Η Συλλογή έργων τέχνης της Βουλής απέκτησε ένα νέο «διαμαντάκι»

Η Συλλογή έργων τέχνης της Βουλής απέκτησε ένα νέο «διαμαντάκι»

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τη Γαλλία, πρώτη διδάξασα της πολιτιστικής διπλωματίας, οι συλλογές έργων τέχνης δημοσίων φορέων από το Κοινοβούλιο και ώς το δημαρχείο μιας μικρής πόλης στα σύνορα είναι καίριας σημασίας. Αφενός δείχνουν τον σεβασμό του κράτους προς τους καλλιτέχνες –καθιερωμένους αλλά και πρωτοεμφανιζόμενους–, ενώ αποτελούν και μια δεξαμενή για ανταλλαγές. Η δική μας Βουλή ξεκίνησε τη Συλλογή έργων τέχνης το 1995 επί προεδρίας του Απόστολου Κακλαμάνη και αμέσως βρήκε γόνιμο έδαφος στο σύνολο του πολιτικού κόσμου. Ομως και οι ίδιοι οι καλλιτέχνες στήριξαν την ιδέα. Ο αείμνηστος Παναγιώτης Τέτσης ανέλαβε, μάλιστα, την προεδρία της Επιτροπής Τέχνης και Πολιτισμού της Βουλής, στην οποία συμμετείχαν σημαίνοντα πρόσωπα των γραμμάτων και των τεχνών.

Μέχρι και το 2009, έτος κατά το οποίο ξεκίνησε η οικονομική κρίση και έπαυσαν οι αγορές σε δημοπρασίες της Ελλάδος και του εξωτερικού, είχε συγκροτηθεί ένα ιδιαίτερα αξιόλογο corpus. Ηταν πρωτίστως έργα της νεοελληνικής τέχνης και ξένων καλλιτεχνών με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος (ιστορικά, μυθολογικά, φιλελληνικά, ελληνικά τοπία και μνημεία). Η ζωγραφική είχε τη μερίδα του λέοντος με έργα διαφόρων τεχνικών, ενώ υπάρχει και ξεχωριστή σειρά ιστορικών προσωπογραφιών, προέδρων της Βουλής και πρωθυπουργών. Η χαρακτική αντιπροσωπεύεται από έργα αναγνωρισμένων Νεοελλήνων χαρακτών, και η γλυπτική από σχετικά λιγοστά έργα, κάποια μάλιστα μνημειακών διαστάσεων, φιλοτεχνημένα ωστόσο από μεγάλους Ελληνες δημιουργούς. Η Συλλογή συμπληρώθηκε και από έργα διακοσμη-τικών τεχνών, με φιλελληνικά, κυρίως, θέματα. Ως αποτέλεσμα, σήμερα αριθμεί περί τα 900 έργα.

Η Συλλογή έργων τέχνης της Βουλής απέκτησε ένα νέο «διαμαντάκι»-1
Βάζο γαλλικού εργαστηρίου 1825-1850, με θέμα το 1821.

Επειτα από μια δεκαετία που είχαν «παγώσει» οι αγορές αποκτημάτων, πέρυσι και φέτος έγινε ξανά εμπλουτισμός της Συλλογής με πρωτοβουλία του προέδρου Κωνσταντίνου Τασούλα και με την έγνοια του δραστήριου επιμελητή της συλλογής, Θεόδωρου Κουτσογιάννη. Τα νέα έργα είχαν κυρίως σχέση με την Ελληνική Επανάσταση και αξιοποιήθηκαν στην τρέχουσα μεγάλη έκθεση της Βουλής, «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων, 2 αιώνες μετά», στο Περιστύλιο και στην Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών του Μεγάρου της Βουλής.

Σε πρόσφατη δημοπρασία, η Βουλή των Ελλήνων όμως απέκτησε νέο «διαμαντάκι». Πρόκειται για τον μικρό (17×32 εκατοστά) αλλά ιδιαίτερα ενδιαφέροντα πίνακα του Δανού ζωγράφου Peder Mork Monsted (1859-1941), που απεικονίζει ευζώνους και μπάντα στο νότιο προαύλιο των Ανακτόρων. Είναι μια σπάνια απεικόνιση της πλευράς αυτής του σημερινού Μεγάρου της Βουλής, η οποία δεν φαίνεται εξωτερικά, καθώς είναι το άνοιγμα προς τον Εθνικό Κήπο. Ο ζωγράφος φιλοτέχνησε τον πίνακα το 1892, οπότε και επισκέφθηκε την Αθήνα, όντας συστηματικός περιηγητής, αλλά και ως συμπατριώτης του Βασιλιά Γεωργίου, με καταγωγή επίσης από τη Δανία. Ως δεινός τοπιογράφος, δημιούργησε και άλλα ανάλογα έργα στην Αθήνα, ενώ μαρτυρείται ότι φιλοτέχνησε και πορτρέτα της βασιλικής οικογένειας.  

Η Συλλογή έργων τέχνης της Βουλής απέκτησε ένα νέο «διαμαντάκι»-2
Eνα από τα δώδεκα μετάλλια του χαράκτη Lange.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT