Ενα βιβλίο που κρύβει στις σελίδες του τη συλλογική φωνή γυναικών της εποχής μας

Ενα βιβλίο που κρύβει στις σελίδες του τη συλλογική φωνή γυναικών της εποχής μας

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν σημαντικές γυναίκες μπορούσαν να στείλουν ένα γράμμα στον ίδιο τον εαυτό τους, τι θα έγραφαν; Ποιος θα το διάβαζε; Και τι θα μαρτυρούσε αυτή η ψυχική κατάθεση για τον κόσμο που ζουν, την εποχή τους; Αυτό είναι το θέμα του βιβλίου της δημοσιογράφου Ελισάβετ Φιλιππούλη, «Οι Γυναίκες προς την Ανθρωπότητα – Ιστορίες Επιβίωσης και Επιτυχίας», που παρουσιάστηκε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, την Τρίτη, σε μια εκδήλωση των Εκδόσεων Floral Books και της Brainfood Εκδοτικής.

Ενα βιβλίο που κρύβει στις σελίδες του τη συλλογική φωνή γυναικών της εποχής μας-1
Ο πρέσβης του Η.Β. στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ.

Στο κατάμεστο αμφιθέατρο οι προσκεκλημένοι είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη συζήτηση που συντόνισε ο σκηνοθέτης Σπύρος Μιχαλόπουλος, μεταξύ της συγγραφέως και ορισμένων εκ των γυναικών που συνεισέφεραν στο εγχείρημα με τα δικά τους γραπτά. Στο πάνελ συμμετείχαν η δημοσιογράφος Σία Κοσιώνη, η ηθοποιός και παραγωγός Μιμή Ντενίση, η οικονομολόγος Βίκυ Κουρμούζη-Πράις, η Αμερικανίδα φεμινίστρια Τζέραλντιν Σαρπ Νιούτον, μαζί με την Ιταλίδα συγγραφέα και επιχειρηματία Πάολα Νταϊάνα, οι οποίες ήρθαν από το εξωτερικό, ειδικά για την εκδήλωση. Το «παρών» έδωσε διαδικτυακά και η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Εύα Καϊλή.

Ενα βιβλίο που κρύβει στις σελίδες του τη συλλογική φωνή γυναικών της εποχής μας-2
Η Τζέραλντιν Σαρπ Νιούτον στο πάνελ.

«Πιστεύω ότι στην εποχή μας η γυναίκα πρόσφυγας είναι ίσως η πιο ταλαιπωρημένη γυναίκα και αυτή που πρέπει να έχει μεγαλύτερη δύναμη», είπε η Μιμή Ντενίση παίρνοντας τον λόγο. «Καμιά διαφορά δεν υπάρχει ανάμεσα στο 1922 και στο 2022. Οταν επισκέφθηκα τη Μόρια το 2015, για να δω πώς ζει η γυναίκα πρόσφυγας, τι υφίσταται, τι ονειρεύεται, δεν θα ξεχάσω τη θέληση που έβλεπα στα μάτια τους, σε αυτές τις γυναίκες, που τους ρωτούσα τι ελπίζετε; Και μου απαντούσαν: “Δεν ελπίζω, θα φτιάξω νέα ζωή”», υπογράμμισε η ηθοποιός, που αναφέρθηκε σε ένα, δυστυχώς, επίκαιρο θέμα. Τις τρεις εβδομάδες των συγκρούσεων στην Ουκρανία παρακολουθούμε τον τεράστιο αγώνα που δίνουν να σώσουν τα παιδιά τους και την πατρίδα τους.

Ενα βιβλίο που κρύβει στις σελίδες του τη συλλογική φωνή γυναικών της εποχής μας-3
Η Βίκυ Κουρμούζη-Πράις στη συζήτηση της Τρίτης.

«Εκεί που κατακτά η γυναίκα δικαιώματα, θέσεις, χώρο στην κοινωνία, στον επαγγελματικό στίβο, εκεί έρχεται σε μια κατάσταση διαρκούς μπρα ντε φερ. Στην οικονομική κρίση οι πρώτες που ήρθαν αντιμέτωπες με το φάσμα της ανεργίας ήταν γυναίκες», υπογράμμισε η Σία Κοσιώνη, προσθέτοντας: «Οι γυναίκες ήταν αυτές που αναγκάστηκαν να διαχειριστούν καταστάσεις φτώχειας και ανεργίας στα σπίτια τους, να στηρίξουν τους συζύγους τους, να στηρίξουν τα παιδιά τους». Το βιβλίο αποτελεί συλλογή πρωτότυπων επιστολών καταξιωμένων γυναικών από όλο τον κόσμο, ένα συλλογικό έργο που έχει στόχο να δώσει κίνητρο και δύναμη σε άλλες γυναίκες να διεκδικούν άφοβα τα δικαιώματα και τους στόχους τους. Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης ο εκδότης Νίκος Χατζόπουλος, ενώ πριν από την έναρξη της συζήτησης απηύθυνε χαιρετισμό ο Βρετανός πρέσβης στην Ελλάδα, Μάθιου Λοτζ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT