Βραβείο «Νέλσον Μαντέλα» στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τον αγώνα της κατά του παιδικού καρκίνου

Βραβείο «Νέλσον Μαντέλα» στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τον αγώνα της κατά του παιδικού καρκίνου

3' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Τι έμαθα στη ζωή μου; Πως το θάρρος δεν είναι η έλλειψη φόβου. Θάρρος είναι ο θρίαμβος πάνω στον φόβο», συνήθιζε να λέει ο Νέλσον Μαντέλα, η μορφή που ανέδειξε τη δική του έμπρακτη στάση ηρωισμού. Προικοδότησε έτσι τον 21ο αιώνα με ηγετικό υπόδειγμα αρχών που θα μπορούσε να αλλάξει τη μοίρα του κόσμου. Θέλοντας να τιμήσει αυτήν την τεράστια παρακαταθήκη και ταυτόχρονα να φέρει στην επιφάνεια προσωπικότητες που πασχίζουν να προσφέρουν στην ανθρωπότητα, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών θεσμοθέτησε ένα βραβείο. Δίδεται κάθε πέντε χρόνια και είναι η ύψιστη διεθνής αναγνώριση για την ανθρωπιστική συνεισφορά. Είναι τιμή για την πατρίδα μας πως με αυτήν τη διάκριση τιμήθηκε μια Ελληνίδα που έχει αφιερώσει τη δική της ζωή για να βοηθήσει παιδιά με καρκίνο που ξέρουν τι σημαίνει να αντιμετωπίζουν τον φόβο και να θριαμβεύουν πάνω σε αυτόν.

Βραβείο «Νέλσον Μαντέλα» στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τον αγώνα της κατά του παιδικού καρκίνου-1
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης πρίγκιπας Χάρι, δούκας του Σάσεξ.

Μέσα στις τρεις γεμάτες δεκαετίες δράσης ο Σύλλογος Ελπίδα και η Ογκολογική Μονάδα Παίδων κατάφεραν να σώσουν τις ζωές 1.000 και πλέον αγοριών και κοριτσιών που πέρασαν μαζί με τους γιατρούς και τους γονείς τους τη δυσκολότερη δοκιμασία. Οποιος έχει βιώσει αυτόν τον καθημερινό αγώνα από κοντά, γνωρίζει από πρώτο χέρι και την τεράστια συμβολή του Συλλόγου για να γίνει η Ελλάδα μια χώρα με εκπληκτικά ποσοστά πλήρους ίασης του παιδικού καρκίνου, η οποία βοηθάει μάλιστα και άλλα κράτη που μας στέλνουν συχνά λιλιπούτειους ασθενείς να τους φροντίσουμε εμείς.

Βραβείο «Νέλσον Μαντέλα» στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τον αγώνα της κατά του παιδικού καρκίνου-2
Η τελετή για την απονομή του 2020 είχε καθυστερήσει λόγω της πανδημίας.

Πριν από μερικές εβδομάδες σε μια πανηγυρική συνεδρίαση στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Νέλσον Μαντέλα, πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής του Βραβείου 2020 του ΟΗΕ. Η τελετή που είχε αναβληθεί λόγω πανδημίας, πραγματοποιήθηκε φέτος με κάθε επισημότητα στην Αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού. Απονεμήθηκε στην Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη που δεν μπορούσε να κρύψει τη συγκίνησή της: «Αυτό το βραβείο ανήκει στα χιλιάδες παιδιά που έγιναν η πηγή δύναμής μας σε όλους τους αγώνες μας ενάντια στον παιδικό καρκίνο για περισσότερα από 30 χρόνια. Παιδιά από την Ελλάδα, τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο, την Αφρική και όχι μόνο, είναι οι καθημερινοί μας ήρωες. Αυτή η εξαιρετικά σημαντική διάκριση αποτελεί αναγνώριση του αγώνα μου κατά του παιδικού καρκίνου και του έργου του Ιδρύματός μου για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην εκπαίδευση και την κοινωνία» ήταν τα πρώτα της λόγια, προσθέτοντας ότι αποτελεί «πραγματική τιμή για μένα, αλλά και για την πατρίδα μου, την Ελλάδα, και τον ελληνικό λαό, που στήριξαν το έργο και τις ανθρωπιστικές προσπάθειες».

Βραβείο «Νέλσον Μαντέλα» στη Μαριάννα Βαρδινογιάννη για τον αγώνα της κατά του παιδικού καρκίνου-3
Ο έτερος βραβευθείς δρ Μορισάντα Κουγιάτε, υπ. Εξωτερικών της Γουινέας.

«Στα 35 χρόνια δράσης», συνέχισε, «προσπάθησα να κάνω τη διαφορά στις ζωές των άλλων, όπως μας προέτρεπε ο Μαντέλα. Ηταν ο ηγέτης που άλλαξε την ανθρώπινη ιστορία, την ανθρώπινη νοοτροπία και τις ζωές εκατομμυρίων. Η δύναμη της ψυχής του, τα οράματά του και οι αξίες του ας καθοδηγήσουν τα βήματά μας. Το οφείλουμε στη μνήμη αυτού του μεγάλου υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το οφείλουμε όμως και στα παιδιά μας, στον πολιτισμό μας, στους συνανθρώπους μας και στην ίδια τη ζωή». Μαζί με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη βραβεύτηκε και ο δρ Μορισάντα Κουγιάτε, υπουργός Εξωτερικών της Γουινέας, ο οποίος έχει αγωνιστεί για την προστασία των γυναικών από τη βία στην Αφρική. Τα βραβεία παρέδωσαν ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Αμπντουλά Σαντίντ και η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Οργανισμού Αμίνα Μοχάμεντ. Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση τιμής για τη Διεθνή Ημέρα Μαντέλα ήταν ο πρίγκιπας Χάρι, Δούκας του Σάσεξ, ο οποίος μίλησε για τις μεγάλες παγκόσμιες προκλήσεις που έχουν δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η πανδημία, ο πληθωρισμός και η κλιματική αλλαγή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT