Εξι δεκαετίες ιδιαίτερα επιτυχημένης δράσης για το College Year in Athens

Εξι δεκαετίες ιδιαίτερα επιτυχημένης δράσης για το College Year in Athens

Μνημονεύοντας τα 100 χρόνια της Καταστροφής, ας μη βλέπουμε μόνον τι χάσαμε, αλλά τι μας προσέφεραν οι πρόσφυγες, καθείς με τον δικό του τρόπο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μνημονεύοντας τα 100 χρόνια της Καταστροφής, ας μη βλέπουμε μόνον τι χάσαμε, αλλά τι μας προσέφεραν οι πρόσφυγες, καθείς με τον δικό του τρόπο. Oπως η δαιμόνια Σμυρνιά Ισμήνη Φυλακτοπούλου, η οποία πέρασε με ένα πλοιάριο σε ηλικία 15 ετών από τη φλεγόμενη πόλη της στη Χίο και λίγο αργότερα βρέθηκε να σπουδάζει στην Αμερική με μια υποτροφία που είχε συστήσει για τους ξεριζωμένους ο Βενιζέλος. Τότε, λοιπόν, η νεαρή κατάλαβε ότι η Ελλάδα θα κέρδιζε πολλαπλώς αν προσείλκυε ξένους φοιτητές που θα ερωτεύονταν την ιστορία και τον πολιτισμό της, κάνοντας παράλληλα ένα τμήμα των σπουδών τους στην Ελλάδα. Ετσι γεννήθηκε το 1962 το College Year in Athens.

Εξι δεκαετίες ιδιαίτερα επιτυχημένης δράσης για το College Year in Athens-1
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, μαζί με το ζεύγος Μαριέλλας και Αλέξη Φυλακτοπούλου.

Τα πεπραγμένα του φορέα μιλούν από μόνα τους. Μέχρι σήμερα έχει 11.000 αποφοίτους, από τους οποίους περίπου 300 είναι καθηγητές ελληνικών θεμάτων σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Κάθε χρόνο φέρνει στον τόπο μας περίπου 1.000 φοιτητές. Διαθέτει δικούς του καθηγητές και ακαδημαϊκές εγκαταστάσεις πλάι στο Καλλιμάρμαρο. Πρωτίστως, όμως, το College Year in Athens έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται γιατί μεταμορφώνει τους συμμετέχοντες στα προγράμματά του σε πολίτες του κόσμου, με κατανόηση και ευαισθησία για άλλους πολιτισμούς.

Εξι δεκαετίες ιδιαίτερα επιτυχημένης δράσης για το College Year in Athens-2
Το ζεύγος Κατερίνας και Βασίλη Αντωνιάδου ποζάρει μαζί με τον Σίμο Τσομώκο και τον Στέφανο Γερουλάνο.

Φέτος, ο θεσμός κλείνει 60 χρόνια, και τα γενέθλια του οργανισμού γιορτάστηκαν πριν από λίγες εβδομάδες με μία όμορφη εκδήλωση σ’ έναν δροσερό κήπο στην Κηφισιά με το εκπαιδευτικό προσωπικό, αποφοίτους και συνεργάτες. Καλεσμένη, μεταξύ άλλων προσωπικοτήτων του πολιτικού και του ακαδημαϊκού χώρου, ήταν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία στον σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον πρόεδρο του CYA, Αλέξη Φυλακτόπουλο, για τις άοκνες προσπάθειές του να φτιάξει ένα επιτυχημένο μοντέλο συνεργασίας με αμερικανικά πανεπιστήμια, που τόσο χρήσιμο είναι στις πρόσφατες συνέργειες των δημόσιων πανεπιστημίων με διακεκριμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ. O Αλέξης Φυλακτόπουλος, που κληρονόμησε την αξιοσύνη από την ξεχωριστή μητέρα του, υπογράμμισε πως το εγχείρημα ήταν «ένα startup το 1962 χωρίς κεφάλαια, προϊόν του ανήσυχου μυαλού μιας χειραφετημένης γυναίκας, που δεν φοβόταν την αποτυχία και που ήθελε να εξερευνήσει το όραμά της». Ο ίδιος, παίρνοντας τη σκυτάλη, κατάφερε να εξελίξει τον θεσμό έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύνθετες σημερινές απαιτήσεις.

Εξι δεκαετίες ιδιαίτερα επιτυχημένης δράσης για το College Year in Athens-3
Η υπουργός Παιδείας απευθύνει χαιρετισμό στην εκδήλωση.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο οποίος στην ομιλία του επισήμανε πως το CYA έχει δημιουργήσει χιλιάδες φίλους της Ελλάδας σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον Εντυ Ζεμενίδη, απόφοιτο του CYA και νυν εκτελεστικό διευθυντή του HALC (Ελληνοαμερικανικό Συμβούλιο Ηγεσίας), ο οποίος τόνισε την ανάγκη να σπουδάσουν στην Ελλάδα και περισσότεροι Αμερικανοί φοιτητές ελληνικής καταγωγής, και αναφέρθηκε στην ενεργοποίηση των ενώσεων του απόδημου ελληνισμού.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT