Ογδόντα καλλιτέχνες δίνουν το χέρι τους στα παιδιά της «Πόρτας Ανοιχτής»

Ογδόντα καλλιτέχνες δίνουν το χέρι τους στα παιδιά της «Πόρτας Ανοιχτής»

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πενήντα χρόνια αδιάκοπης προσπάθειας. Αγώνας δίχως υποχωρήσεις ή εκπτώσεις. Και σήμερα πια μια νίκη όχι μόνο για τα παιδιά με εγκεφαλική παράλυση, αλλά για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία που έβαλε σταδιακά στην άκρη τις προκαταλήψεις της. Ο λόγος για την «Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή», ιδρυθείσα το 1972, σε μια εποχή που έπρεπε να καλυφθεί ένα τεράστιο κενό φροντίδας, ενώ ταυτόχρονα να εκπαιδευτεί η κοινή γνώμη. Διότι, αν γυρίσουμε πίσω τον χρόνο και πάμε λίγο προτού πέσει η χούντα, ένας γονιός δεν είχε τότε μονάχα να αντιμετωπίσει τις περιορισμένες δυνατότητες να βοηθήσει το παιδί που υπέφερε, αλλά και το κοινωνικό στίγμα. Συνήθως το κρατούσε μακριά από τη δημόσια θέα, το περιέθαλπε κατ’ οίκον, ζούσε μαζί του εν κρυπτώ. Η «Πόρτα Ανοιχτή» έκανε, πράγματι, πρωτοποριακή δουλειά για να αντιστρέψει την κατάσταση, κάτι που πιστώνεται στη Δάφνη Οικονόμου και την ομάδα των 20 γονέων, ιατρών και ειδικών, που συγκρότησαν τον αρχικό πυρήνα, αλλά και σε όσους τους περιέβαλαν αργότερα. Η εταιρεία δημιούργησε προγράμματα, σχεδίασε υπηρεσίες, έφερε μια νέα πραγματικότητα. Τα παιδιά βγήκαν από τους τέσσερις τοίχους, κέρδισαν το δικαίωμα στο παιχνίδι, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία, στην ένταξη, όπως συχνά τονίζει σε συνεντεύξεις της η επικεφαλής, που με ακαταπόνητη ενεργητικότητα μιλάει για την εταιρεία και τα επιτεύγματά της.

Ογδόντα καλλιτέχνες δίνουν το χέρι τους στα παιδιά της «Πόρτας Ανοιχτής»-1
Η «Πόρτα Ανοιχτή» έχει ειδικά προγράμματα.

Τέτοιες ηρωικές προσπάθειες όμως χρειάζονται και τη δική μας συνεισφορά, όπως και όσο μπορούμε. Την ερχόμενη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022, στις 19.00, στο φουαγιέ του Πολεμικού Μουσείου, θα γίνει μια ξεχωριστή δημοπρασία από τον Οίκο Βέργου, με 80 δημιουργίες Ελλήνων εικαστικών για τους σκοπούς της «Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή». Ολα τα έργα προσφέρθηκαν κυρίως από τους ίδιους τους καλλιτέχνες, αλλά υπήρχαν και γενναιόδωρες προσφορές από οικογένειες καλλιτεχνών και συλλέκτες. Θα εκτεθούν στον χώρο του μουσείου, το Σάββατο 22 και την Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2022, για όποιον θα ήθελε να τα δει από κοντά πριν από τον πλειστηριασμό. Η φετινή δημοπρασία είναι η 17η, στη σειρά, που οργανώνεται από το 1979, και θα δημοπρατηθούν έργα Ρόρρη, Λάππα, Καρέλλα, Μποκόρου, Πρέκα, Χάρου κ.ά.

Ογδόντα καλλιτέχνες δίνουν το χέρι τους στα παιδιά της «Πόρτας Ανοιχτής»-2
Διακόσιοι σαράντα ενήλικοι και παιδιά επωφελούνται των δράσεων.

Η πρόεδρος της «Πόρτας Ανοιχτής», Δάφνη Οικονόμου, λέει γι’ αυτή την πρωτοβουλία: «Η ανταπόκριση στο κάλεσμά μας ξεπέρασε κάθε προσδοκία και είμαστε απέραντα ευγνώμονες σε όλους. Στην “Πόρτα Ανοιχτή” πιστεύουμε στις απεριόριστες δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρίες, όπως πιστεύουμε ότι η τέχνη αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στη ζωή κάθε ανθρώπου. Η δημοπρασία εκφράζει και τις δύο αυτές αλήθειες και ελπίζουμε ότι το φιλότεχνο κοινό θα μας τιμήσει, στηρίζοντας τα υπέροχα παιδιά μας, που αξίζουν μία θέση στον ήλιο». Αυτή τη στιγμή η «Πόρτα Ανοιχτή» προσφέρει καθημερινά και δωρεάν εκπαίδευση και αποκατάσταση σε περισσότερα από 240 παιδιά αλλά και ενηλίκους με κινητική αναπηρία. Ας σταθούμε στο πλευρό τους.

Ογδόντα καλλιτέχνες δίνουν το χέρι τους στα παιδιά της «Πόρτας Ανοιχτής»-3
Εργο του Δημήτρη Μοράρου από την επικείμενη δημοπρασία.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT