Αύξηση εισιτηρίων αλλά σε βάθος χρόνου

Αύξηση εισιτηρίων αλλά σε βάθος χρόνου

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εσοδα από πολιτιστικές δραστηριότητες, 5 έως 10 εκατ. ευρώ, εντός του έτους προβλέπονται –όπως διέρρευσε από τους Financial Times– στη νέα λίστα μεταρρυθμίσεων του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη. Χρήματα που θα προέλθουν από τη νέα τιμολογιακή πολιτική στα εισιτήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, την οποία επιβεβαιώνει ότι εξετάζει το υπουργείο Πολιτισμού.

Πολιτική που θα αντιμετωπίσει από την αρχή το ύψος της τιμής εισιτηρίου που αρμόζει σε κάθε μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο. Μια διαδικασία που θα έπρεπε να έχει γίνει από καιρό, αν σκεφτεί κανείς ότι η χώρα μας, παρόλο τον ιστορικό και πολιτιστικό της πλούτο και τα τουριστικά θέλγητρα, έχει πολύ χαμηλές τιμές εισιτηρίων σε σύγκριση με εκείνες άλλων χωρών της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Θα ληφθεί υπ’ όψιν η σπουδαιότητα χώρων και μνημείων, η επισκεψιμότητα, οι υπάρχουσες τιμές, ενώ θα συζητηθεί η πιθανότητα να θεσπιστούν κι άλλα μέτρα, π.χ. η ελεύθερη είσοδος μία Κυριακή τον μήνα τους θερινούς μήνες, ενώ θα είναι περισσότερες οι ελεύθερες Κυριακές του χειμώνα. Οσο για την πιθανότητα τα μέτρα να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους Ελληνες επισκέπτες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟ σχεδιάζει να έχει και δελεαστικά προγράμματα για την οικογένεια.

Ηδη υπάρχουν προβλέψεις μειωμένου εισιτηρίου και ελεύθερη είσοδος για πολλές κατηγορίες επισκεπτών, όπως ηλικιωμένοι, μαθητές, φοιτητές κ.ά. Ομως, είναι αλήθεια ότι η χώρα μας έχει από τα πιο φτηνά εισιτήρια, γεγονός που σε πολλές περιπτώσεις απαξιώνει τα ίδια τα μνημεία. Το Μουσείο της Ακρόπολης (5 ευρώ), τα μνημεία του Ιερού Βράχου (12 ευρώ ενιαία τιμή), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (7 ευρώ), Βυζαντινό – Χριστιανικό Μουσείο (4 ευρώ) είναι από τα πρώτα στη λίστα των οποίων οι τιμές θα αναπροσαρμοστούν, αλλά και αρχαιολογικοί χώροι όπως αυτός του Κεραμεικού, ο οποίος δυστυχώς λειτουργεί –προς έκπληξη και των ίδιων των τουριστών– με εισιτήριο μόλις 2 ευρώ!

Από την άλλη και ο ρυθμός των δωρεάν ημερών και τα ελευθέρας πρέπει να επανεξεταστούν, ώστε η προσφορά προς το κοινό να μη λειτουργεί ως οικονομική αιμορραγία εσόδων. Τώρα, οι υπηρεσίες καλούνται να προχωρήσουν ώς τον Ιούνιο και το θέμα του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της δυνατότητας πληρωμής με πιστωτική κάρτα, αλλά και των συγχρόνων παροχών που μπορεί να βρει κανείς σε ξένα μουσεία, πολύ λιγότερο σημαντικά από τα δικά μας.

Ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Ν. Ξυδάκης, πρόκειται να συζητήσει τα θέματα αυτά με τη νέα διοίκηση του ΤΑΠ, ενώ για το θέμα αναμένεται να γνωμοδοτήσει το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στις πρώτες του συνεδριάσεις.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT