Ο Έλληνας Αλεξάντερ Πέιν

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον τελευταίο καιρό η Ελλάδα έχει δώσει τιμητική πολιτογράφηση σε μια σειρά από διακεκριμένες προσωπικότητες που έχουν συνδεθεί με τη χώρα μας. Ανάμεσά τους ο Μαρκ Μαζάουερ, ο ανθρωπολόγος Μάικλ Χέρτσφελντ, που έβαλε στον χάρτη των ακαδημαϊκών μελετών την Ελλάδα, και ιδιαίτερα την Κρήτη, ο Τομ Χανκς και η ελληνικής καταγωγής σύζυγός του Ρίτα Γουίλσον, η Βικτόρια Χίσλοπ, αλλά και η Βικτόρια Αντετοκούνμπο που μεγάλωσε τα παιδιά της ώστε να αγαπήσουν την Ελλάδα. Σειρά έχει ο σπουδαίος Βρετανός ελληνιστής Πίτερ Μάκριτζ, που αφιέρωσε όλη τη ζωή του στη μελέτη ιστορίας και γλώσσας.

Ο Έλληνας Αλεξάντερ Πέιν-1
Σκηνή από την ταινία «Απόγονοι».

Ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης και σεναριογράφος Αλεξάντερ Πέιν, που ορκίστηκε προσφάτως Ελληνας πολίτης στο προξενείο της Βοστώνης, δεν ανήκει –ωστόσο– στην κατηγορία των τιμητικών πολιτογραφήσεων.

Ο Έλληνας Αλεξάντερ Πέιν-2
Με τον Πολ Τζιαμάτι στο «Πλαγίως».

Οι τρεις από τους τέσσερις παππούδες του ήταν γεννημένοι εδώ, στη Λιβαδειά, στη Σύρο και στο Αίγιο. Ετσι, λοιπόν, αποφάσισε να κινήσει ο ίδιος τη διαδικασία να γίνει Ελληνας. «Το να βρει όλα του τα χαρτιά που αποδεικνύουν την καταγωγή του δεν ήταν εύκολη υπόθεση», εξηγεί στη στήλη ο γενικός γραμματέας Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών, Αθανάσιος Μπαλέρμπας. «Εκείνος ζει ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Λος Αντζελες, και η μητέρα του, υπερήλικη πια, στη Νεμπράσκα. Οταν ήρθε να μας δει στο υπουργείο, το 2020, είδαμε ότι θα δυσκολευόταν να εντοπίσει τα πιστοποιητικά του. Αυτό είναι συχνό φαινόμενο με τους ομογενείς, μιας και τις περισσότερες φορές οι πρόγονοι όταν έφταναν στις ΗΠΑ ή στην Αυστραλία άλλαζαν το επίθετο επί το αγγλικότερον. Του προτείναμε να πολιτογραφηθεί και αυτός τιμητικά, χάρη στην πορεία του στην 7η Τέχνη. “Μα δεν χρειάζεται. Είμαι Ελληνας”, μας είπε».

Ο Έλληνας Αλεξάντερ Πέιν-3
Σε μια επίσκεψη στη Σύρο με τον Δ. Τάρλοου.

Ετσι, ακολουθήθηκε μια άλλη διαδικασία για τον Πέιν, που έχει βάλει τη σφραγίδα του σε ταινίες όπως το «Πλαγίως», «Σχετικά με τον Σμιντ», «Οι Απόγονοι», «Νεμπράσκα». Χάρη σε μια πρόβλεψη του νόμου για τους ομογενείς που μένουν στο εξωτερικό, μία συνέντευξη με τον πρόξενο, που εξετάζει αν έχουν ελληνική συνείδηση, επισπεύδει και διευκολύνει τα πράγματα. Ο Πέιν, άλλωστε, μιλάει ελληνικά και μεγάλωσε με όλες τις ελληνικές παραδόσεις από τους εστιάτορες γονείς του. Ετσι, το νερό μπήκε στο αυλάκι και πριν από λίγες ημέρες πέρασε το κατώφλι του προξενείου μας στη Βοστώνη για να υπογράψει και επισήμως τα χαρτιά της ελληνικής ιθαγένειας. Είχε προηγηθεί, βέβαια, η προεργασία που έκανε η Ευγενία Μπενιάτογλου, γενική πρόξενος της Ελλάδας στο Λος Αντζελες, τον τόπο όπου διαμένει ο Πέιν, εγγονός του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου που μετανάστευσε στις ΗΠΑ περίπου έναν αιώνα πριν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT