Athens Meetings: μια ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Αθήνας

Athens Meetings: μια ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Αθήνας

Η βοή του πολέμου σκεπάζει τα πάντα και καταπίνει επικοινωνιακά πολλά από τα γεγονότα που θα είχαν αξία στην καθημερινότητά μας αν τα πράγματα ήταν όπως πριν. Λογικό και αναμενόμενο, καθώς οι ιεραρχήσεις της ζωής μας άλλαξαν βάναυσα.

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η βοή του πολέμου σκεπάζει τα πάντα και καταπίνει επικοινωνιακά πολλά από τα γεγονότα που θα είχαν αξία στην καθημερινότητά μας αν τα πράγματα ήταν όπως πριν. Λογικό και αναμενόμενο, καθώς οι ιεραρχήσεις της ζωής μας άλλαξαν βάναυσα. Μας ενδιαφέρει το βραχυπρόθεσμο, το αβέβαιον αύριο και όχι ο σχεδιασμός με χρονικό ορίζοντα. Κάπως έτσι η καταπληκτική συζήτηση, που οργάνωσε το Ιδρυμα Schwarz στο αμφιθέατρο Κότσεν της Γενναδείου Βιβλιοθήκης πριν από λίγες ημέρες, δεν πήρε ίσως τη δημοσιότητα που της άξιζε. Θεματικός άξονας σε αυτήν την πρώτη από μια σειρά δημόσιων συναντήσεων του ιδρύματος, με τίτλο Athens Meetings, ήταν το «Ποιος σχεδιάζει την Αθήνα», με εστίαση στον πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό άξονα της πρωτεύουσας. Στόχος ήταν να ανοίξει, επιτέλους, ένας διάλογος με πολλούς διαφορετικούς συμμετέχοντες, για να οραματιστεί κανείς τα επόμενα βήματα μιας πόλης όπως η Αθήνα.

Athens Meetings: μια ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Αθήνας-1
Ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ)

Τη βραδιά αυτή, την οποία συντόνιζε ο Ανδρέας Γιακουμακάτος, καθηγητής Αρχιτεκτονικής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, αναπτύχθηκαν σκέψεις και προβληματισμοί. Φάνηκε ανάγλυφα πώς η πολιτεία αλλά και οι ιδιώτες επηρεάζουν την εικόνα που θα έχει η Αθήνα σε 20-30 χρόνια από σήμερα, δίχως όμως μεταξύ τους συνεννόηση, σχέδιο ή συντονισμό. Αυτήν τη θεματική ανέπτυξε με πολλή μαεστρία ο καλός συνάδελφος Γιώργος Λιάλιος, ο οποίος εδώ και χρόνια καλύπτει για την «Κ» το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. Ο Κωνσταντίνος Φωτόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της Πρωτοβουλίας ΚΑΠΠΑ, αναφέρθηκε στην ορθή αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στην Αθήνα. H τοποθέτηση του γενικού γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, Ευθύμιου Μπακογιάννη, ήταν οι νέες κατευθύνσεις του νέου ρυθμιστικού σχεδίου της Αττικής. Ο αρχιτέκτονας και πολεοδόμος Δημήτρης Πούλιος μίλησε για το πώς αναπτύχθηκε μεταπολεμικά η Αθήνα, ενώ η Μάρω Ευαγγελίδου από την ΕΛΛΕΤ επισήμανε την έλλειψη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος πολεοδομικών παρεμβάσεων.

Athens Meetings: μια ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Αθήνας-2
Ολοι οι ομιλητές της βραδιάς. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ)

Τελευταίος πήρε τον λόγο ο δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης, που τόνισε τις νέες προκλήσεις, όπως η βιώσιμη αειφόρος ανάπτυξη και η κλιματική αλλαγή, που θέλει άλλου τύπου μητροπολιτικό σχεδιασμό, ώστε να έρθει η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στις αθηναϊκές γειτονιές. Γενική αίσθηση, πάντως, από τη συζήτηση είναι ότι αφενός είναι πολύ θετικό να μιλάμε για τα ζητήματα αυτά, αφετέρου ότι ο πολεοδομικός ιστός αναπτύσσεται ερήμην μας, μέσα από ένα πλέγμα πρωτοβουλιών που συχνά ανταγωνίζονται ή ακυρώνουν η μία την άλλη, ακόμη και όταν αυτές προέρχονται από την ίδια κινητήριο δύναμη, λ.χ. το κράτος.

Οι συναντήσεις Athens Meetings έρχονται έπειτα από πολλές άλλες δράσεις που έχει πραγματοποιήσει το ίδρυμα, με επικεφαλής τη Χιόνα Ξανθοπούλου-Schwarz, στην Ελλάδα. Ελληνίδα της διασποράς, με μεγάλη αγάπη και έγνοια για την πατρίδα της, αφενός, έκανε στη Σάμο δύο ετήσια φεστιβάλ –εικαστικού περιεχομένου αλλά και μουσικού με ανερχόμενους σολίστ–, ενώ τα τελευταία χρόνια επικεντρώνεται στην πολιτιστική διπλωματία αλλά και στα μεγάλα θέματα της ελληνικής πρωτεύουσας.

Athens Meetings: μια ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση για το μέλλον της Αθήνας-3
Ο Ανδρέας Γιακουμακάτος. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ)
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT