Ο Πατριάρχης στη γενέτειρα Iμβρο, έξι δεκαετίες μετά τη χειροτονία του

Ο Πατριάρχης στη γενέτειρα Iμβρο, έξι δεκαετίες μετά τη χειροτονία του

Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η επίσκεψη στην Iμβρο είναι πάντοτε ένα ιδιαίτερο προσκύνημα. Πέρα από τις παιδικές του αναμνήσεις και τον φόρο τιμής στις ρίζες της οικογένειάς του, δείχνει και την έγνοια του για μια κοιτίδα ελληνισμού που δοκιμάστηκε αφάνταστα

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, η επίσκεψη στην Iμβρο είναι πάντοτε ένα ιδιαίτερο προσκύνημα. Πέρα από τις παιδικές του αναμνήσεις και τον φόρο τιμής στις ρίζες της οικογένειάς του, δείχνει και την έγνοια του για μια κοιτίδα ελληνισμού που δοκιμάστηκε αφάνταστα. Οι Ιμβριοι και οι Τενέδιοι, ενώ ως μέλη μεινοτικών θρησκευτικών ομάδων προστατεύονταν από τη Συνθήκη της Λωζάννης με δέσμη δικαιωμάτων, είδαν τη δεκαετία του 1960 τις περιουσίες τους να δημεύονται και να σταματά η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Την ίδια περίοδο ήρθαν πρόσφυγες από τα βάθη της Τουρκίας και ιδρύθηκαν ανοιχτές αγροτικές φυλακές με βαρυποινίτες. Ολοι αυτοί οι λόγοι συνώθησαν πολλούς χριστιανούς να εγκαταλείψουν τα δύο νησιά και να σκορπιστούν σε διάφορα μέρη της υφηλίου. Το 2010, η Ιμβρος με τους χιλιάδες Ελληνες κατοίκους έφτασε να έχει μόνο 170 ψυχές.

Χάρη στις συνεχείς προσπάθειες του Πατριάρχη, τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί η κατάσταση για τους εναπομείναντες Ρωμιούς. Το 2013 άνοιξε, μάλιστα, και Δημοτικό Σχολείο, ενώ παρατηρείται επιστροφή του πληθυσμού. Αυτές τις μέρες ο Παναγιώτατος βρέθηκε ξανά στο νησί του, εορτάζοντας και ένα προσωπικό «ορόσημο». Πριν από 61 χρόνια, στις 13 Αυγούστου 1961, χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Ιμβρου και Τενέδου και γέροντά του, μακαριστό Μελίτωνα Χατζή. Γέννημα-θρέμμα Ιμβριώτης, ο Δημήτριος Αρχοντώνης πήρε κατά τη χειροτονία του το όνομα Βαρθολομαίος, προς τιμήν του σχολάρχη Βαρθολομαίου Κουτλουμουσιανού (1772-1851), εκδότη μηνιαίων και άλλων λειτουργικών βιβλίων, ο οποίος καταγόταν από την Ιμβρο.

Ο Πατριάρχης στη γενέτειρα Iμβρο, έξι δεκαετίες μετά τη χειροτονία του-1
Ατενίζοντας από το πέλαγος τον γενέθλιο τόπο. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ / ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Η υποδοχή του Πατριάρχη στον τόπο του είναι κάθε φορά θερμότατη, και έτσι και τώρα, με το που πάτησε το πόδι του στα χώματα του νησιού, πολλά Ιμβριοτόπουλα τον προϋπάντησαν με αγριολούλουδα. Συνοδευόταν από τον επίσκοπο Ιλίου κ. Ραφαήλ, βοηθό του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας, καθώς και κληρικούς και λαϊκούς συνεργάτες του από το Φανάρι, ενώ εκεί τον περίμεναν οι μητροπολίτες Μοσχονησίων κ. Κύριλλος, Μύρων κ. Χρυσόστομος.

Ο Πατριάρχης στη γενέτειρα Iμβρο, έξι δεκαετίες μετά τη χειροτονία του-2
Mε τη φιλόλογο Ευαγγελία Ασανάκη-Χριστοφορίδου. Φωτ. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ / ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Παναγιώτατος έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του βιβλίου «Τα νησιά Ιμβρος και Τένεδος μέσα από τις αρχαίες πηγές». Καρφίτσα δεν έπεφτε στην αίθουσα του «Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίων Θεοδώρων». Ο ίδιος συνεχάρη τη συγγραφέα Ευαγγελία Ασανάκη-Χριστοφορίδου για το έργο της. Πρόκειται, άλλωστε, για τον καρπό πολυετούς έρευνας και μελέτης της φιλολόγου. Την επόμενη μέρα επισκέφθηκε εθιμοτυπικώς τον έπαρχο και τον δήμαρχο της νήσου, ενώ το απόγευμα εγκαινίασε την έκθεση που διοργάνωσε η Αγιορείτικη Εστία με φωτογραφίες του Νικολάου Κουκή, φωτογράφου, με τίτλο «Αγιον Ορος. Βίος της ερήμου». Από το 1991 που βρίσκεται στον πατριαρχικό θρόνο, ο Παναγιώτατος δεν ξεχνάει ποτέ από πού ξεκίνησε, και βοηθάει το νησί και τους συντοπίτες του με οποίον τρόπο μπορεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT