Make A Wish, η πραγματοποίηση μιας ευχής μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού που πάσχει

Make A Wish, η πραγματοποίηση μιας ευχής μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού που πάσχει

«Οταν κάνεις μια ευχή, ελπίζεις. Και όσο ελπίζεις, παλεύεις». Ολόκληρη φιλοσοφία συμπυκνώνεται σε δυο μόνο φράσεις για το πόσο ευεργετική, ακόμα και σωτήρια, μπορεί να αποδειχθεί η εκπλήρωση ενός ονείρου για παιδιά και εφήβους με σοβαρή πάθηση

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οταν κάνεις μια ευχή, ελπίζεις. Και όσο ελπίζεις, παλεύεις». Ολόκληρη φιλοσοφία συμπυκνώνεται σε δυο μόνο φράσεις για το πόσο ευεργετική, ακόμα και σωτήρια, μπορεί να αποδειχθεί η εκπλήρωση ενός ονείρου για παιδιά και εφήβους με σοβαρή πάθηση. Η ιστορία του Make A Wish μάς γυρίζει πίσω στο 1980, όταν ένα αγοράκι από το Φοίνιξ της Αριζόνας διαγνώστηκε με λευχαιμία. Το μόνο πράγμα που έδινε χαρά στον Κρις ήταν να βλέπει το ελικόπτερο της αστυνομίας και να σκέφτεται πόσο θα ήθελε μια μέρα να μπει και αυτός στο Σώμα όταν μεγαλώσει. Μια ομάδα ανθρώπων κινητοποιήθηκε και ως εκ του θαύματος ο πιτσιρίκος όχι μόνον έκανε βόλτα στον ουρανό, αλλά εκπαιδεύτηκε ως αστυνομικός, φόρεσε τη δική του μπλε στολή, έπιασε «κακούς» και παρασημοφορήθηκε. Πήρε τεράστιο κουράγιο για να δώσει μια μάχη που τελικά έχασε. Η μητέρα του Κρις και οι αστυνομικοί που τη βοήθησαν έστησαν την πρώτη οργάνωση Make A Wish.

Σαράντα δύο χρόνια αργότερα, έχει εξαπλωθεί στις πέντε ηπείρους, έχει ικανοποιήσει χιλιάδες ευχές παιδιών, πολλά από τα οποία έγιναν εντελώς καλά. Στη δική μας χώρα το Make A Wish έχει παρουσία από το 1996 με ανθρώπους που έδωσαν μεγάλο αγώνα. Και ξέρουν από πρώτο χέρι πως όταν κάτι που εύχονται βαθιά οι μικροί πάσχοντες γίνει πραγματικότητα, τότε μπορεί να ανακτήσουν πολύ γρηγορότερα ψυχικές και σωματικές δυνάμεις. Και αυτή η βελτίωση του ηθικού μπορεί να μετουσιωθεί σε ανάρρωση και αποθεραπεία. Μέσα σε αυτά τα χρόνια η οργάνωση έχει αποκτήσει δεκάδες υποστηρικτές –ανάμεσά τους και η «Κ», που εκπλήρωσε μια χριστουγεννιάτικη ευχή ενός παιδιού–, χορηγούς, προσωπικότητες του αθλητισμού, του θεάτρου, εθελοντές και εμψυχωτές. Στη χώρα μας πραγματοποιείται η ευχή ενός παιδιού κάθε 36 ώρες. Το σπουδαίο είναι ότι εκτός από τους μικρούς παίρνουν δύναμη και οι γονείς τους, που ξέρουν διαισθητικά πως η χαρά μπορεί να λειτουργήσει σαν φάρμακο.

Make A Wish, η πραγματοποίηση μιας ευχής μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού που πάσχει-1
H Ειρήνη έγινε βασίλισσα με πύργο, άλογο και στέμμα.

Η στήλη διάλεξε σήμερα μερικές από τις πιο όμορφές ευχές, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου στις 15 Φεβρουαρίου. Αξίζει να θυμόμαστε πόσο μεγάλη ανάγκη από στήριξη έχουν οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν αυτό το θέμα. Η Ειρήνη, 5 ετών, με νευροβλάστωμα, θέλησε να γίνει βασίλισσα. Χάρη στο Make A Wish επισκέφθηκε έναν πραγματικό πύργο, καβάλησε άλογο και κατάφερε σε κυνήγι θησαυρού να βρει και την κορώνα της. O Χάρης, 5 ετών, που πάσχει από οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, είχε μια άλλη επιθυμία, να γίνει πυροσβέστης. Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής και όλη η υπόλοιπη ομάδα του Πυροσβεστικού Σώματος τον υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο. Εκεί φόρεσε τη στολή του, που ήταν κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του. Τη βρήκε στο ντουλάπι που είχε απέξω το όνομά του και αμέσως ανέλαβε ανθυποπυραγός. Την ίδια ώρα χτύπησε ο συναγερμός για φωτιά και βέβαια μπήκε κατευθείαν στο ελικόπτερο για να πετάξει πάνω από την Αθήνα.

Make A Wish, η πραγματοποίηση μιας ευχής μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού που πάσχει-2
Ο Χριστόφορος έτοιμος να γίνει πρωταθλητής gamer.

Ο 17χρονος Βασίλης, που παλεύει παλικαρίσια ένα μυελοβλάστωμα, είχε στο μυαλό του κάτι πιο απλό. Ηθελε ένα κινητό τελευταίας τεχνολογίας αλλά και να ικανοποιήσει το ενδιαφέρον και την αγάπη του για τα αυτοκίνητα. Ενώ ο 12χρονος Χριστόφορος πήρε έναν ειδικό υπολογιστή για να παίζει παιχνίδια.

Make A Wish, η πραγματοποίηση μιας ευχής μπορεί να σώσει τη ζωή ενός παιδιού που πάσχει-3
Γρήγορες κούρσες για τον Βασίλη.

Το πιο συγκινητικό στοιχείο για το Make A Wish είναι πως πολλά από τα παιδιά όχι μόνον αποθεραπεύτηκαν πλήρως, αλλά σήμερα είναι και εθελοντές της οργάνωσης. Η Γεωργία, η Κατερίνα, ο Αγγελος και ο Γιάννης έχουν, μάλιστα, ακολουθήσει και ιατρικά επαγγέλματα.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT