Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει με «Νέες πραγματικότητες» στη γενέτειρά του

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει με «Νέες πραγματικότητες» στη γενέτειρά του

Ραντεβού στους Δελφούς δύο χρόνια μετά! Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στη γενέτειρά του μετά τους περιορισμούς της πανδημίας. Από την ερχόμενη Τετάρτη έως και το Σάββατο, πάνω από δύο χιλιάδες ομιλητές και σύνεδροι θα συναντηθούν εκ του σύνεγγυς με αυστηρά μέτρα προφύλαξης

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ραντεβού στους Δελφούς δύο χρόνια μετά! Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει στη γενέτειρά του μετά τους περιορισμούς της πανδημίας. Από την Τετάρτη έως και το Σάββατο, πάνω από δύο χιλιάδες ομιλητές και σύνεδροι θα συναντηθούν εκ του σύνεγγυς με αυστηρά μέτρα προφύλαξης. Σε μια περίοδο που ο κόσμος αλλάζει και έχουμε ανάγκη από τις ψύχραιμες και καίριες αναλύσεις των ειδικών.

Προσωπικότητες από την πολιτική, το επιχειρείν, τις δεξαμενές σκέψης, τον πανεπιστημιακό χώρο καλούνται να προβλέψουν τα νέα δεδομένα σε μια εποχή αβεβαιοτήτων και ρευστότητας. Οι Δελφοί γίνονται για λίγο ο ομφαλός του κόσμου, το μέρος που θα μας δώσει ενδεχομένως κάποιους χρησμούς για το μέλλον. Ο τίτλος του φετινού συνεδρίου άλλωστε είναι «Νέες πραγματικότητες» με θεματικούς πυλώνες που καλύπτουν σημαντικά ζητήματα.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει με «Νέες πραγματικότητες» στη γενέτειρά του-1
Η Ελληνίδα πολίτις Βικτόρια Χίσλοπ θα μιλήσει για τη λογοτεχνία.

Ξεχωρίζει βέβαια η γεωπολιτική και η διεθνής ασφάλεια, καθώς ο Συμεών Τσομώκος και η ομάδα του έκαναν αρκετές αλλαγές ώστε να συμπεριλάβουν πολλές ενότητες με επίκεντρο την εισβολή στην Ουκρανία και το πώς αυτή διαμορφώνει μια εντελώς διαφορετική εικόνα στην Ευρώπη και στον κόσμο και κυρίως στις σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας – Ρωσίας. Παράλληλα θα αφιερωθεί και αρκετός χρόνος για τις επερχόμενες εκλογές στη Γαλλία, τις σχέσεις στα κρίσιμα θέματα της κλιματικής αλλαγής, τις νέες τεχνολογίες.

Ολες αυτές οι συζητήσεις γίνονται σε έναν τόπο ιστορικά φορτισμένο, πλάι στον αρχαιολογικό χώρο που κάθε φορά εντυπωσιάζει τους επισκέπτες του συνεδρίου. Το οικονομικό φόρουμ είναι ο πρώτος θεσμός στην Ελλάδα που κατάφερε να αξιοποιήσει τόσο έξυπνα ένα εμβληματικό μέρος του παρελθόντος, ένα μαντείο που καθοδηγούσε τους ανθρώπους για το πάντοτε ανασφαλές και αμφίσημο μέλλον.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει με «Νέες πραγματικότητες» στη γενέτειρά του-2
Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν.

Οπως κάθε χρόνο, το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η οποία θα ανοίξει τις εργασίες το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Απριλίου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει και αυτός το «παρών» το Σάββατο 9 Απριλίου σε συζήτηση με τον νέο γενικό γραμματέα του ΟΟΣΑ Ματίας Κόρμαν. Παράλληλα ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος, αρμόδιος για θέματα Οικονομίας, Βάλντις Ντομπρόβσκις, ο επίτροπος για θέματα Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν, η επίτροπος για θέματα Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, ο αντιπρόεδρος Μαργαρίτης Σχοινάς, αρμόδιος για θέματα του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, θα προσπαθήσουν να συνθέσουν ένα πλέγμα κατανόησης αλλά και αντιμετώπισης όσων συμβαίνουν από την πλευρά της Ε.Ε. Από κοντά πρωθυπουργοί από τις γειτονικές χώρες –μεταξύ των οποίων αυτοί της Βουλγαρίας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Κοσόβου– με σημαντική ομάδα ακαδημαϊκών και πολιτικών από την Τουρκία θα συμμετάσχουν σε συζητήσεις για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει με «Νέες πραγματικότητες» στη γενέτειρά του-3
Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ θα μας δώσει λίγη από τη σοφία της.

Την τιμητική του στη θεματολογία θα έχει και ο πολιτισμός ως η αιχμή του δόρατος για τη βιώσιμη ανάπτυξη. Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών Αντώνιος Ρεγκάκος, ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος, η γνωστή μυθιστοριογράφος Βικτόρια Χίσλοπ, ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλαος Γιατρομανωλάκης, η Λυδία Καρρά, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας και μέλος του Συμβουλίου Europa Nostra, η Αν-Σοφί ντε Γκασκέ, γενική διευθύντρια των Μουσείων του Παρισιού. Ξεχωρίζει η παρουσία του Γιώργου Μπαμπινιώτη, καθηγητή Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και του δρος Αρμάν ντ’ Ανγκούρ, καθηγητή Κλασικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, καθώς το φετινό φόρουμ θα εστιάσει και στη χρησιμότητα των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών για τον σύγχρονο πολιτισμό, με καθηγητές οι οποίοι μιλούν τις δύο αυτές γλώσσες.

Το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών επιστρέφει με «Νέες πραγματικότητες» στη γενέτειρά του-4
Ο φιλόσοφος Στέλιος Ράμφος.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT