Μια ημερίδα για τον Παρθενώνα, με απόντα τον Δημήτρη Παντερμαλή

Μια ημερίδα για τον Παρθενώνα, με απόντα τον Δημήτρη Παντερμαλή

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην ημερίδα που έγινε την περασμένη Παρασκευή με τίτλο «Παρθενώνας και Δημοκρατία» στο Μουσείο Ακρόπολης, ο Δημήτρης Παντερμαλής θα έδινε δυναμικό «παρών». Αλλωστε είχε εργαστεί όσο κανείς για τη δημιουργία αυτής της «στέγης» – αιχμή του δόρατος για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών. Η μοίρα, όμως, το θέλησε διαφορετικά. Η θέση του έμεινε κενή, ενώ κρατήθηκε –σε κλίμα πολύ μεγάλης συγκίνησης– ενός λεπτού σιγή για την απώλειά του. Με κάποιον τρόπο, αυτή η διεθνής συνάντηση που διοργανώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού αποτέλεσε ένα προοίμιο πνευματικού μνημοσύνου για τον σπουδαίο Ελληνα αρχαιολόγο, με προσωπικότητες διεθνούς διαμετρήματος να αναφέρονται στο έργο του, στον χώρο που ο ίδιος θεωρούσε σπίτι του: το καταπληκτικό κτίριο στη σκιά του Ιερού Βράχου, με θέα την Ιστορία. Την ημέρα εκείνη έγινε και η τιμητική μετονομασία του αμφιθεάτρου του Μουσείου Ακρόπολης σε «Αμφιθέατρο Δημήτρης Παντερμαλής».

Μια ημερίδα για τον Παρθενώνα, με απόντα τον Δημήτρη Παντερμαλή-1
Το αμφιθέατρο του μουσείου πήρε την ονομασία «Δ. Παντερμαλής». [PANOULIS PHOTOGRAPHY]

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, η οποία διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα. Παράλληλα πέρασε και ένας χρόνος από τη σύνοδο της UNESCO, τον Σεπτέμβριο του 2021, που άλλαξε τα δεδομένα της διεκδίκησης. Με ποιον τρόπο; Αναγνώρισε ως αρμόδια για τον διάλογο τα δύο κράτη, σπάζοντας μέχρι τώρα το «μονοπώλιο» του Βρετανικού Μουσείου να χειρίζεται μόνο εκείνο το θέμα και να αρνείται κάθε λύση.

Ο διευθυντής Νίκος Σταμπολίδης, οικοδεσπότης της συνάντησης, αναφέρθηκε στην έννοια της Δημοκρατίας και στο πώς αυτή χαράχθηκε στο σκληρό μάρμαρο του Παρθενώνα, ενώ η Λίνα Μενδώνη συνέδεσε το μνημείο με τον Επιτάφιο του Περικλή. Η υπουργός Πολιτισμού ευχαρίστησε από το βήμα τη διακεκριμένη αρχαιολόγο δρα Κριστιάν Τίτγκατ, πρόεδρο του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, και τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη, πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO, για τις προσπάθειες που έχουν καταβάλει για τον σκοπό αυτόν, καθώς και τους διεθνείς ομιλητές που συμμετείχαν στην ημερίδα. Ανάμεσά τους ο Πολ Κάρτλετζ και ο Ουίλιαμ Σαν Κλερ, ο Ντούσαν Σιτζάνσκι, ο Μανόλης Κορρές, η Ελενα Κόρκα κ.ά.

Μια ημερίδα για τον Παρθενώνα, με απόντα τον Δημήτρη Παντερμαλή-2
Ο Μανόλης Κορρές στο βήμα της ημερίδας. [PANOULIS PHOTOGRAPHY]

Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, από την πλευρά της, είπε ότι η σημαντική μεταστροφή του κλίματος σχετικά με την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα μάς επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για την έκβαση αυτής της εθνικής προσπάθειας, τονίζοντας τον ύψιστο συμβολισμό του μνημείου: «Ο Παρθενώνας θεωρείται παγκοσμίως το σύμβολο της Δημοκρατίας, της ελεύθερης σκέψης, του μέτρου και της αρμονίας. Κάθε συζήτηση, λοιπόν, για τον Παρθενώνα είναι συζήτηση για τη Δημοκρατία, είναι συζήτηση για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση, είναι συζήτηση για το δικαίωμα των λαών στην Ιστορία τους και στον πολιτισμό».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT