Το ταξίδι της ναυτικής ιστορίας του 1821 ξεκίνησε από τη Χίο

Το ταξίδι της ναυτικής ιστορίας του 1821 ξεκίνησε από τη Χίο

Ολοι ήταν συγκινημένοι, μα πιο πολύ ο καπτα-Παναγιώτης Τσάκος, που πάτησε ξανά το χώμα της πατρίδας του για έναν σκοπό ιερό

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοι ήταν συγκινημένοι, μα πιο πολύ ο καπτα-Παναγιώτης Τσάκος, που πάτησε ξανά το χώμα της πατρίδας του για έναν σκοπό ιερό. Την Κυριακή που μας πέρασε η Χίος γιόρτασε την έναρξη ενός μοναδικού πλου, που σκοπεύει να φέρει την Ιστορία πιο κοντά στους νησιώτες, χάρη σε μια ωραία συνεργασία της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος, του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και της Τράπεζας Πειραιώς. Πρόκειται για την πλωτή έκθεση με κειμήλια του μουσείου, που φιλοξενείται στο εκπαιδευτικό ιστιοφόρο «Μάνια», του Ναυτικού Λυκείου TEENS. Ανάμεσά τους μοναδικά κομμάτια όπως ο σταυρός του Μιαούλη, επαναστατικές σημαίες, ναυτικά όργανα και όπλα, ημερολόγια και σηματολόγια πλοίων του Αγώνα, τα οποία θα ταξιδέψουν για ένα μήνα στο Αιγαίο, καταλήγοντας στον Πειραιά. Την έκθεση συνοδεύει, σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου, η Μαρία Ευθυμίου, η πιο αγαπητή ιστορικός που έχουμε στην Ελλάδα, η οποία ξεχωρίζει για το χάρισμα της ολοζώντανης αφήγησής της.

Το ταξίδι της ναυτικής ιστορίας του 1821 ξεκίνησε από τη Χίο-1
Ο καπτα-Παναγιώτης Τσάκος στα εγκαίνια της έκθεσης.

«Ξεκινούμε σήμερα ένα μοναδικό ταξίδι, που μας κάνει όλους υπερήφανους. Επιδιώκουμε να μεταφέρουμε την ψυχή της επανάστασης στα ακριτικά νησιά του Αιγαίου μας, αποσκοπώντας όχι μόνο στη διατήρηση της μνήμης του αγώνα των ηρωικών μας προγόνων, αλλά και στην τόνωση του εθνικού μας φρονήματος, σε μια εποχή και σε ένα πέλαγος όπου αμφισβητείται ευθέως η εθνική μας κυριαρχία», είπε ο Παναγιώτης Τσάκος από το βήμα που είχε στηθεί στον προαύλιο χώρο του υποδειγματικού ναυτικού λυκείου TEENS, το οποίο δημιούργησε πριν από μερικά χρόνια το ίδρυμα στη Χώρα. Ο εφοπλιστής υπογράμμισε ότι ο πρώτος σταθμός της διαδρομής είναι το νησί που, μαζί με τα Ψαρά και την Κάσο, πλήρωσε τον μεγαλύτερο φόρο αίματος κατά τον ξεσηκωμό, και συμπλήρωσε ότι η έκθεση είναι αφιερωμένη στη μνήμη όσων σφαγιάσθηκαν ή πουλήθηκαν σκλάβοι στα παζάρια Ανατολής και Δύσης.

Το ταξίδι της ναυτικής ιστορίας του 1821 ξεκίνησε από τη Χίο-2
Ο Μιχαήλ Μπελέγρης (αριστερά) με τον Ευθύμιο Μητρόπουλο.

Κατά την εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν οι Αρχές της Χίου, μίλησε ο γενικός διευθυντής του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» Μιχαήλ Μπελέγρης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ευθύμιος Μητρόπουλος, η Φανή Μαλλούχου-Tufano, ο Ιάκωβος Βρούτσης, η Δήμητρα Κουκίου, ο Νικόλαος Νύχτας και ο Σταμάτης Κάρμαντζης. Στο τέλος, η Μαρία Ευθυμίου έκανε μια πολύ ενδιαφέρουσα και όπως πάντα ολοκληρωμένη ομιλία για τον ρόλο του θαλάσσιου Αγώνα το 1821. Ακολούθησε αγιασμός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χίου, Ψαρών, Οινουσσών και Καρδαμύλων κ. Μάρκου. Μετά τα Καρδάμυλα, το αφιέρωμα θα περιοδεύσει, τις επόμενες εβδομάδες, σε 20 λιμάνια. Το σκαρί, όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες, θα πλαισιώνεται από μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και στολίσκο ιδιωτικών σκαφών.

Το ταξίδι της ναυτικής ιστορίας του 1821 ξεκίνησε από τη Χίο-3
Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου και ο Ευθύμιος Μητρόπουλος.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT