Στους Κιτρομηλίδη και Τσουκαλά θα απονεμηθεί το London Hellenic Prize

Στους Κιτρομηλίδη και Τσουκαλά θα απονεμηθεί το London Hellenic Prize

To 1996, ένα νέο διεθνές βραβείο, το London Hellenic Prize, θεσμοθετήθηκε για να διατρανώσει την ανθεκτικά αμοιβαία έλξη ανάμεσα σε Ελληνες και Βρετανούς στα θέματα του πολιτισμού και της ιστορίας

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 1996, ένα νέο διεθνές βραβείο, το London Hellenic Prize, θεσμοθετήθηκε για να διατρανώσει την ανθεκτικά αμοιβαία έλξη ανάμεσα σε Ελληνες και Βρετανούς στα θέματα του πολιτισμού και της ιστορίας. Πάντοτε η Γηραιά Αλβιώνα έδειχνε εμπράκτως το ενδιαφέρον της για τα ελληνικά γράμματα και τις τέχνες, από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, αλλά δεν υπήρχε έως τότε ένα έπαθλο που να δίδεται σε συγγραφείς και βιβλία γραμμένα ή μεταφρασμένα στην αγγλική γλώσσα με αυτήν τη θεματολογία, παρά την πλούσια εκδοτική παραγωγή. Ετσι, η ναυτιλιακή κοινότητα του Λονδίνου έδωσε την ηθική και υλική υποστήριξη για το LHP, με το οποίο έχουν τιμηθεί σπουδαίες προσωπικότητες, όπως ο Κίλι, ο Μαζάουερ, η Αν Κάρσον, ο Μάικλ Χιουζ και άλλοι. Η απονομή του γίνεται κάθε Νοέμβριο στη βρετανική πρωτεύουσα, και ο νικητής ανακοινώνεται μερικούς μήνες πριν.

Στους Κιτρομηλίδη και Τσουκαλά θα απονεμηθεί το London Hellenic Prize-1
Ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης έχει αφιερώσει τον επιστημονικό του βίο στη συγγραφή και στην έρευνα.

Ετσι, η επιτροπή, που αποτελείται από λαμπρούς επιστήμονες και καθηγητές, μόλις ανακοίνωσε ότι για πρώτη φορά στην 26ετή ιστορία του το φετινό LHP θα απονεμηθεί σε δύο Ελληνες συγγραφείς για έργο που πρωτοεκδόθηκε στην αγγλική γλώσσα από αγγλοαμερικανικό εκδοτικό οίκο. Πρόκειται για το «The Greek Revolution – A Critical Dictionary» των Πασχάλη Κιτρομηλίδη και Κωνσταντίνου Τσουκαλά, από το Harvard University Press, η ελληνική έκδοση του οποίου αναμένεται στο τέλος του έτους από το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Σε αυτήν, 46 δοκίμια από 40 διαφορετικούς συγγραφείς καλύπτουν το ευρύ φάσμα της ιστοριογραφίας της Ελληνικής Επανάστασης. Αυτό, ωστόσο, που έκανε το συγκεκριμένο πόνημα να διακριθεί, σύμφωνα με τον Μιχάλη Μόσχο, φιλόλογο και υπεύθυνο συντονισμού για την επιτροπή του βραβείου, είναι πως κάνει μια τομή. «Μέχρι σήμερα η Ελληνική Επανάσταση παρουσιαζόταν ως περιφερειακό γεγονός, και τώρα με το βιβλίο αυτό το ελληνικό ιστορικό γίγνεσθαι των αρχών του 19ου αιώνα εντάσσεται και αξιολογείται σαν ενεργό μέρος της ευρωπαϊκής ιστορίας, από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την επικράτηση των εθνικών κοινοβουλίων, αλλάζοντας τη μέχρι τώρα επικρατούσα θεώρηση», τονίζει στη στήλη. Βέβαια, η θαυμάσια έκδοση που ανέδειξε τους δύο νικητές είχε και σπουδαίους αντιπάλους. Οπως το επίσης επιλεγμένο για την τελική ψηφοφορία έργο του Μαρκ Μαζάουερ «The Greek Revolution: 1821 and the Making of Modern Europe», βιβλίο που ήδη γνωρίζει μεγάλη αποδοχή όχι μόνο από το αγγλόφωνο αλλά και από το ελληνικό κοινό στη μετάφρασή του από τις εκδόσεις Αλεξάνδρεια. Στη βραχεία λίστα είχαν μπει το θαυμάσιο βιβλίο του Μπρους Κλαρκ, «Athens – City of Wisdom», το «Daughters of the Labyrinth» της Ρουθ Πάντελ, το «The Island of Missing Trees» της χαρισματικής Ελίφ Σαφάκ, καθώς και το «Homer – The Very Idea» του Τζέιμς Ι. Πόρτερ.

Στους Κιτρομηλίδη και Τσουκαλά θα απονεμηθεί το London Hellenic Prize-2
Ο ομότιμος καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Κωνσταντίνος Τσουκαλάς συνυπογράφει το ιστορικό πόνημα.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT