Art Athina: δυναμικό φθινοπωρινό comeback με μεγάλη προσέλευση

Art Athina: δυναμικό φθινοπωρινό comeback με μεγάλη προσέλευση

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρασκευή βράδυ στο Ζάππειο, δύο αθηναϊκές «φυλές» συναντήθηκαν με φόντο το σιντριβάνι: από τη μια οι εραστές της ανάγνωσης, που επισκέπτονταν την έκθεση βιβλίου, από την άλλη οι εραστές της τέχνης, που έσπευσαν στα εγκαίνια της Art Athina. Αφήνοντας την πολυκοσμία στα περίπτερα, τις «ζωντανές» αναγνώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις, πέρασα το κατώφλι του Μεγάρου για να περιηγηθώ στη φουάρ, που επιμένει πεισματικά να στέκεται όρθια, παρά τα εμπόδια που υπήρξαν την τελευταία δεκαετία. Ας μην ξεχνάμε πως η αγορά της τέχνης πλήττεται στην Ελλάδα ήδη από την αρχή της οικονομικής κρίσης και οι γκαλερίστες έχουν δώσει αγώνα προσαρμογής και επιβίωσης. Τους αξίζει, λοιπόν, η συμπαράστασή μας, την οποία εισέπραξαν και με το παραπάνω, καθώς κατά το τριήμερο που διήρκεσε η έκθεση η προσέλευση του κοινού ήταν πολύ μεγάλη.

Art Athina: δυναμικό φθινοπωρινό comeback με μεγάλη προσέλευση-1
Ο δήμαρχος Αθηναίων με τους Ν. Γιατρομανωλάκη, Γ. Γραμματοπούλου. [PANOULIS PHOTOGRAPHY]

Μετά την καραντίνα, άλλωστε, διαπιστώνει κανείς και τη δίψα του κόσμου: ηλικιωμένοι, νέοι οικογενειάρχες μαζί με τα μωρά τους και το γνωστό art crowd έκαναν τη βόλτα τους εκεί. Απόδειξη αποτελεί και το γεγονός ότι κατά τις τρεις ημέρες λειτουργίας της Αrt Athina 2022 οι επισκέπτες χρειάστηκε να περιμένουν υπομονετικά στην ουρά, που έφθανε έως τον περιβάλλοντα χώρο του Ζαππείου. Στο εσωτερικό της έκθεσης –με ανεβασμένη τη θερμοκρασία από τη φθινοπωρινή ζέστη– οι ιδιοκτήτες από 80 αίθουσες τέχνης παρουσίασαν το δικό τους απάνθισμα: από ζωγραφική και εγκαταστάσεις μέχρι γλυπτική και κεραμικά. Η μεγαλύτερη ετήσια εικαστική διοργάνωση στην Ελλάδα διοργανώνεται από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Με την καλλιτεχνική διεύθυνση της δραστήριας Σταματίας Δημητρακοπούλου, φιλοδοξεί κάθε φορά να είναι ένα –εν σμικρώ– πανόραμα της σύγχρονης ελληνικής και διεθνούς εικαστικής σκηνής. Ετσι, συμμετέχουν κάθε φορά και ξένες γκαλερί, ενώ υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για συλλέκτες και προσωπικότητες που έρχονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για να πάρουν μια γεύση από την καλλιτεχνική μας παραγωγή.

Art Athina: δυναμικό φθινοπωρινό comeback με μεγάλη προσέλευση-2
Οι Αλίκη, Αλεξάνδρα και Αταλάντη Μαρτίνου με τη Νάσια Καλαμάκη. [PANOULIS PHOTOGRAPHY]

Την Παρασκευή το βράδυ οι επίσημοι πέρασαν από όλα τα περίπτερα. Εδωσαν το «παρών» η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Μεγάλη συμμετοχή σημειώθηκε το Σαββατοκύριακο στα εκπαιδευτικά προγράμματα για τους μικρούς φιλότεχνους. Ο ίδιος ενθουσιασμός παρατηρήθηκε επίσης στις ομιλίες και στις παράπλευρες δράσεις που έγιναν στο πλαίσιο της φουάρ, η οποία ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας. Ο απολογισμός κρίνεται θετικός. Μόνη ένσταση από ορισμένους: η έκθεση θα πρέπει ίσως να διοργανώνεται λίγο αργότερα μέσα στο φθινόπωρο, ώστε να αποφεύγονται η ζέστη και η υγρασία.

Art Athina: δυναμικό φθινοπωρινό comeback με μεγάλη προσέλευση-3
Ο Γιώργος Χαδούλης με τον γκαλερίστα του, Γιάννη Καλλιγά. [PANOULIS PHOTOGRAPHY]
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT