Ηταν μια πολύ ωραία ιδέα, που θυσιάστηκε προσωρινά στον βωμό της πανδημίας, αλλά τώρα ελεύθεροι πλέον από περιορισμούς, μπορούμε να δούμε την υλοποίησή της.
Πρόκειται για μια πλωτή έκθεση που θα ταξιδέψει κειμήλια του Αγώνα του 1821 σε διάφορους ναυτότοπους της Ελλάδας, ώστε να μας θυμίσει πως η θάλασσα αποτέλεσε τον τόπο όπου θεμελιώθηκε το σύγχρονο ελληνικό κράτος. Αλλωστε, η πρώτη αναγνώριση του Αγώνα κατά των Τούρκων από τις ξένες δυνάμεις ήταν όταν οι Βρετανοί δέχθηκαν τις πράξεις ναυτικών αποκλεισμών που έκαναν οι ξεσηκωμένοι. Πίσω από την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή σύλληψη είναι η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος – Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, το Κοινωφελές Ιδρυμα «Μαρία Τσάκος» – Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Ερευνας και Παράδοσης και η Τράπεζα Πειραιώς. Το ιστιοφόρο και εκπαιδευτικό σκάφος «Μάνια», που ανήκει στον Καπτά Παναγιώτη Τσάκο, θα απλώσει τα πανιά του την Κυριακή 26 Ιουνίου στο λιμάνι της Χίου, για να περιοδεύσει σε 20 λιμάνια και να δώσει την ευκαιρία σε νησιώτες και στεριανούς να δουν από κοντά μερικά σπάνια εκθέματα. Το σκαρί, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα πλαισιώνεται από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και στολίσκο ιδιωτικών συνοδευτικών σκαφών.
Στόχος αυτού του πλωτού αφιερώματος, η ανάδειξη του ναυτικού αγώνα του ’21 μέσα από φορτισμένα συναισθηματικά τεκμήρια που προέρχονται από το Ιστορικό Μουσείο, όπως ο σταυρός από το πλοίο του Μιαούλη, ναυτικά όπλα, σημαίες, όσο και μέσα από ψηφιακές εφαρμογές, δηλαδή αναπαραστάσεις ναυμαχιών, ηχητικά αποσπάσματα από ιστορικές πηγές ή μουσικά κομμάτια. Το αφήγημα αρχίζει από το Αιγαίο των προεπαναστατικών χρόνων και τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία αξιόμαχων ελληνικών μονάδων απέναντι στον κυρίαρχο οθωμανικό στόλο. Θα φέρει ξανά στον αφρό της ιστορίας τα νησιά που πρωταγωνίστησαν, τα κρίσιμα γεγονότα και, βέβαια, τα πρόσωπα του ναυτικού αγώνα. Εκτός από τη ναυτομάνα Χίο (Χώρα και βεβαίως Καρδάμυλα), σειρά θα πάρουν οι Οινούσσες, τα Ψαρά, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σαμοθράκη, ο Αγιος Ευστράτιος, η Σκύρος, η Ανδρος, η Σύρος, οι Σπέτσες, η Υδρα, ο Πόρος, η Αίγινα.
Το πιο σπουδαίο, όμως, είναι ότι την έκθεση θα συνοδεύει και η πιο αγαπημένη ιστορικός του ελληνικού κοινού, η Μαρία Ευθυμίου, η οποία θα πραγματοποιήσει σειρά ομιλιών σχετικά με τον ναυτικό αγώνα του 1821. Συνεπιβάτες της στη «Μάνια» θα είναι επιμελητές και συντηρητές του ΕΙΜ. Το πλωτό αφιέρωμα αποτελεί με τον δικό του τρόπο και φόρο τιμής στο Ιστορικό Μουσείο, καθώς ο πρώτος πυρήνας των συλλογών του δημιουργήθηκε το 1884, όταν κάποιοι φωτισμένοι άνθρωποι αποφάσισαν να συγκεντρώσουν και να διασώσουν αντικείμενα, έγγραφα και τεκμήρια που είχαν σχέση με το 1821.