Eνα ρωσικό ιστιοφόρο πλέει στα νερά του Αιγαίου δοξάζοντας τη ναυτική παράδοση

Eνα ρωσικό ιστιοφόρο πλέει στα νερά του Αιγαίου δοξάζοντας τη ναυτική παράδοση

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, οι κάτοικοι της Ανδρου είχαν μια έκπληξη. Το «Shtandart», ένα ιδιαιτέρως καλοφτιαγμένο σύγχρονο αντίγραφο ενός ιστορικού ρωσικού ιστιοφόρου, που ναυπηγήθηκε το 1703 από τον Μεγάλο Πέτρο, κατέπλευσε στο λιμάνι στο Μπατσί. Το ρωσικό σκαρί πλέει τον τελευταίο καιρό σε ελληνικά ύδατα, και όπου έχει ελλιμενιστεί –από τις Οινούσσες μέχρι και την Κέρκυρα– προκαλεί αμέσως τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον του κόσμου για τη ναυπηγική του γραμμή και την εντυπωσιακή του εμφάνιση. Στο Μπατσί περισσότερα από 400 άτομα συγκεντρώθηκαν για να το δουν από κοντά. Στόχος του είναι να ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο για να προάγει τη ναυτική κληρονομιά. Παράλληλα, σε κάθε τόπο που επισκέπτεται, αναβιώνει σχέσεις και δεσμούς με το ρωσικό ναυτικό. Στο Αιγαίο, λ.χ., η παρουσία του στόλου του τσάρου υπήρξε καθοριστική για την εξέλιξη του υπόδουλου ελληνικού στοιχείου της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Λογικό είναι, λοιπόν, και ο πλους του «Shtandart» στα δικά μας νερά να εντάσσεται στο έτος Ελλάδας – Ρωσίας αλλά και στα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Eνα ρωσικό ιστιοφόρο πλέει στα νερά του Αιγαίου δοξάζοντας τη ναυτική παράδοση-1
Ο πλοίαρχος Γιούσκοφ με τον λιμενάρχη Θ. Κραψίτη. (ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ)

Στην Ανδρο, η επίσκεψη του ιστιοφόρου είχε ιδιαίτερη βαρύτητα. Διότι το συνολικό ταξίδι του ιστιοφόρου στην Ελλάδα έχει οργανωθεί από έναν νέο άνθρωπο, καπετάνιο της εμπορικής ναυτιλίας, που είναι και ο δραστήριος επικεφαλής της Λέσχης Ανδρίων. Ο Δημήτρης Κοκκίνης, εκτός από τα ζητήματα του νησιού του, ασχολείται πολύ με το θέμα της ναυτικής παράδοσης αλλά και της σύνδεσης και των νέων με τη θάλασσα. Ετσι ίδρυσε πριν από χρόνια την Proteus Social Innovation & Development, μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία ασχολείται με θέματα ιστιοναυτικής εκπαίδευσης και μέχρι σήμερα έχει καταφέρει να στείλει στο εξωτερικό με υποτροφίες πολλά παιδιά από τις Κυκλάδες σε εκπαιδευτικά ταξίδια με παραδοσιακά ιστιοφόρα στη Νορβηγία. Η Proteus, το Λιμεναρχείο Ανδρου και ο ναυτικός πράκτορας Greek Port Services Ltd στήριξαν την επίσκεψη του ρωσικού ιστιοφόρου στο νησί. Ηταν, μάλιστα, αφιερωμένη στη μνήμη ενός ανθρώπου που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, του Γιώργου Στυλιανού, πλωτάρχη του Λιμενικού Σώματος και ιστιοπλόο.

Eνα ρωσικό ιστιοφόρο πλέει στα νερά του Αιγαίου δοξάζοντας τη ναυτική παράδοση-2
Με μαζεμένη την ιστιοφορία του. (ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ ΜΑΡΜΑΡΑΣ)

«Αλλα ναυτικά έθνη έχουν φροντίσει να κάνουν πολύ περισσότερα από εμάς για να διαφυλάξουν τη ναυτική τους κληρονομιά», λέει ο Κοκκίνης στη στήλη, που γνωρίζει από πρώτο χέρι πόσο ευεργετικό μπορεί να είναι για τους μαθητές να έρθουν από νωρίς σε επαφή με το υγρό στοιχείο, τα πλοία και τα ιστιοφόρα: «Ενδυναμώνεται ο χαρακτήρας τους, διδάσκονται στην πράξη πολλά που δεν γίνεται να τα ακούσουν στα θρανία, κάνουν επαγγελματικό προσανατολισμό και συγκροτούνται σαν χαρακτήρες. Είναι πολύ κρίμα που η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ρωσία, η Βρετανία έχουν τέτοια ιστιοφόρα για εκπαιδευτικούς πλόες, και εμείς έχουμε δεμένο το ιστιοφόρο “Ευγένιος Ευγενίδης”, που για να ξαναβγεί στη θάλασσα χρειάζεται πολλή δουλειά και μεγάλο κόστος αποκατάστασης».

Eνα ρωσικό ιστιοφόρο πλέει στα νερά του Αιγαίου δοξάζοντας τη ναυτική παράδοση-3
Πιτσιρίκια από την Ανδρο στο κατάστρωμα.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT