Λαμπρή η δεξίωση στην Αθήνα για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Λαμπρή η δεξίωση στην Αθήνα για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ

Για πρώτη φορά οικοδεσπότης στο περίφημο Τζέφερσον Χάους, την αμερικανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα, ο Τζορτζ Τσούνης έδωσε το δικό του στίγμα στη δεξίωση της 246ης επετείου της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, που εορτάζεται στις 4 Ιουλίου.

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά οικοδεσπότης στο περίφημο Τζέφερσον Χάους, την αμερικανική πρεσβευτική κατοικία στην Αθήνα, ο Τζορτζ Τσούνης έδωσε το δικό του στίγμα στη δεξίωση της 246ης επετείου της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ, που εορτάζεται στις 4 Ιουλίου. Υπό τους ήχους της μπάντας του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, υποδέχθηκε τους εκατοντάδες προσκεκλημένους από νωρίς, με εγκάρδια λόγια προς τον καθένα, στον δροσερό κήπο που ήταν στολισμένος στα χρώματα της αστερόεσσας. Δεν έκρυβε τη χαρά και την υπερηφάνεια του. Οπως άλλωστε είχε τονίσει και όταν παρέδωσε τα διαπιστευτήριά του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις αρχές Μαΐου, είναι τιμή ζωής για αυτόν να επιστρέφει στις ρίζες του και να έχει την ευκαιρία να υπηρετήσει τις ΗΠΑ από την Ελλάδα. Στον σύντομο λόγο του –που περιείχε βεβαίως αρκετά σχόλια για την ανθεκτική και στέρεη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ– ο πρέσβης δεν παρέλειψε να κάνει μια αναφορά και στη δική του πορεία.

Λαμπρή η δεξίωση στην Αθήνα για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ-1
Ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζορτζ Τσούνης.

«Οπως τόσοι άλλοι, έτσι και οι γονείς μου μετανάστευσαν στις ΗΠΑ προς αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής για την οικογένειά μας. Είχα την ευλογία να ζήσω το αμερικανικό όνειρο. Οι γονείς μου με έμαθαν να εργάζομαι πολύ σκληρά, μου εξασφάλισαν μια καλή εκπαίδευση, αλλά κυρίως με έμαθαν να μην ξεχνώ από πού κατάγομαι και τα ελληνικά ιδεώδη της καλοσύνης, της αγάπης και του φιλότιμου», είπε από το βήμα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι μια από τις πλέον επιθυμητές χώρες για να έρθει κάποιος να ζήσει, «χάρη στη φιλοξενία, στο ωραίο φαγητό, στην ιστορία και στον πολιτισμό, στα καταπληκτικά νερά και στα νησιά της».

Λαμπρή η δεξίωση στην Αθήνα για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ-2
Ο Θεσσαλονικιός Αλμπερτ Μπουρλά ήταν ομιλητής στον εορτασμό.

Στην ομιλία του ο Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις των δύο χωρών, καθώς και στην αποστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη που, όταν έβγαλε λόγο στο αμερικανικό Κογκρέσο, είχε πει ότι η Ελλάδα και η Αμερική πάντα στάθηκαν στη σωστή πλευρά της Ιστορίας. Λίγο πριν ολοκληρώσει την ομιλία του, ο διπλωμάτης μίλησε για έναν ξεχωριστό προσκεκλημένο εκείνης της βραδιάς, τον Αλμπερτ Μπουρλά. Αναφέρθηκε στο βραβείο Τζένεσις, που πρόσφατα απονεμήθηκε στον Θεσσαλονικιό ο οποίος έδωσε μάχη πρώτης γραμμής για να σωθεί ο πλανήτης από την απειλή του κορωνοϊού. Μάλιστα επισήμανε το γεγονός ότι το έπαθλο του ενός εκατ. δολαρίων ο Μπουρλά αποφάσισε να το δωρίσει για την ολοκλήρωση του Μουσείου Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.

Λαμπρή η δεξίωση στην Αθήνα για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ-3
Εκατοντάδες οι προσκεκλημένοι στην πρεσβευτική κατοικία.

Ο τιμώμενος, παίρνοντας τον λόγο, σημείωσε πως έχει το προνόμιο να αποκαλεί «σπίτι» του δύο μεγάλες χώρες και ότι είναι εξίσου υπερήφανος και για τις δύο. Ξεχωριστή υπήρξε και η παρουσία της σοπράνο Ελενας Κελεσίδου, η οποία ερμήνευσε τους εθνικούς ύμνους των δύο χωρών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT