Η Βουλή παρασημοφόρησε τον Καβάκο για την προσφορά του στον πολιτισμό

Η Βουλή παρασημοφόρησε τον Καβάκο για την προσφορά του στον πολιτισμό

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Λεωνίδας Καβάκος, με τη χαρισματικότητά του αλλά και τη βαθιά εθνική του συνείδηση της γλώσσας και της ιστορίας μας, έχει διαφημίσει την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου, χωρίς όμως να της χαρίζεται στην κριτική προς τα κακώς κείμενα. Ανθρωπος σκεπτόμενος και καλλιεργημένος, δεν είδε τη μουσική ως μονόδρομο αλλά ως πύλη για τη βαθύτερη και πιο ολοκληρωμένη παιδεία, την έλλειψη της οποίας θεωρεί απαρχή πολλών δεινών στην πατρίδα μας. Χαρακτήρας που διαθέτει το θάρρος της γνώμης και των πράξεών του, έσπευσε να βοηθήσει τον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας με την πρόσφατη βραδιά στο Μέγαρο Μουσικής αλλά και με τη μεγάλη συναυλία με την ΚΟΑ στις αρχές Ιουνίου. Τα έσοδα της τελευταίας θα διατεθούν για την ανακούφιση των παιδιών προσφύγων που ήρθαν στη χώρα μας.

Η Βουλή παρασημοφόρησε τον Καβάκο για την προσφορά του στον πολιτισμό-1
Ο Κώστας Τασούλας με τον Λεωνίδα Καβάκο και τον Θ. Κουτσογιάννη.

Πριν από λίγες ημέρες, τον διεθνούς φήμης βιολονίστα και διευθυντή ορχήστρας υποδέχθηκε στη Βουλή των Ελλήνων ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Κώστας Τασούλας. Είχε την ευκαιρία να τον ξεναγήσει στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά», που διοργανώνεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από την Eλληνική Επανάσταση του 1821. Υστερα, ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου πρόσφερε στον Λεωνίδα Καβάκο το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων για τη σημαντική του προσωπική συμβολή στην προαγωγή και αναγνώριση της ελληνικής πολιτιστικής δημιουργίας σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και για την ανθρωπιστική του συμπαράσταση στον δοκιμαζόμενο λαό της Ουκρανίας.

Η Βουλή παρασημοφόρησε τον Καβάκο για την προσφορά του στον πολιτισμό-2
Πολύτιμα αντικείμενα από το αφιέρωμα.

Από την πλευρά του, ο αρχιμουσικός ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής και απόλαυσε την έκθεση την οποία επιμελήθηκαν ο ιστορικός τέχνης Θοδωρής Κουτσογιάννης και η δρ Μαρία Καμηλάκη, προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης της Βουλής. Το ενδιαφέρον στοιχείο του αφιερώματος είναι πως το ιστορικό κτίριο δρα συμπληρωματικά στο «αφήγημα», χάρη στο μοναδικό σύνολο τοιχογραφιών που κοσμούν την ιστορική Αίθουσα Τροπαίων και Υπασπιστών, η οποία έχει μετονομαστεί σήμερα σε Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» και φιλοξενεί την έκθεση. Σε «συνομιλία» με τις τοιχογραφίες, παρουσιάζονται πολλά και μοναδικά φορητά εκθέματα, όπως χειρόγραφα αρχεία, βιβλία και εφημερίδες, έργα τέχνης, αντικείμενα και όπλα από τις συλλογές του Κοινοβουλίου αλλά και από ορισμένες ιδιωτικές, κυρίως από τη φιλελληνική συλλογή Μιχάλη και Δήμητρας Βαρκαράκη. Στο πλαίσιο του αφιερώματος ταξίδεψε στην Ελλάδα και η περίφημη ταπισερί «Η Σχολή των Αθηνών», που ήρθε ως δάνειο από το γαλλικό Κοινοβούλιο.

Η Βουλή παρασημοφόρησε τον Καβάκο για την προσφορά του στον πολιτισμό-3
Το εντυπωσιακό «δάνειο» από το γαλλικό Κοινοβούλιο.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT