ΛΟΝΔΙΝΟ
ΜΟΥΣΕΙΟ
The Wallace Collection
www.wallacecollection.org
Ενα από τα πιο δημοφιλή «μικρά» μουσεία του Λονδίνου είναι η Wallace Collection, σε μία από τις όμορφες κεντρικές πλατείες, τη Manchester Square. Οι γνώστες των θησαυρών του μουσείου, που έχει ελεύθερη είσοδο ακόμη για τις περιοδικές εκθέσεις, παρακολουθούν με ενδιαφέρον το πρόγραμμά του καθώς φημίζεται για την ειδίκευσή του στον 18ο αιώνα. Η βάση των εκθεμάτων είναι η συλλογή που περιήλθε από τις προηγούμενες γενεές στον Sir Richard Wallace. Η χήρα του δώρισε την εξαίρετη συλλογή έργων τέχνης στο βρετανικό κράτος το 1897. Το ίδιο το κτίριο, γνωστό ως Hertford House, είναι από μόνο του ένα «έκθεμα», καθώς είναι ένα χαρακτηριστικό σπίτι της βρετανικής αριστοκρατίας των αρχών του 19ου αιώνα.
Το μουσείο έχει προαναγγείλει έκθεση έργων του Joshua Reynolds, που θα εγκαινιαστεί στις 12 Μαρτίου, αλλά εν τω μεταξύ υπάρχει η ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα έκθεση (έως 15 Φεβρουαρίου) με τίτλο «Collecting History: οι ιδρυτές της Wallace Collection». Είναι αρχειακό υλικό με γκραβούρες, φωτογραφίες, έργα τέχνης από τις συλλογές του μουσείου που ποτέ έως τώρα δεν είχαν παρουσιαστεί στο κοινό. Η Wallace Collection φημίζεται επίσης και για τα είδη που διαθέτει στο πωλητήριο.
ΗΠΑ
ΕΚΔΟΣΗ
Πλήθος οι εκδόσεις με θέματα από την αμερικανική ιστορία του 18ου και του 19ου αιώνα που κυκλοφορούν αυτήν την περίοδο στην αγγλική γλώσσα, γεγονός που δείχνει να βαθαίνει η τάση για διαρκή επαναπροσέγγιση σε βασικούς τομείς της ιστορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Πολλοί τίτλοι για τον Τζορτζ Ουάσιγκτον, τον Αμερικανικό Εμφύλιο και τον Αβραάμ Λίνκολν κυκλοφόρησαν στα τέλη του 2014 και άλλοι αναμένονται στις αρχές του 2015.
Από τις 9 Φεβρουαρίου θα διατίθεται από την Amazon το βιβλίο του Richard Wightman Fox με θέμα τον Αβραάμ Λίνκολν κάτω από τον γαργαλιστικό τίτλο «Lincoln’s Body: A Cultural History» (εκδ. W. W. Norton & Company). Ο συγγραφέας Richard Wightman Fox θεωρείται αυθεντία στην ανατομία της πολιτισμικής ιστορίας, γι’ αυτό η έκδοση αναμένεται να προσελκύσει πολλούς αναγνώστες.
Καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας, ο Richard Wighman Fox αξιοποιεί επί της ουσίας την «κληρονομιά» του Λίνκολν πάνω στην αμερικανική κοινωνία από τον 19ο αιώνα έως σήμερα. Αντλεί το υλικό του από πλήθος πηγών, ιστορικών αρχείων, εφήμερων, κινηματογραφικών ταινιών, αναμνηστικών ειδών, δημοσίων συγκεντρώσεων, ομιλιών και κάθε μορφή αποτύπωσης του απόηχου της προσωπικότητας του Αβραάμ Λίνκολν. Συγκροτεί, έτσι, ένα σώμα μνήμης το οποίο παραδίδει πληθωρικό και ερεθιστικό ούτως ώστε να αποτιμηθεί ως κοινή κληρονομιά που έχει διαχυθεί στους πόρους της αμερικανικής κοινωνίας.
ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΤΕΧΝΗ
Βαρόμετρο ενδιαφέροντος για τη σύγχρονη παραγωγή τέχνης κρίνεται η αύξηση των μεγάλων φουάρ στη Νότιο Αμερική. Ηδη το 2014 αναδύθηκαν δύο καινούργιες διοργανώσεις. Η μία είναι η Μπιενάλε στην Καρταχένα της Κολομβίας, που γνωρίζει μία αναγέννηση, και η άλλη είναι η Τριενάλε στην εύπορη πόλη Σοροκάμπα, 100 χιλιόμετρα δυτικά του Σάο Πάολο στη Βραζιλία. Τον Οκτώβριο του 2015 έχει ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει για πρώτη φορά η Μπιενάλε στο Ασουνσιόν, την πρωτεύουσα της Παραγουάης, που θα ενισχύσει μία ήδη ισχυρή αλυσίδα αντίστοιχων διοργανώσεων που λειτουργούν ως θεσμοί στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης, στην Κουένκα του Εκουαδόρ και σε τέσσερα διαφορετικά σημεία της Βραζιλίας (για να μη συνυπολογίσει κανείς και τη σκηνή στην Καραϊβική). Ολη αυτή η δυναμική αντισταθμίζει κάπως την κόπωση παλαιότερων διοργανώσεων σύγχρονης τέχνης σε αστικά κέντρα της Λατινικής Αμερικής όπως στη Λίμα, στο Σαντιάγο και άλλες πόλεις, αλλά είναι ενδεικτική της κατάστασης που διαμορφώνεται ανεξάρτητα από την αρνητική κατάσταση στη Βραζιλία. Σε αυτήν τη μεγάλη χώρα ενεργοποιήθηκε πρόσφατα και η Μπιενάλε στην Bahia, έπειτα από 46 χρόνια σιωπής.
Ν. ΥΟΡΚΗ
ΟΠΕΡΑ
Σε μεγάλη άνθηση, η διάσημη σοπράνο Ρενέ Φλέμινγκ πρωταγωνιστεί αυτόν τον μήνα στη Μετροπόλιταν Οπερα της Νέας Υόρκης, τραγουδώντας τον ρόλο της «Εύθυμης χήρας», στη δημοφιλή οπερέτα του Φραντς Λέχαρ. Η παραγωγή είναι καινούργια και ξετυλίγεται σε σκηνικό σε ύφος αρ νουβό και μόλις ξεκίνησε έναν κύκλο παραστάσεων. Η σκηνοθεσία είναι της διάσημης σκηνοθέτιδος και χορογράφου του Μπρόντγουεϊ, Σούζαν Στρόμαν, που έχει στο ενεργητικό της πολλές και μεγάλες θεατρικές επιτυχίες στη Νέα Υόρκη. Και μόνο η υπογραφή της προκαλεί μεγάλο αριθμό θεατών, πόσο μάλλον που πρωταγωνίστρια είναι η θρυλική και αγαπημένη σε χιλιάδες μουσικόφιλους Ρενέ Φλέμινγκ. Η ερμηνεία της στην πολυακουσμένη άρια Vilja Lied, στην «Εύθυμη χήρα» προκαλεί ήδη ανυπομονησία. Αμέσως μετά τον κύκλο παραστάσεων στη Μετροπόλιταν Οπερα, η Ρενέ Φλέμινγκ αναχωρεί για αμερικανική περιοδεία και σειρά εμφανίσεων αρχίζοντας από τη Βοστώνη, στις 8 Φεβρουαρίου, όπου την περιμένει το πιστό κοινό της, καθώς εκεί η καλή μουσική έχει πάντα θερμή υποδοχή. Θα είναι ένας προθάλαμος για την εξόρμησή της στην Ωκεανία, τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, όπου την περιμένουν στη Μελβούρνη και στο Οκλαντ. Μεγάλη κυκλοφορία είχε και η πρόσφατη ηχογράφησή της, με το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ με τίτλο «Renee Fleming: Christmas in New York», που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο.
ΑΤΛΑΝΤΑ
ΟΥΙΝΣΤΟΝ ΤΣΩΡΤΣΙΛ
thegateatlanta.com
Μεγάλο ενδιαφέρον εξακολουθεί και προκαλεί διεθνώς σε κοινό και μελετητές η έκθεση «Winston Churchill and the Pursuit of Painting» που παρουσιάζεται στο Μουσείο Millennium Gate στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Εως την 1η Φεβρουαρίου θα είναι ανοικτή, αλλά ήδη έχουν γραφτεί πολλά που συμπλέουν και προκύπτουν από το γενικευμένο ενδιαφέρον για τις μεγάλες προσωπικότητες του 20ού αιώνα. Η έκθεση που έχει ως τίτλο-καπέλο «Η Τέχνη της Διπλωματίας» παρουσιάζει πάνω από 30 έργα ζωγραφισμένα από τον Τσώρτσιλ, πολλά από τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στο κοινό. Ηταν το χόμπι του, αλλά η επίδραση της τέχνης πάνω του ήταν μεγάλη. Αυτό είχε γράψει ο ίδιος στα κείμενα που άφησε: πόσο τον είχε επηρεάσει η ενασχόλησή του με τη ζωγραφική τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ελεγε ότι οφείλει στη ζωγραφική την αποσυμπίεση από δύσκολες και απαιτητικές καταστάσεις και χάρη στην τέχνη μπορούσε να συγκεντρώνεται στις σκέψεις του και να συλλογίζεται πάνω σε καίρια θέματα εθνικής και διεθνούς πολιτικής. Ελεγε ότι το χάρισμα της τέχνης τον οδήγησε να προσεγγίσει τους στόχους του.
Το άστρο της Λουίζ Ράινερ
Υπάρχει κάτι το ξεχωριστό στις αναγγελίες θανάτων των αστέρων του Χόλιγουντ της χρυσής εποχής. Λίγοι απομένουν εν ζωή από όσους μετείχαν της θρυλικής βασιλείας των στούντιο στη δεκαετία του 1930, μια εποχή που ακόμη ξετυλίγει τα κουβάρια του κινηματογραφικού μύθου της. Γι’ αυτό, και ο θάνατος της Λουίζ Ράινερ, στα 104 χρόνια της, προκάλεσε τόσα άρθρα στον διεθνή Τύπο. Από τις πιο γλυκιές παρουσίες, που εκτοξεύτηκαν στη δεκαετία του 1930, η Λουίζ Ράινερ, προερχόμενη από τη γερμανόφωνη Κεντρική Ευρώπη, είχε βραβευτεί δύο φορές με Οσκαρ για την ερμηνεία της στις ταινίες «The Great Ziegfield» (1936) και «The Good Earth» (1937), που μετέφερε στην οθόνη το δημοφιλές μυθιστόρημα της Περλ Μπακ. Είναι συγκινητικό το άρθρο που δημοσίευσε στον «Γκάρντιαν» ο ηθοποιός Πάτρικ Κένεντι, ο οποίος είχε την τιμή της φιλίας της όταν εκείνος ήταν 33 και εκείνη 99. Η παρουσίαση της προσωπικότητάς της μέσα από τα δικά του μάτια, είναι ένα κείμενο που μιλάει και για τον διάλογο ανάμεσα στις γενεές.