«Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος». Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει 114 χρόνια ζωής

«Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος». Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει 114 χρόνια ζωής

Στις 3 Φεβρουαρίου 1908, ο Κεφαλονίτης Γιώργος Καλαφάτης μαζί με 35 αθλητές του Πανελληνίου Συλλόγου ίδρυσαν ένα νέο σωματείο, τον Ποδοσφαιρικό Ομιλο Αθηνών (ΠΟΑ), αποκλειστικά αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο.

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι περισσότεροι φίλαθλοι ταυτίζονται με την αγαπημένη τους ομάδα από τα παιδικά τους χρόνια, όταν το χέρι του μπαμπά κράτησε το δικό τους για να τους καθοδηγήσει έως την κερκίδα. Στη δική μας οικογένεια, η μύηση στον Παναθηναϊκό ήταν εντυπωσιακά πρώιμη. Εμαθα να λέω «ΠΑΟ» μαζί με τη λέξη «μαμά», διότι ο δρομέας παππούς μου, αθλητής του Συλλόγου και φροντιστής της ποδοσφαιρικής ομάδας μεταπολεμικά, μας μεγάλωσε με τρομερή αγάπη για το Τριφύλλι. Ακόμα και η γιαγιά μου σε περίοδο βαθύτατης άνοιας, μόλις αντίκριζε γήπεδο στην τηλεόραση, φώναζε όλο ενθουσιασμό «Η Λεωφόρος!», έστω και αν επρόκειτο για το Ολντ Τράφορντ ή την Τούμπα. Τούτων λεχθέντων, η στήλη αφιερώνεται στον θρυλικό Παναθηναϊκό, που γιορτάζει σήμερα τα 114 χρόνια ζωής και συνεχίζει την παράδοση, γεμίζοντας εμάς τους οπαδούς του με πολύ μεγάλη υπερηφάνεια.

«Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος». Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει 114 χρόνια ζωής-1
Ο ιδρυτής του ΠΑΟ, Γ. Καλαφάτης.

Στις 3 Φεβρουαρίου 1908, ο Κεφαλονίτης Γιώργος Καλαφάτης μαζί με 35 αθλητές του Πανελληνίου Συλλόγου ίδρυσαν ένα νέο σωματείο, τον Ποδοσφαιρικό Ομιλο Αθηνών (ΠΟΑ), αποκλειστικά αφιερωμένο στο ποδόσφαιρο. Ετσι, ο μετονομασθείς αργότερα ΠΑΟ αποτελεί την παλαιότερη πρωταγωνιστική ομάδα της πρωτεύουσας, με εξαίρεση τον Πανιώνιο και τον Απόλλωνα, που ιδρύθηκαν ωστόσο στη Σμύρνη. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον για τον σύλλογο είναι πως ήδη από το πιστοποιητικό της γέννησής του είχε στοιχεία πολύ διαφορετικά από τους αντιπάλους του, ιδρυθέντες τη δεκαετία του 1920 (Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ). «Αυτή η χρονική διαφορά έδωσε στον Παναθηναϊκό ένα διαφορετικό προφίλ», εξηγεί στη στήλη ο ιστορικός Αλέξανδρος Κιτροέφ, που έχει γράψει το βιβλίο «Ελλάς, Ευρώπη, Παναθηναϊκός».

«Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος». Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει 114 χρόνια ζωής-2
Σαραβάκος και Βαζέχα: οι μεγάλοι γκολτζήδες.

Δηλαδή; «Το 1908 ήταν μια εποχή στην οποία κυριαρχούσε στην Ελλάδα το πνεύμα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, το ευ αγωνίζεσθαι, και σταδιακά επιβαλλόταν η αγγλοσαξονική προσέγγιση στα σπορ. Σε αντίθεση με τους Γάλλους, που θεωρούσαν ότι η άθληση είναι μόνον η γυμναστική, οι Βρετανοί είχαν μέσα τους από πολύ νωρίς τον ανταγωνισμό, να παίζεις με τίμημα τη νίκη ή την ήττα. Ο Ποδοσφαιρικός Ομιλος Αθηνών φτιάχτηκε με αυτήν τη νοοτροπία και, επίσης, πολλοί από τους ποδοσφαιριστές του ήταν αθλητές που διακρίνονταν σε άλλα αθλήματα, όπως ο Τσικλητήρας, που ήταν τερματοφύλακας αλλά κέρδισε μετάλλια στο τριπλούν. Επίσης, η έννοια του fairplay, της δίκαιης και ευγενούς αντιμετώπισης στον αντίπαλο ήταν δεδομένη», λέει ο κ. Κιτροέφ. «Ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ φτιάχτηκαν σε μια Ελλάδα που είχε βιώσει τον Εθνικό Διχασμό, τη Μικρασιατική Καταστροφή, τις ταξικές διαφορές. Υπήρχαν άλλα ζητούμενα τόσο στην ελληνική κοινωνία που δοκιμαζόταν όσο και στον αθλητισμό που είχε πάρει άλλη πορεία», μας εξηγεί ο ιστορικός. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, γεννημένος από αθλητές, αστούς και τζέντλμαν, κράτησε αυτήν την πετριά για πάντα, και τραβά πάντα διαφορετικού είδους οπαδούς.

«Σύλλογος μεγάλος δεν υπάρχει άλλος». Ο Παναθηναϊκός γιορτάζει 114 χρόνια ζωής-3
Η ένδοξη Λεωφόρος.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT