Μια «Σοφή Παρέα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δείχνει τον δρόμο

Μια «Σοφή Παρέα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δείχνει τον δρόμο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μουσεία μας είναι από τα πιο φιλόξενα μέρη για τα παιδιά. Για τους ηλικιωμένους, όμως, δεν υπάρχει η έγνοια ώστε η επίσκεψη κατά μόνας ή κατά ομάδες να είναι εξίσου ψυχαγωγική και αξέχαστη. Είναι κρίμα αν σκεφθεί κανείς ότι μερικές ώρες εκτός της καθημερινής ρουτίνας μπορούν πραγματικά να αφυπνίσουν το μυαλό που ατονεί από την άνοια ή την κατάθλιψη και τη μοναξιά. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (MKT) έχει πρωτοπορήσει και σε αυτό το πεδίο, σχεδιάζοντας από το 2016 ειδικά προγράμματα για να τιμά τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας σε μόνιμη βάση. Αρχικά, με τη βοήθεια και την προτροπή του κοινωφελούς ιδρύματος ΤΙΜΑ δύο γεροντολόγοι έκαναν ένα βιωματικό εργαστήριο με το προσωπικό του μουσείου, το οποίο ερχόταν σε επαφή με μέλη των ΚΑΠΗ που περνούσαν το κατώφλι. Τι σημαίνει αυτό; «Για να μπούμε στη θέση των πιο γηραιών επισκεπτών, μας φόρεσαν βαρίδια στα ρούχα, ώστε να περπατάμε όπως εκείνοι, και μας έβαλαν γυαλιά με βαζελίνη στους φακούς για να περιορίσουν την όρασή μας», λέει η εκτελεστική διευθύντρια του ΜΚΤ, Ευγενία Χριστοδουλάκου.

Μια «Σοφή Παρέα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δείχνει τον δρόμο-1
Με ειδικό εξοπλισμό ξεναγούνται στην αρχαιότητα. (ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ / ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ)

«Καταλάβαμε στην πράξη πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να ανέβουν σκάλες ή να διαβάσουν λεζάντες με μικρά γράμματα, να μην έχουν έναν πάγκο να ξαποστάσουν όταν κουράζονται». Μετά την ειδική εκπαίδευση άλλαξε ολόκληρη η φιλοσοφία της υποδοχής, ώστε η φιλοξενία να είναι πράγματι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους. «Ηδη από εκείνη την περίοδο, χάρη στις χορηγίες του ΤΙΜΑ, δίναμε την ευκαιρία σε μέλη από λέσχες φιλίας (πρώην ΚΑΠΗ) αρχικά του Δήμου Αθηναίων και αργότερα και άλλων δήμων να έχουν δωρεάν μεταφορά προς και από το Μουσείο, καθώς και ένα καλωσόρισμα στο καφέ μας, για να αισθανθούν οικεία με τσάι, καφέ και κουλουράκια», συμπληρώνει η Μαριάννα Αγιοστρατίτη, που έχει επιμεληθεί τα κοινωνικά προγράμματα του Μουσείου. Με τον καιρό ήρθε ακόμα μία πολύτιμη χορηγία από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος και προστέθηκαν νέες δράσεις. Από το 2019 άρχισαν να πραγματοποιούνται επισκέψεις του Μουσείου σε γηροκομεία. Εκτοτε έγιναν δεκάδες εκπαιδευτικά εργαστήρια σε 15 μη κερδοσκοπικά γηροκομεία σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Εκεί γίνονταν εργαστήρια, σε συνεργασία με την ομάδα θεάτρου seveneleven, η οποία διαθέτει εμπειρία και γνώση στην οργάνωση ψυχαγωγικών προγραμμάτων σε γηροκομεία.

Μια «Σοφή Παρέα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δείχνει τον δρόμο-2
Λόγω COVID-19 έγιναν και ψηφιακές ξεναγήσεις. (ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ)

Ταυτόχρονα, όμως, οργανώθηκαν και άλλα εργαστήρια στο ίδιο το Μουσείο σε εβδομαδιαία βάση για δομές ΚΑΠΗ του Δήμου Αθηναίων, του Δήμου Νίκαιας και του Δήμου Αμαρουσίου. Στο πρώτο μέρος των επισκέψεων, οι ηλικιωμένοι παρακολουθούσαν μια ειδικά προσαρμοσμένη ξενάγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, με έμφαση στις προθήκες με τα παιδικά παιχνίδια στην αρχαιότητα. Στο δεύτερο μέρος, οι συμμετέχοντες συζητούσαν για τα δικά τους παιδικά χρόνια και τα παιχνίδια. «Η χαρά τους ήταν η μεγαλύτερή μας ανταμοιβή», λένε οι άνθρωποι του ΜΚΤ, που μας δίνουν το καλό παράδειγμα και βάφτισαν το πρόγραμμα «Σοφή Παρέα στο Μουσείο», με ήδη 2.000 μέλη!

Μια «Σοφή Παρέα» στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης δείχνει τον δρόμο-3
Στα εικαστικά εργαστήρια του Μουσείου. (ΠΑΡΙΣ ΤΑΒΙΤΙΑΝ / ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣ)
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT