Εκδήλωση της Anglo Hellenic League, μια ανθεκτική φιλία που συνεχώς εμπλουτίζεται

Εκδήλωση της Anglo Hellenic League, μια ανθεκτική φιλία που συνεχώς εμπλουτίζεται

Οι ανθεκτικές φιλίες ανάμεσα στα κράτη έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Περνούν από τη μια γενιά στην άλλη αναλλοίωτες, εμπλουτίζονται με αισθήματα και εκατέρωθεν βιώματα. Η Anglo Hellenic League τιμά από το 1913 την ειδική σχέση Ελλήνων και Βρετανών με τη βαρύτητα ενός ιστορικού φορέα που κοντεύει να κλείσει τα 110 χρόνια ζωής

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ανθεκτικές φιλίες ανάμεσα στα κράτη έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Περνούν από τη μια γενιά στην άλλη αναλλοίωτες, εμπλουτίζονται με αισθήματα και εκατέρωθεν βιώματα. Η Anglo Hellenic League τιμά από το 1913 την ειδική σχέση Ελλήνων και Βρετανών με τη βαρύτητα ενός ιστορικού φορέα που κοντεύει να κλείσει τα 110 χρόνια ζωής. Δημιουργήθηκε κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους όταν υπήρχε στο Ηνωμένο Βασίλειο αρνητικό κλίμα για την πατρίδα μας. Εξακολουθεί έως τις ημέρες να ενισχύει τους δεσμούς ανάμεσα στους δύο λαούς με πληθώρα δράσεων σε πολλούς τομείς, κυρίως στην εκπαίδευση και στον πολιτισμό. Εδώ και κάποια χρόνια επικεφαλής της είναι ένας σύγχρονος φιλέλληνας με όλη τη σημασία της λέξεως. Ο διπλωμάτης Τζον Κίτμερ που χρημάτισε και πρέσβης στην Αθήνα μιλάει άπταιστα τα ελληνικά και ξέρει πολύ καλά την ποίηση και τη λογοτεχνία μας. Αλλωστε, το διδακτορικό του ήταν πάνω στον Ρίτσο. Λογικό είναι λοιπόν επί των δικών του ημερών να έχει δοθεί ακόμα μεγαλύτερη ακτινοβολία στο Βραβείο Ράνσιμαν, το οποίο θεσμοθετήθηκε από την Anglo Hellenic League για να προβάλει την Ελλάδα στη Βρετανία.

Εκδήλωση της Anglo Hellenic League, μια ανθεκτική φιλία που συνεχώς εμπλουτίζεται-1
Ρεσιτάλ πιάνου από τον συνθέτη Δημήτρη Σκύλλα.

To έπαθλο δίδεται από το 1983 μία φορά τον χρόνο σε συγγραφέα ή μελετητή για το καλύτερο βιβλίο που αφορά τον ελληνικό πολιτισμό στην αγγλική γλώσσα. Πήρε το όνομά του από τον διαπρεπή βυζαντινολόγο που με την παθιασμένη του έρευνα έριξε άπλετο φως σε μια ιστορική περίοδο η οποία δεν ήταν επαρκώς μελετημένη. Την Πέμπτη που μας πέρασε φιλοξενήθηκε στην οικία του Βρετανού πρέσβη στην Αθήνα μια πολύ ωραία εκδήλωση της Anglo Hellenic League με κεντρικό ομιλητή τον νικητή του βραβείου για το 2021, Ρόντρικ Μπίτον. Εχοντας πάρει το βραβείο αυτό και άλλες φορές στο παρελθόν ο Ελληνιστής διακρίθηκε χάρις στο βιβλίο του «Ελλάδα, η βιογραφία ενός έθνους». Στην εκδήλωση –που έδωσαν το «παρών» ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας αλλά και ο υφυπουργός Νίκος Γιατρομανωλάκης που είναι αρμόδιος για θέματα σύγχρονου Πολιτισμού– έγινε ανάγνωση ορισμένων ποιημάτων του Μιχάλη Γκανά από τον Τζόσουα Μπάρλεϊ, μεταφρασμένα από τον ίδιο και τον Ντέιβιντ Κόνολι. Στα ελληνικά τα ίδια ποιήματα διάβασε η Παυλίνα Μάρβιν. Στο πιάνο έδωσε ρεσιτάλ ο Δημήτρης Σκύλλας, ένας εκ των πλέον δυναμικών συνθετών της γενιάς του, ερμηνεύοντας δικά του κομμάτια.

Εκδήλωση της Anglo Hellenic League, μια ανθεκτική φιλία που συνεχώς εμπλουτίζεται-2
Ο Τζον Κίτμερ στο βήμα.

Μετά τον χαιρετισμό του Βρετανού πρέσβη Μάθιου Λοτζ, τον λόγο πήρε ο Τζον Κίτμερ που μίλησε για τους ανθεκτικούς δεσμούς ανάμεσα σε Ελληνες και Βρετανούς αλλά και την Anglo Hellenic League, η οποία λειτουργεί σε μη κερδοσκοπική βάση. Στόχος είναι να κάνει ακόμα εντονότερη την παρουσία της στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο απελθών πρέσβης και ευχαρίστησε τα ιδρύματα Λασκαρίδη και Λεβέντη που στηρίζουν τις προσπάθειες αυτές. Η σκυτάλη πέρασε στον Ρόντρικ Μπίτον που περιέγραψε στην ομιλία του τι σημαίνει να είναι ένας Βρετανός συγγραφέας που έχει εστιάσει τη δουλειά του στην πατρίδα μας. Αναφέρθηκε στη σημασία του Βραβείου Ράνσιμαν που στοχεύει στην ανάδειξη έργων που αφορούν τον ελληνισμό και την Ελλάδα. Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Βρετανό βυζαντινολόγο υπογράμμισε ότι τα δικά του βιβλία ήταν γραμμένα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να κάνουν προσιτό στο αναγνωστικό κοινό θέματα με τα οποία καταπιάνονται ειδικοί. Προσέθεσε δε ότι το βραβείο ακολουθώντας αυτήν την κληρονομιά, θέλει να ξεχωρίζει συγγραφικά έργα που έχουν αυτήν την αρετή.

Εκδήλωση της Anglo Hellenic League, μια ανθεκτική φιλία που συνεχώς εμπλουτίζεται-3
Ο υπ. Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Εκδήλωση της Anglo Hellenic League, μια ανθεκτική φιλία που συνεχώς εμπλουτίζεται-4
Ο Βρετανός πρέσβης Μάθιου Λοτζ.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT