Ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλίας στην Αθήνα, στο συνέδριο του International Propeller Club of the United States

Ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλίας στην Αθήνα, στο συνέδριο του International Propeller Club of the United States

Σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται όλο και πιο πολύ από τις εντάσεις, τις ανακατατάξεις και την αβεβαιότητα, η ελληνική εμπορική ναυτιλία αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς που δίνει στην πατρίδα μας ξεχωριστή θέση

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν κόσμο που δοκιμάζεται όλο και πιο πολύ από τις εντάσεις, τις ανακατατάξεις και την αβεβαιότητα, η ελληνική εμπορική ναυτιλία αποτελεί ένα σταθερό σημείο αναφοράς που δίνει στην πατρίδα μας ξεχωριστή θέση. Αυτό είναι το συμπέρασμα από την κορυφαία ναυτιλιακή συνάντηση, το 96o Ετήσιο Διεθνές Συνέδριο του International Propeller Club of the United States, που έγινε στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου, φέρνοντας στα «νερά» μας μια σειρά από σημαντικές διεθνείς προσωπικότητες από αυτόν τον χώρο. Το Propeller Club ιδρύθηκε το 1922 στη Νέα Υόρκη όταν οι επαγγελματίες περί του θαλάσσιου επιχειρείν ξεκίνησαν γεύματα εργασίας για να ανταλλάσσουν απόψεις και να λύνουν από κοινού δύσκολα ζητήματα. Το 1936 ένα παράρτημα του Propeller δημιουργήθηκε και στον Πειραιά. Πρόκειται για έναν από τους παλαιότερους ναυτιλιακούς θεσμούς στην πατρίδα μας που διατρανώνει τις άρρηκτες σχέσεις μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ, και έχει έως σήμερα προσφέρει πολλά στο θαλάσσιο εμπόριο αλλά και στην κοινωνία.

Ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλίας στην Αθήνα, στο συνέδριο του International Propeller Club of the United States-1
Ο Τζέιμς Πάτι βραβεύει την πρόεδρο της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού.

Στο πρόσφατο συνέδριο έδωσαν το «παρών» μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, της πρεσβείας των ΗΠΑ, εκπρόσωποι της Γερουσίας, βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ηγέτες του κλάδου της ναυτιλίας και εμβληματικοί βετεράνοι της ελληνικής ναυτικής κληρονομιάς. Παράλληλα ήρθαν στην Αθήνα και οι εκπρόσωποι από τα 72 Propeller Club ανά τον κόσμο, με τον επικεφαλής Τζέιμς Πάτι να δίνει τα εύσημα για την καλή οργάνωση του συνεδρίου. Τη διεθνή συνάντηση άνοιξε ο πρόεδρος του ελληνικού παραρτήματος Κωστής Φραγκούλης, ενώ ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης ανέβηκε στο βήμα και εξέφρασε την υπερηφάνεια του για την καταγωγή του από μια χώρα που έχει τόσο ισχυρό εμπορικό στόλο, ενώ αναφέρθηκε και στον κομβικό ρόλο της Ελλάδας εν μέσω της ενεργειακής κρίσης, υπογραμμίζοντας πως είμαστε μια αξιόπιστη δύναμη για την ευρύτερη περιοχή.

Ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλίας στην Αθήνα, στο συνέδριο του International Propeller Club of the United States-2
Οι υψηλοί προσκεκλημένοι κατά την ξενάγησή τους στο λιμάνι του Πειραιά.

Η Μελίνα Τραυλού, πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, τιμήθηκε ως προσωπικότητα της χρονιάς, παρέλαβε το International Propeller Club Maritime Person of the Year και εξήρε το έργο του Propeller Club Port of Piraeus που αριθμεί 740 μέλη και είναι το πολυπληθέστερο στον κόσμο. Στην παραλαβή του βραβείου από τον Τζέιμς Πάτι τόνισε: «Ο πιο σημαντικός-κρίσιμος παράγοντας στο πεδίο της ναυτιλίας είναι να έχουμε πίστη στον εαυτό μας να είμαστε αφιερωμένοι στο όραμά μας. Αυτό είναι το πιστεύω μου. Το να υπηρετείς τη ναυτιλία είναι καθήκον ζωής. Ως μέλος οικογένειας που δραστηριοποιείται στη ναυτιλία και ως πρόεδρος της ΕΕΕ πάντα με καθοδηγεί το όραμα μιας ενωμένης και αποτελεσματικής ναυτιλιακής κοινότητας».

Ηγέτες της παγκόσμιας ναυτιλίας στην Αθήνα, στο συνέδριο του International Propeller Club of the United States-3
Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνης μιλάει στο συνέδριο.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στη δύναμη της ελληνόκτητης ναυτιλίας, επισημαίνοντας ότι με 5.000 πλοία ελέγχει το 21% της παγκόσμιας χωρητικότητας, ενώ ο Πίτερ Οικονομίδης, που καταξιώθηκε ως ένα από τα πιο δαιμόνια μυαλά στον χώρο της διαφήμισης, συμπύκνωσε το σκεπτικό του λέγοντας ότι η ναυτιλία είναι η κύρια δύναμη που κινεί τα νήματα του παγκόσμιου εμπορίου και δίχως αυτή τα πάντα θα σταματούσαν. Στο βήμα βρέθηκε και η Εύα Καϊλή, εκπροσωπώντας το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία εστίασε την ομιλία της στην πράσινη ναυτιλία και στη μείωση των ρύπων, τη νέα μεγάλη πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει το θαλάσσιο εμπόριο. Οι υψηλοί προσκεκλημένοι του συνεδρίου είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στο λιμάνι του Πειραιά και να δουν από κοντά τις προοπτικές που ανοίγονται με τις υπηρεσίες οι οποίες θα προσφέρονται στο μέλλον.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT