Τιμητική εκδήλωση στη Σορβόννη για τη στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας

Τιμητική εκδήλωση στη Σορβόννη για τη στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας

Στον εορτασμό των 200 χρόνων συνειδητοποιήσαμε ότι από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής του 1821, αυτή που παραμένει αταλάντευτα στο πλάι μας, εγγύτερα στην ψυχή μας, είναι η Γαλλία.

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον εορτασμό των 200 χρόνων συνειδητοποιήσαμε ότι από τις Μεγάλες Δυνάμεις της εποχής του 1821, αυτή που παραμένει αταλάντευτα στο πλάι μας, εγγύτερα στην ψυχή μας, είναι η Γαλλία. Αναζητώντας τους δεσμούς που φέρνουν κοντά τους δύο λαούς, θα πρέπει αφενός να δούμε την τεράστια επίδραση της κλασικής αρχαιότητας στη γαλλική διανόηση, αλλά και το αποτύπωμα του γαλλικού Διαφωτισμού και, βεβαίως, της Γαλλικής Επανάστασης στο πνευματικό υπόβαθρο του δικού μας ξεσηκωμού. Και αν οι ρίζες μας πάνε στον 18ο αιώνα, ήταν εντέλει ο 19ος που θεμελίωσε αυτή τη γερή φιλία με τους Γάλλους. Με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, λοιπόν, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού στο Παρίσι διοργανώνει, σε συνεργασία με το Τμήμα Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου της Σορβόννης, εκδήλωση με θέμα «Η Ελλάδα και η Γαλλία τον 19ο αιώνα».

Τιμητική εκδήλωση στη Σορβόννη για τη στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας-1
Ο Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, ένας αυθεντικός φιλέλληνας.

Η εκδήλωση, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη 11 Ιανουαρίου, στις 7 μ.μ., στο Αμφιθέατρο Richelieu του ιστορικού Πανεπιστημίου της Σορβόννης, περιλαμβάνει δημόσια συζήτηση του Ζαν-Λικ Μαρτινέζ, ομότιμου προέδρου – διευθυντή του Μουσείου του Λούβρου και πρέσβη της Γαλλίας, για τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη, συγγραφέα, δημιουργό ραδιοφωνικών ντοκιμαντέρ και εντεταλμένο εκπρόσωπο του ΕΙΠ στο Παρίσι.

Τιμητική εκδήλωση στη Σορβόννη για τη στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας-2
Η Φανί Αρντάν θα διαβάσει κείμενα.

Την ανάγνωση κειμένων θα κάνει η ηθοποιός Φανί Αρντάν. Ο Μαρτινέζ είναι από τους σπουδαιότερους σύγχρονους φιλέλληνες, που ενσαρκώνει στην εποχή μας τον θαυμασμό για την αρχαία Ελλάδα αλλά και την αγάπη για τη σύγχρονη. Ηταν παιδί όταν είδε για πρώτη φορά στο Λούβρο το άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης, και η εμπειρία αυτή υπήρξε τόσο καθοριστική για τη ζωή του που επέστρεψε πολλά χρόνια αργότερα εκεί ως διευθυντής. Στο μεταξύ είχε περάσει και από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα και είχε κάνει ανασκαφές στη Δήλο και στους Δελφούς. Πρόσφατα συνέβαλε τα μέγιστα στην έκθεση «Παρίσι – Αθήνα. Η γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας 1675-1919», την οποία συνεπιμελήθηκε με την Αναστασία Λαζαρίδου και τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Ελαβε επίσης το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Τιμητική εκδήλωση στη Σορβόννη για τη στενή σχέση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας-3
Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αρχιμανδρίτης.

Το Ιδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, με πρόεδρο τον δραστήριο Νίκο Κούκη, έχει ξαναβρεί τον βηματισμό του, αξιοποιώντας τα δίκτυα που έχει φτιάξει ήδη από τη δεκαετία του ’90, οπότε ιδρύθηκε. Στόχος του είναι μέσα από τα παραρτήματά του σε Αλεξάνδρεια, Βελιγράδι, Βερολίνο, Βουκουρέστι, Μόσχα, Οδησσό και Τεργέστη, αλλά και τα «προγεφυρώματα» σε άλλες χώρες, να ενδυναμώσει την ακτινοβολία των ελληνικών γραμμάτων και τεχνών, με τη διάδοση της γλώσσας, του βιβλίου, του κινηματογράφου, της μουσικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT