Ο κόσμος που έχει γεννηθεί από τον Ισπανό ζωγράφο Φερνάντο Σιντόντσα (Fernando Cidoncha) είναι ένας κόσμος συγκίνησης μπροστά στην ανθρώπινη μορφή. Με έδρα τη Φλωρεντία, που αποτελεί πόλη-τροφοδότρια της φαντασίας του, ο Σιντόντσα παρουσίασε νέα έργα του στην γκαλερί Arcadia Contemporary της Νέας Υόρκης και συνεχίζει τη διεθνή παρουσία του. «Η αφηγηματικότητα των έργων μου δεν είναι παρά η εξερεύνηση της ανθρώπινης εμπειρίας μέσα από τον φακό της ευαλωτότητας, της διασύνδεσης και της ενδοσκόπησης», λέει στην «Κ». «Συχνά ζωγραφίζω ανδρόγυνες φιγούρες που απλώς εκφράζουν με την παρουσία τους κάτι άχρονο και αιώνιο».
Γεννημένος στη Μαδρίτη, αλλά μεγαλωμένος σε μια μικρή πόλη της Εστρεμαδούρας, ο Ισπανός ζωγράφος σπούδασε ανθρωπιστικές σπουδές στα πανεπιστήμια της Ναβάρας και της Γρανάδας πριν μεταβεί στη Φλωρεντία. Εκεί αφέθηκε να βυθιστεί στην παραστατική τέχνη που τον περιτριγύριζε. «Η Φλωρεντία, με όλη την εκπληκτική ιστορία μιας ιερής τέχνης, έχει βαθύτατα επηρεάσει τον τρόπο που βλέπω και προσεγγίζω τον κόσμο», λέει ο Φερνάντο Σιντόντσα. «Εμπνέομαι από τη διατομή ανάμεσα στην κλασική και θρησκευτική παράδοση της τέχνης και στη δική μου queer ταυτότητα, που μου επιτρέπει να προσφέρω μια προσωπική ερμηνεία της παραδοσιακής εικονογραφίας».
Η Φλωρεντία, η πόλη όπου ζει και τον τροφοδοτεί, «με όλη την εκπληκτική ιστορία μιας ιερής τέχνης, έχει βαθύτατα επηρεάσει τον τρόπο που βλέπω τον κόσμο», λέει ο γλύπτης και ζωγράφος.
Ζωγράφος αλλά και γλύπτης, ο Σιντόντσα παρουσίασε τη νέα σειρά των ζωγραφικών συνθέσεών του στην υψηλών προδιαγραφών νεοϋορκέζικη αίθουσα τέχνης Arcadia Contemporary, που κατά κανόνα προωθεί τη σύγχρονη παραστατική τέχνη. «Βλέπω τις ρίζες μου στην παραστατική τέχνη αλλά δεν τη θεωρώ αντίποδα της αφαίρεσης», λέει. «Πιστεύω ότι η ανθρώπινη μορφή έχει ατέρμονες δυνατότητες για αφήγηση, συγκίνηση και διασύνδεση. Ερμηνεύω την αφαίρεση όχι απλώς ως έλλειψη παραστατικότητας, αλλά ως μια γλώσσα που συμπληρώνει την τέχνη της αναπαράστασης. Στα δικά μου έργα επιχειρώ να φέρω μια αφηρημένη διάσταση στα συναισθήματα και στην ατμόσφαιρα που καλλιεργώ, παρότι οι φιγούρες είναι ρεαλιστικές. Δεν συμπλέω με σύγχρονες τάσεις και προσπαθώ να δημιουργώ έργα που υπάρχουν αυθύπαρκτα».
Με πλούσια χρωματική παλέτα, έντονη και λαμπερή, με συνθέσεις που παραπέμπουν εμμέσως σε θέματα από την ιστορία της τέχνης, ο Σιντόντσα διατυπώνει το προσωπικό λεξιλόγιό του σε έναν γοργά μεταβαλλόμενο κόσμο. «Ο κόσμος της τέχνης σήμερα», λέει, «είναι πολύμορφος. Και ο ρόλος των μουσείων και των γκαλερί είναι κρίσιμος στην παρουσίαση της τέχνης σε ένα μεστό νοημάτων περιβάλλον. Οι ΗΠΑ, με τη δυναμική αγορά τους, προσφέρουν τεράστιες δυνατότητες, ειδικά σε μέρη όπως η Νέα Υόρκη, όπου είχα την έκθεσή μου. Η Ευρώπη παραμένει βασικός πόλος για την παράδοση και τις σύγχρονες ιδέες, την ίδια ώρα που η Ασία με την ανερχόμενη σκηνή της φέρνει στο προσκήνιο εξαιρετικές περιπτώσεις καλλιτεχνών».
Ο Φερνάντο Σιντόντσα, ένας νέος από την Ισπανία με υπόβαθρο ανθρωπιστικών σπουδών, βουτηγμένος πλέον στο ιστορικό περιβάλλον της Φλωρεντίας, ατενίζει τη διεθνή σκηνή. «Αυτό που θεωρώ το πλέον συναρπαστικό είναι η αυξανόμενη σε ένταση οικουμενική διάσταση του κόσμου της τέχνης», λέει. «Οι καλλιτέχνες γίνονται πλοηγοί ανάμεσα σε χώρους που αναδύονται, ο καθένας από αυτούς ως φορέας μιας μοναδικής παράδοσης και μιας προσωπικής ερμηνείας του κόσμου».