Η λάμψη της αναγεννημένης Στοάς Μοδιάνο μάς δίνει ραντεβού για τα εγκαίνια του φθινοπώρου

Η λάμψη της αναγεννημένης Στοάς Μοδιάνο μάς δίνει ραντεβού για τα εγκαίνια του φθινοπώρου

Τα φώτα στη Μοδιάνο ανάβουν και οι πρώτες φωτογραφίες από τη δοκιμαστική φωταγώγηση του εμβληματικού κτιρίου κάνουν τον γύρο στα κοινωνικά δίκτυα. Οι όψεις του λάμπουν από καθαριότητα και αρχοντιά στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα φώτα στη Μοδιάνο ανάβουν και οι πρώτες φωτογραφίες από τη δοκιμαστική φωταγώγηση του εμβληματικού κτιρίου κάνουν τον γύρο στα κοινωνικά δίκτυα. Οι όψεις του λάμπουν από καθαριότητα και αρχοντιά στο εμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η εντυπωσιακή του στέγη, χάρη στα στενόμακρα παράθυρα και τους πλαϊνούς φεγγίτες, μοιάζει να αιωρείται. Τα αετώματα με τα νεοκλασικά του χαρακτηριστικά πάνω από τις κεντρικές εισόδους (Ερμού και Βασ. Ηρακλείου) είναι πλέον ευκρινή. Στο ισόγειο, χυτό μωσαϊκό στο δάπεδο, καλοσχεδιασμένα φωτιστικά σώματα αναδεικνύουν τα ολόλευκα μαγαζάκια, την αυστηρή τους συμμετρία, τη γραμμική τους διάταξη, τον διαμπερή και εσωστρεφή του χαρακτήρα, μέρα και νύχτα.

Ολα ίδια είναι αλλά όλα άλλαξαν στην «Κεντρική αγορά της πόλης» που κέρδισε τους καταναλωτές από τα πρώτα της εγκαίνια (23 Μαρτίου 1925) χρωματίζοντας με μυρωδιές, γεύσεις και μουσικές την ατομική και συλλογική μνήμη τον περασμένο αιώνα. Το γερασμένο του σώμα κατέρρεε από τις φθορές, η παρακμή και η ερήμωση ήταν αναπόφευκτες. Η αγορά του διατηρητέου μνημείου από τον όμιλο Fais, εξηγεί ο γενικός διευθυντής Χασδάι Καπόν, είχε την προοπτική να ξαναζωντανέψει τη σκεπαστή αγορά εκλεκτών προϊόντων αλλά με σύγχρονες προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας, να την καταστήσει τοπόσημο και τουριστικό προορισμό.

Η λάμψη της αναγεννημένης Στοάς Μοδιάνο μάς δίνει ραντεβού για τα εγκαίνια του φθινοπώρου-1
Τα πρώτα μαγαζιά έχουν ήδη αρχίσει να στήνονται. Φωτ. SPARCH

Ο γαστρονομικός παράδεισος που μας υπόσχεται η δημοφιλής στοά θα ανοίξει τις πύλες του το φθινόπωρο έπειτα από μια πενταετία παύσης. Η αποκατάσταση του ιστορικού διατηρητέου κτιρίου ολοκληρώθηκε και οι πρώτοι από τους 70-75 συνολικά επιχειρηματίες άρχισαν να στήνουν τα καταστήματά τους. Προϊόντα της ελληνικής γης και του κόσμου, θα απλωθούν στα 117 νέα καταστήματα. Η λειτουργία του δεν θα έχει τον χαρακτήρα σούπερ μάρκετ, ούτε των ντελικατέσεν αλλά θα παντρεύει τη ζωντάνια ιστορικών αγορών της Ισπανίας («Miquel» και «boqueria»), προσφέροντας νέες γευστικές εμπειρίες. Δύο καταστήματα εστίασης (εστιατόριο και καφέ-μπαρ αντίστοιχα) πλαισιώνουν την υπερυψωμένη πλατφόρμα του – το ξύλινο ντεκ (Court Food) που θα λειτουργεί ως κοινόχρηστος χώρος αναψυχής.

Σε λίγες ημέρες, χρώματα και αρώματα θα κλέψουν την παράσταση, αφήνοντας στην ιστορία έναν άθλο αποκατάστασης. Το σύνθετο έργο έφερε εις πέρας το αρχιτεκτονικό γραφείο «Sparch Ρένα Σακελλαρίδου και Μόρφω Παπανικολάου» με ειδικό σύμβουλο την Κλεοπάτρα Θεολογίδου, τον Αθανάσιο Κοντιζά (στατική μελέτη), την Ελευθερία Ντεκώ (φωτισμοί). Μαζί, δεκάδες εξειδικευμένοι εργάτες που έβαλαν γνώσεις, παραδοσιακές τεχνικές και μεράκι για να αναδείξουν τον διττό χαρακτήρα του κτιρίου (μνημείο/αγορά) διατηρώντας την αρχική πρωτοποριακή, τολμηρή μεικτή κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα, σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα και μηχανικό Ελί Μοδιάνο (γιος του τραπεζίτη Σαούλ Μοδιάνο) στον οποίο οφείλει το όνομά της.

Η λάμψη της αναγεννημένης Στοάς Μοδιάνο μάς δίνει ραντεβού για τα εγκαίνια του φθινοπώρου-2
Το φθινόπωρο θα λειτουργήσει η ιστορική Στοά Μοδιάνο. Φωτ. ΟΛΓΑ ΔΕΪΚΟΥ

Πολλά από τα υλικά του δεν αποξηλώθηκαν. Οι μεταλλικές κατασκευές του (κουφώματα, κιγκλιδώματα, σιδεριές) οι μαρμάρινες καμπυλόσχημες σκάλες που οδηγούν στην αιωρούμενη πλατφόρμα, τα μεταλλικά στοιχεία της στέγης φερμένα από το Βέλγιο τον περασμένο αιώνα, συντηρήθηκαν και αναδείχθηκαν. Οσα έπρεπε να αλλάξουν (κεπέγκια, ξύλινο δάπεδο του ντεκ) αντικαταστάθηκαν από φυσικά υλικά συμβατά με το κτίριο και την προηγούμενη κατασκευή του.

Η λάμψη της αναγεννημένης Στοάς Μοδιάνο μάς δίνει ραντεβού για τα εγκαίνια του φθινοπώρου-3
Προϊόντα της ελληνικής γης και του κόσμου στα 117 νέα καταστήματα. Φωτ. SPARCH

Η Μοδιάνο, τονίζει η Μόρφω Παπανικολάου, δεν άλλαξε. Δείχνει σαν να επανέκτησε την αρχική της λάμψη. Απαστράπτουσα, ενταγμένη στον αστικό ιστό, ανάμεσα στις πολυσύχναστες παραδοσιακές αγορές (Βλάλη, Βατικιώτη), είναι έτοιμη για να βαδίσει δυναμικά στον επόμενο αιώνα.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Πουρνάρα

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT