Στον ειρηνοποιό μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ το βραβείο «Θεοφανώ 2022»

Στον ειρηνοποιό μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ το βραβείο «Θεοφανώ 2022»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον ζωντανό θρύλο της κλασικής μουσικής, τον μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, συνιδρυτή (με τον αείμνηστο διανοούμενο Εντουαρτ Σαΐντ) της West – Eastern Divan Orchestra, στην οποία συμμετέχουν μουσικοί από Ισραήλ και Μέση Ανατολή, απονεμήθηκε το 3ο κατά σειράν ετήσιο βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» χθες στη Ροτόντα της Θεσσαλονίκης. Η τελετή έγινε παρουσία της ΠτΔ Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς και πλήθους προσωπικοτήτων από Ελλάδα και εξωτερικό. Αιφνίδια και σοβαρά προβλήματα υγείας εμπόδισαν τον αρχιμουσικό να παραστεί στη βραδιά και έτσι το βραβείο πήρε ο γιος του, Μάικλ, εξάρχων της ορχήστρας. Μετά την απονομή συμμετείχε και στο οκτέτο των μουσικών από τη West – Eastern Divan Orchestra που ερμήνευσαν Μέντελσον μέσα σε αυτό το μοναδικής ομορφιάς ιστορικό μνημείο της πόλης.

Στον ειρηνοποιό μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ το βραβείο «Θεοφανώ 2022»-1
Το οκτέτο των μουσικών από τη West – Eastern Divan Orchestra. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ]

Το διεθνούς εμβέλειας βραβείο «Αυτοκράτειρα Θεοφανώ» θεσπίστηκε το 2020 με έδρα τη Ροτόντα και έχει διττό σκοπό: αφενός να συσπειρώσει τους Ευρωπαίους γύρω από τις κοινές πολιτισμικές αξίες τους και αφετέρου να προωθήσει την ώσμωση και αλληλοκατανόηση. Και αν την πρώτη χρονιά το βραβείο πήγε συμβολικά στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως εκπρόσωπο της Ε.Ε. για το πρόγραμμα Erasmus και τη δεύτερη στο ζευγάρι των επιστημόνων, στον δρα Ουγκούρ Σαχίν και στη δρα Οζλέμ Τουρετσί, οι οποίοι με την έρευνά τους βοήθησαν την ανθρωπότητα να αμυνθεί στην απειλή του κορωνοϊού, το 2022 ήρθε η ώρα της τέχνης να αναδειχθεί ως γεφυροποιός δύναμη ανάμεσα στους πολιτισμούς, υπογράμμισε ο δημοσιογράφος και διευθυντής της «Κ» Αλέξης Παπαχελάς, ο οποίος παρουσίαζε την τελετή. Δεν θα υπήρχε καταλληλότερος βραβευθείς από τον Μπάρενμποϊμ, που κατάφερε να γίνει ένας αγγελιαφόρος της ειρήνης μέσα από την τέχνη του, τη μουσική.

Στον ειρηνοποιό μαέστρο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ το βραβείο «Θεοφανώ 2022»-2
Παρευρέθη πλήθος προσωπικοτήτων από Ελλάδα και εξωτερικό. [ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ / Δ. ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ]

Στο βήμα ανέβηκε η ΠτΔ, χαρακτηρίζοντας τον μαέστρο μεγάλο ανθρωπιστή, γενναίο διανοούμενο και ενεργό πολίτη, που είχε πάντοτε το κουράγιο να υπερασπίζεται τις απόψεις του με σθένος. Τον λόγο πήρε ο Σταύρος Ανδρεάδης, πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Θεοφανώ, ο οποίος αναφέρθηκε στο πώς το βραβείο είναι συνδεδεμένο με την αμοιβαία κατανόηση, τον σεβασμό των αντίθετων απόψεων, τη συνεργασία, αλλά και πώς η Ροτόντα, ένα μνημείο με ρωμαϊκές, βυζαντινές, οθωμανικές και χριστιανικές μνήμες, είναι η ιδανική έδρα για την προώθηση αυτών των αξιών. Τη σκυτάλη πήρε ο Χέρμαν φαν Ρομπέι, ο επίτιμος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος είναι πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του βραβείου και αναφέρθηκε στην Ευρώπη ως το μεγαλύτερο ειρηνευτικό πείραμα αλλά και στα δεινά και στις απειλές του πολέμου εκτός των συνόρων της, καθώς και στην τεράστια σημασία της μουσικής για την άμβλυνση των διαφορών. Τελευταίος και ιδιαιτέρως συγκινημένος ανέβηκε στο βήμα ο Μάικλ Μπάρενμποϊμ, υπογραμμίζοντας ότι ο πατέρας του περίμενε με ενθουσιασμό να έρθει στη Θεσσαλονίκη και πως ο χαρακτήρας του βραβείου αλλά και ο τόπος της απονομής το κάνουν να ταυτίζεται με την αποστολή για την οποία εκείνος έχει εργαστεί τόσο σκληρά. Κατέληξε ότι κάθε συμφωνία της ορχήστρας είναι ένα κάλεσμα για αλληλοκατανόηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT