Γιάννης Φραγκούλης: «ταξίδεψε» ο gentleman της εμπορικής ναυτιλίας

Γιάννης Φραγκούλης: «ταξίδεψε» ο gentleman της εμπορικής ναυτιλίας

Hταν ένας από τους φύσει αριστοκράτες της εμπορικής ναυτιλίας, η ευγένεια ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του. Ο ορισμός του Ελληνα gentleman που είχε ομορφιά και αρρενωπή χάρη, κάτι που κληροδότησε στον γιο του Κωστή και τον εγγονό του Γιώργο.

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Hταν ένας από τους φύσει αριστοκράτες της εμπορικής ναυτιλίας, η ευγένεια ήταν το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του. Ο ορισμός του Ελληνα gentleman που είχε ομορφιά και αρρενωπή χάρη, κάτι που κληροδότησε στον γιο του Κωστή και τον εγγονό του Γιώργο. Ο καπετάν Γιάννης Φραγκούλης «έφυγε» για άλλες θάλασσες στις 11 Αυγούστου, έχοντας κάνει ένα καταπληκτικό ταξίδι ζωής. Με ρίζα κασιώτικη και παππού καραβοκύρη, αποφάσισε να ενταχθεί στις τάξεις του Πολεμικού Ναυτικού και φοίτησε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Γρήγορα, όμως, κατάλαβε ότι ο στρατιωτικός βίος δεν τον ενδιέφερε και ξεκίνησε το 1952 μια νέα καριέρα στα τάνκερ του ομίλου Νιάρχου. Ο οξύνους πλοιοκτήτης «είδε» αμέσως τα χαρίσματά του και αποφάσισε να τον κάνει δεξί του χέρι. Ηδη το 1955 του εμπιστεύθηκε το καμάρι του, τη θαλαμηγό «Κρεολή». Ο Φραγκούλης σε μια παλιά του συνέντευξη έλεγε για το θαυμάσιο σκαρί: «Η ομορφιά του σκάφους αυτού, το μέγεθός του, ο σεμνός του διάκοσμος, η ευφορία που ένιωθες όταν ταξίδευε με πλήρη ιστιοφορία δεν μπορούσαν παρά να χαρακτηρίσουν την “Κρεολή” θρύλο. Ηταν το μεγαλύτερο ιδιωτικό ιστιοφόρο της εποχής του».

Γιάννης Φραγκούλης: «ταξίδεψε» ο gentleman της εμπορικής ναυτιλίας-1
Ο καπετάν Φραγκούλης με το διάσημο σκαρί στο φόντο.

Η θητεία του στο τιμόνι της αγαπημένης θαλαμηγού του Νιάρχου τούς έφερε ακόμα πιο κοντά και το 1960 πήγε πλέον στα κεντρικά γραφεία του ομίλου για να υπηρετήσει σε νευραλγικές θέσεις. Ξεκίνησε από τα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, τη Venus Shipping Co. στο Μόντε Κάρλο, τη Niarchos (London) Ltd., ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα, όταν η διεύθυνση του στόλου μεταφέρθηκε από το Λονδίνο στην Αθήνα. Το 1996, ένα μήνα μετά τον θάνατο του Σταύρου Νιάρχου, αποχώρησε από τον όμιλο έχοντας συμπληρώσει το 70ό έτος της ηλικίας του και 45 χρόνια υπηρεσίας στις εταιρείες του γκρουπ, με τα τελευταία είκοσι ως διευθύνων σύμβουλος της International Operations S.A. και προέδρος της International Maritime Agencies S.A.

Γιάννης Φραγκούλης: «ταξίδεψε» ο gentleman της εμπορικής ναυτιλίας-2
Στον εγγονό του Γιώργο Ευστρατιάδη, στον γιο του Κωστή και στην κόρη του Λίζα μεταλαμπάδευσε τις αξίες του.

Ηταν μακράν ο πιο πολύτιμος και έμπειστος συνεργάτης του εφοπλιστή που σφράγισε τη διεθνή ναυτιλία με τις τολμηρές τακτικές του και την αγάπη του στο ρίσκο. «Τι με κράτησε μια ζωή δίπλα στον Νιάρχο; Το γεγονός ότι με ενέπνεε η προσωπικότητά του. Ηταν ξεκάθαρος στις απαιτήσεις του και ένιωθα την εμπιστοσύνη που είχε στο πρόσωπό μου», έλεγε ο Φραγκούλης. Μετά την αποχώρησή του αποφάσισε να βάλει σε τάξη τα αρχεία του, και με βάση τις αναμνήσεις του έγραψε ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο για τον εφοπλιστή με περιστατικά από την ημέρα που γνωρίστηκαν μέχρι τη στιγμή που άφησε ένα τριαντάφυλλο στο φέρετρό του. Τίτλος: «Ο Σταύρος Νιάρχος όπως τον έζησα». O Γιάννης Φραγκούλης ήταν, επίσης, ιδρυτικό μέλος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιώς, μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων του War Risk Association, της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, της Imperium Shipmanagement S.A. και της Franman S.A. Είχε τιμηθεί με το παράσημο «Σταυρός του Αγίου Μάρκου» αλλά και με τα μετάλλια «Πολέμου Μέσης Ανατολής» και «Πολεμικών Επιχειρήσεων». Αφήνει τις αρχές και τις αξίες του, που μεταλαμπάδευσε στα παιδιά του Κωστή και Λίζα, και στα τέσσερα εγγόνια του, Γιώργο, Ελλη, Πόλυ και Αθηνά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT