Ποιο σούσι; Η Αθήνα διαθέτει πια το δικό της μίνι ιαπωνικό πάρκο

Ποιο σούσι; Η Αθήνα διαθέτει πια το δικό της μίνι ιαπωνικό πάρκο

Οταν η Ιαπωνία βγήκε από την πολιτιστική και γεωγραφική απομόνωση, τον 19ο αιώνα, οι Δυτικοί ξετρελάθηκαν τόσο μαζί της, που έγινε μόδα στα πάντα

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η Ιαπωνία βγήκε από την πολιτιστική και γεωγραφική απομόνωση, τον 19ο αιώνα, οι Δυτικοί ξετρελάθηκαν τόσο μαζί της, που έγινε μόδα στα πάντα. Αυτό που γοήτευσε τους Ευρωπαίους πιο πολύ, εκτός από την ιαπωνική τέχνη, ήταν η τιθασσευμένη μαγεία της φύσης, όπως αυτή εμφανίζεται σε έναν παραδοσιακό ιαπωνικό κήπο. Τι μας λένε τα δένδρα, τα φυτά, οι βράχοι και το νερό; Πως ο χρόνος εξελίσσεται και περνάει σμιλεύοντας τις ζωές μας. Η Αθήνα απέκτησε πρόσφατα το δικό της μίνι ιαπωνικό θεματικό πάρκο, ένα υφιστάμενο αλσύλλιο στο Παγκράτι, που άδραξε την ευκαιρία μιας δεύτερης «ζωής», πολύ πιο ενδιαφέρουσας και κοσμοπολίτικης από την προηγούμενη. Το λέω μετά λόγου γνώσεως, γιατί το πατρικό μου είναι δίπλα στο παρκάκι. Το καλοκαίρι τα σκυλιά έπαιζαν στο ξεραμένο γκαζόν και τον χειμώνα εκεί πουλούν εκατοντάδες χριστουγεννιάτικα έλατα. Με έκταση 3.500 τ.μ., βρίσκεται στην πλάτη της οδού Νηρηίδων, σε μικρή απόσταση από την Εθνική Πινακοθήκη, το Χίλτον, το Βυζαντινό Μουσείο και άλλα εμβληματικά κτίρια της Αθήνας. Υστερα από προσεκτική παρέμβαση άλλαξε εντελώς όψη, καθώς στα παρτέρια του συνδυάζονται συμβολισμοί και στοιχεία από διάφορες εποχές της ιαπωνικής παράδοσης, ώστε να επιτευχθεί η ισορροπημένη αντιπροσώπευση των στοιχείων της γης, του νερού και της φωτιάς. Η επιλογή των φυτών προέκυψε από τον συνδυασμό της ιαπωνικής και της μεσογειακής χλωρίδας. Τα περίφημα ιαπωνικά σφενδάμια, οι ανθοκερασιές και τα μπαμπού συνυπάρχουν στο πάρκο με αγγελικές, μυρτιές και δάφνες. Αυτό που κλέβει την παράσταση, ειδικά το βράδυ, είναι ένα παβίλιον με φαναράκια: η καθημερινή φροντίδα του το κάνει να λάμπει από καθαριότητα.

Ποιο σούσι; Η Αθήνα διαθέτει πια το δικό της μίνι ιαπωνικό πάρκο-1
Ο πρέσβης της Ιαπωνίας στην Αθήνα, Nακαγιάμα Γιασουνόρι.

Τον περασμένο Νοέμβριο, σε ειδική τελετή, είχε τοποθετηθεί ο θεμέλιος λίθος από τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τον πρέσβη της Ιαπωνίας Nακαγιάμα Γιασουνόρι και την κ. Lili Zigoslu, CEO της JTI, η οποία υποστήριξε χορηγικά την πρωτοβουλία. Αργότερα προστέθηκαν εμβληματικά στοιχεία της ιαπωνικής διακόσμησης, όπως το Torii Gate, η παραδοσιακή ιαπωνική πύλη, και πέτρινοι φανοί. Ταυτόχρονα, ενισχύθηκε και εμπλουτίσθηκε το πράσινο και δημιουργήθηκε ένας καινούργιος πέτρινος διάδρομος για τη διευκόλυνση των ΑμΕΑ.

Ποιο σούσι; Η Αθήνα διαθέτει πια το δικό της μίνι ιαπωνικό πάρκο-2
Oι Atene Daiko με τα ιαπωνικά κρουστά τους.

Τα εγκαίνια έγιναν πριν από λίγες ημέρες, με εορτασμό του Natsu Matsuri, του παραδοσιακού καλοκαιρινού φεστιβάλ της Ιαπωνίας. Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε και συμβολικά η μετάβαση του πάρκου των Νηρηίδων στο πρώτο θεματικό ιαπωνικό πάρκο της Αθήνας. Ο δήμαρχος και ο Ιάπωνας πρέσβης παρευρέθησαν στο φεστιβάλ, παρουσία πλήθους προσκεκλημένων. Από την τελετή δεν θα μπορούσε να λείπει και η πρώτη μπάντα ιαπωνικών κρουστών στην Ελλάδα, με την ονομασία Atene Daiko – Τα τύμπανα του ήλιου.

Ποιο σούσι; Η Αθήνα διαθέτει πια το δικό της μίνι ιαπωνικό πάρκο-3
Ιαπωνικά διακοσμητικά στοιχεία κήπου.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT