Βραβείο Παναγιώτη Φωτέα: ένας θεσμός που τιμά τη Μεσσηνία

Βραβείο Παναγιώτη Φωτέα: ένας θεσμός που τιμά τη Μεσσηνία

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Ελλάδα σπανίως τιμάμε τη μνήμη ανθρώπων που προσέφεραν πολλά ως δημόσιοι λειτουργοί, εκτός και αν ήταν στην κορυφή της πολιτικής ή πολιτειακής ηγεσίας. Γι’ αυτό είναι ιδιαιτέρως αξιέπαινη η προσπάθεια της Μεσσηνίας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου που κρατούν ακμαίο έναν θεσμό, ο οποίος θεσπίστηκε μετά τον θάνατο του πρόωρα χαμένου Παναγιώτη Φωτέα, ενός πνευματικού ανθρώπου και ακέραιου πολιτικού που είχε υπηρετήσει (1939-1998) ως νομάρχης Ροδόπης και Μεσσηνίας αλλά και ως γ.γ. στο υπ. Πολιτισμού. Πρόκειται για το βραβείο «Παναγιώτη Φωτέα», το οποίο πλαισιώνεται από μια σειρά υποτροφιών για αριστεύσαντες Μεσσήνιους φοιτητές Νομικής ή Πολιτικών Επιστημών, τις οποίες χρηματοδότησε από την αρχή ο αείμνηστος Καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, επιστήθιος φίλος του εκλιπόντος. Η απονομή για το 2022 έγινε την περασμένη Παρασκευή σε ξενοδοχείο της Καλαμάτας. Το Βραβείο Φωτέα για Δοκίμιο Ελεύθερου Στοχασμού πήρε ο διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς για το βιβλίο του για την Κύπρο «Ενα Σκοτεινό Δωμάτιο 1967-1974», ενώ βραβεύθηκαν και τα νέα παιδιά που διακρίθηκαν για τις σπουδαστικές τους επιδόσεις. Επειτα από 23 χρόνια ο θεσμός εξακολουθεί να έχει την υποστήριξη τόσο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, του Δήμου Καλαμάτας όσο και του Ιδρύματος «Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου».

Βραβείο Παναγιώτη Φωτέα: ένας θεσμός που τιμά τη Μεσσηνία-1
Αχ. Κωνσταντακόπουλος αριστερά, πατέρας Γ. Καλογεροπούλου.

«Είναι μεγάλη τιμή για την οικογένειά μας το πανελλήνιας εμβέλειας βραβείο στη μνήμη του άνδρα μου», υπογράμμισε στη στήλη η Ελένη Φωτέα, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα το έχουν κερδίσει πολλές προσωπικότητες όπως ο Στέλιος Ράμφος, η Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ, ο Χρήστος Γιανναράς και πρόσφατα ο Θάνος Βερέμης. Στο βήμα, ανέβηκε και ο γιος του Παναγιώτη Φωτέα, Σωτήρης για να απευθύνει τις ευχαριστίες προς τους φορείς. Οι υποτροφίες δόθηκαν στους Γεωργία Καλογεροπούλου (από τον Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλο), Παγώνα Πετρούλια (από τον μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο), Πολυζώη Σταθόπουλο (από τον δήμαρχο Καλαμάτας Θανάση Βασιλόπουλο), Ιωάννα Κουτσαντώνη (από τον Αλέξη Παπαχελά), Νίκο Σταθόπουλο (από την ακαδημαϊκό Χρύσα Μαλτέζου) και Μαρία Αλεξοπούλου (από τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Βασίλη Καπέλιο). Το έπαθλο είναι 5.000 ευρώ και θα δίδεται σε όλη τη διάρκεια των σπουδών των νέων αυτών.

Βραβείο Παναγιώτη Φωτέα: ένας θεσμός που τιμά τη Μεσσηνία-2
H ακαδημαϊκός Χρύσα Μαλτέζου με τον Νίκο Σταθόπουλο.

Υστερα έγινε η απονομή του βραβείου στον Αλέξη Παπαχελά, από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και τον υφυπουργό Παιδείας Αγγελο Συρίγο. Στον χαιρετισμό του ο Παναγιώτης Νίκας τόνισε την ανάγκη να θυμούνται όλοι δύο σπουδαίους ανθρώπους για τη Μεσσηνία, το αίσθημα ενότητας που πρέσβευαν, την αγάπη για την πατρίδα και τον τόπο, την προσφορά τους και το σπουδαίο έργο τους.

Ακολούθησε συζήτηση – παρουσίαση του βιβλίου για τα δραματικά γεγονότα της Κύπρου με τον συγγραφέα και τον υφυπουργό, σε μια κατάμεστη αίθουσα με πολλούς ορθίους. Αλλωστε, η εποχή μας έχει πολλές αναταράξεις που φέρνουν στο μυαλό τα σφάλματα και τις αστοχίες του παρελθόντος, οι οποίες κόστισαν πολύ στην Ελλάδα. Συνεπώς η αναδίφηση της ιστορίας μόνον χρήσιμη μπορεί να είναι.

Βραβείο Παναγιώτη Φωτέα: ένας θεσμός που τιμά τη Μεσσηνία-3
Αγγ. Συρίγος με φόντο τους αείμνηστους Κωνσταντακόπουλο, Φωτέα.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT