London Hellenic Prize, ένας θεσμός διεθνούς ακτινοβολίας για τον ελληνικό πολιτισμό

London Hellenic Prize, ένας θεσμός διεθνούς ακτινοβολίας για τον ελληνικό πολιτισμό

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ναυτιλιακή κοινότητα του Λονδίνου, από τη συγκρότησή της μέχρι σήμερα, είχε πάντοτε ισχυρό πατριωτικό προσανατολισμό όχι μόνο στο θαλάσσιο επιχειρείν αλλά και στην ακτινοβολία των ελληνικών γραμμάτων. Δικό της δημιούργημα, από πλευράς χρηματοδότησης και ηθικής υποστήριξης, είναι η ιστορική έδρα Κοραή στο Πανεπιστήμιο Κινγκς, που συμπλήρωσε έναν αιώνα ζωής. Δικό της δημιούργημα είναι και το London Hellenic Prize, που διανύει τον 26ο χρόνο της ζωής του και βραβεύει συγγραφείς και βιβλία γραμμένα ή μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα με θέμα τον ελληνικό πολιτισμό από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, χωρίς περιορισμούς σε θέματα ή τομείς έρευνας. Μέσα σε αυτές τις δυόμισι δεκαετίες, το βραβείο έχει απονεμηθεί σε σειρά προσωπικοτήτων που έσκυψαν με έγνοια στο παρελθόν και στο παρόν μας, από τον Μαρκ Μαζάουερ μέχρι τον Εντμουντ Κίλι.

London Hellenic Prize, ένας θεσμός διεθνούς ακτινοβολίας για τον ελληνικό πολιτισμό-1
Η Τζένιφερ Γουάλας, μέλος της επιτροπής. 

Επιτροπή προσωπικοτήτων

Ο θεσμός χαίρει σεβασμού και για έναν ακόμη λόγο: την επιτροπή που επιλέγει τα βραβευόμενα πονήματα. Πρόεδρός της είναι ο γνωστός ιστορικός Πολ Κάρτλετζ, ενώ φέτος συμμετέχουν οι Ρόμπιν Λέιν Φοξ, Πίτερ Φράνκοπαν, Τζένιφερ Γουάλας, Νικ Λόου και Μιχάλης Πασχάλης. Συντονιστής του διεθνούς αυτού βραβείου είναι ο Μιχάλης Μόσχος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πρέσβης μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Ιωάννης Ραπτάκης, παρασημοφόρησε πριν από λίγο καιρό, εκ μέρους της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, τους δύο πρώτους ως ένδειξη ευγνωμοσύνης της χώρας μας για τον έμπρακτο φιλελληνισμό τους. Η επιτροπή που συνεδρίασε στις αρχές Μαΐου με τηλεδιάσκεψη επέλεξε ως νικητή του βραβείου για το 2020 το βιβλίο των Λουίς Αλφάρο και Ρόσα Αντουζάρ «The Greek Trilogy: Electricidad, Oedipus El Rey, Mojada» (Bloomsbury/Methuen Drama).

London Hellenic Prize, ένας θεσμός διεθνούς ακτινοβολίας για τον ελληνικό πολιτισμό-2
Δεξιά: Ρόμπιν Λέιν Φοξ (αριστερά), Μ. Μόσχος, Ελίζαμπεθ Σπέλερ από την περυσινή συνεδρίαση.

«Για 5η χρονιά, η επιφανής επιτροπή επέλεξε να απονείμει το βραβείο σ’ ένα πρωτότυπο έργο σύγχρονης λογοτεχνίας εμπνευσμένο από την Αρχαία Ελλάδα», υπογραμμίζει στη στήλη ο Μιχάλης Μόσχος, συμπληρώνοντας: «Το 2012 το βραβείο απονεμήθηκε στην Αν Κάρσον για την απόδοση της Αντιγόνης του Σοφοκλή με το θεατρικό έργο της “Antigonick”. Το 2017, στη συγγραφέα Καμίλα Σάμζι για το μπεστ σέλερ “Home Fire”, μυθιστόρημα βασισμένο στην αυτοθυσία μιας σύγχρονης Αντιγόνης που υποστηρίζει την προσωπική της ελευθερία ενάντια στην αυταρχικότητα της βρετανικής κυβέρνησης. Το 2018 στον Ιρλανδό Μάικλ Χιουζ για το “Country”, αναδιήγηση της Ιλιάδας μέσα από τα βίαια γεγονότα των εμφύλιων αντιπαραθέσεων του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού ενάντια στην κυβέρνηση Θάτσερ. Το 2019, στη μεγάλη Αγγλίδα ποιήτρια Αλις Οσβαλντ για την ποιητική σύνθεση “Nobody”, βασισμένη στην ομηρική αίσθηση του χρόνου και στις θαλάσσιες περιπλανήσεις του Οδυσσέα».

London Hellenic Prize, ένας θεσμός διεθνούς ακτινοβολίας για τον ελληνικό πολιτισμό-3
Το βραβευθέν βιβλίο με το εντυπωσιακό εξώφυλλο.

Οι φετινές διακρίσεις

Οσο για τους φετινούς νικητές, διακρίθηκαν για τη θεατρική προσέγγιση τριών αρχαίων ελληνικών τραγωδιών και τις –ομολογουμένως– συγκλονιστικές παραστάσεις που ανέβασαν στο Λος Αντζελες και στη Νέα Υόρκη. Πρόκειται για την «Ηλέκτρα» και τον «Οιδίποδα Τύραννο» του Σοφοκλή, καθώς για τη «Μήδεια» του Ευριπίδη δραματοποιημένα σε Spanglish, στη γλώσσα των ισπανόφωνων μεταναστών των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στους πέντε συγγραφείς που μπήκαν στη βραχεία λίστα, ιδιαίτερη μνεία αξίζει η «Ραβέννα» της σπουδαίας βυζαντινολόγου Τζούντιθ Χέριν, που πραγματεύεται τρεις υποφωτισμένους αιώνες ελληνοχριστιανικού πολιτισμού (600-900 μ.Χ.) στο σημαντικότερο επίνειο της Αδριατικής, και το εξαιρετικά διασκεδαστικό, έξυπνα γραμμένο αλλά απόλυτα ιστορικά ενήμερο, βιβλίο του γνωστού μας Στίβεν Φράι, που μας διηγείται αλήθειες και μύθους σχετικά με την Τροία.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT