτο και τελευταίο όροφο υπάρχει καφετέρια η οποία έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενεί εκδηλώσεις και παιδικά πάρτι στον εσωτερικό χώρο αλλά και έξω στη βεράντα με θέα ολόκληρη την πόλη.
Η ομάδα εργάζεται πυρετωδώς για να προσφέρει σύντομα στους επισκέπτες μια πλήρη εμπειρία. «Σε μια ή δύο εβδομάδες, θα είναι όλα έτοιμα», λέει προς στο τέλος της ξενάγησης ο εμπνευστής του πρότζεκτ, Αλεξάντερ Μενζίκοφ τονίζοντας ότι αγαπάει την Ελλάδα και τον ελληνικό πολιτισμό και είναι χαρούμενος για το αποτέλεσμα στο μουσείο.
Εικονογράφηση: Michael Kirki/Καθημερινή