Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε έντεκα προσωπικότητες του Πολιτισμού

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε έντεκα προσωπικότητες του Πολιτισμού

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρατηρούσα τα λεπτά δάχτυλα του Γιώργου Ρόρρη, μαθημένα να πιάνουν τα πινέλα του, να κρατούν αμήχανα το παράσημο που μόλις του είχε επιδώσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μερικές θέσεις πιο πέρα ο Μιχάλης Γκανάς είχε χαμηλώσει το βλέμμα για να μην προδώσει την εσωτερική του συγκίνηση. Και ο Θανάσης Βαλτινός, πιο «θαρραλέος» απ’ όλους τους βραβευθέντες χθες αντί να σφίξει μόνο το χέρι της Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στηρίχθηκε στο μπαστούνι του και της έκανε ένα ιπποτικό χειροφίλημα. Η Ρέα Γαλανάκη με τη σειρά της έκανε ίσως την κρισιμότερη επισήμανση: μόνο σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα όπου υπάρχει η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, υπάρχει και η βούληση της Πολιτείας να αναγνωρίσει τη συμβολή των καλλιτεχνών και λογοτεχνών στην ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος. Να ένα συμπέρασμα που αφορά την εποχή μας.

Είχε κάτι βαθιά συγκινητικό η χθεσινή τελετή στην οποία 11 προσωπικότητες από τον χώρο των γραμμάτων και των τεχνών (λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, μουσική, ζωγραφική, μουσεία) τιμήθηκαν από την πρώτη πολίτη της χώρας για τη συνολική τους προσφορά, διατρανώνοντας ότι σε αυτούς τους ταραγμένους και δύσκολους καιρούς υπάρχουν φάροι που μας οδηγούν. «Αισθάνομαι πως σήμερα επιτελώ ένα χρέος απέναντι στους ανθρώπους του πολιτισμού που παράγουν αξίες, ομορφιά, στοχασμό και μας καλούν να τα μοιραστούμε. Είναι καθήκον της Πολιτείας να σέβεται, να μεριμνά και να τιμά αυτούς που αποτελούν το οξυγόνο της κοινωνίας μας, εκείνους που με το έργο τους βαθαίνουν και ανανεώνουν την αντίληψή μας για τον κόσμο», συνόψισε καίρια η ΠτΔ προτού αναφερθεί στον κάθε παρόντα ξεχωριστά.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε έντεκα προσωπικότητες του Πολιτισμού-1
Η Ρέα Γαλανάκη κατά τη βράβευσή της συνέδεσε τον πολιτισμό με τη δημοκρατία. [Θοδωρής Μανωλόπουλος]

Ο ενενηντάχρονος Θανάσης Βαλτινός τιμήθηκε πρώτος με το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος. Πλάι του ο Αρης Χριστοφέλλης, είναι ένας κόντρα τενόρος διεθνούς διαμετρήματος, αφιερωμένος στη μουσική ερμηνεία και τη διδασκαλία πήρε το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος του Φοίνικος. Με το ίδιο μετάλλιο τιμήθηκε και ο Νάσος Βαγενάς, μια ιδιαίτερη μορφή για την ποίηση, την κριτική και τη λογοτεχνία. Ο Γκανάς παραλαμβάνοντας το δικό του παράσημο θυμήθηκε τον εαυτό του παιδί και τη λαχτάρα που είχε να γράψει κάτι δικό του, ενώ ο Αλέκος Λεβίδης και ο Γιώργος Ρόρρης που εκπροσώπησαν τους ζωγράφους, δεν παρέλειψαν να αφιερώσουν την τιμή σε άλλους ομότεχνούς τους που τους άνοιξαν δρόμους.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τίμησε έντεκα προσωπικότητες του Πολιτισμού-2
Θανάσης Βαλτινός, λίγο πριν από το χειροφίλημα στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. [Θοδωρής Μανωλόπουλος]

Η Ρέα Γαλανάκη μίλησε –όπως είδαμε– πιο «πολιτικά». Δύο μεγάλες κυρίες της μουσικής, η Ντόρα Μπακοπούλου –εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στην Αίγινα– και η Δόμνα Ευνουχίδου που μοίρασε τη ζωή της ανάμεσα στην ερμηνεία και τη διδασκαλία πήραν και αυτές τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας. Η Ρένη Πιττακή τιμήθηκε επίσης για τη συνολική της συνεισφορά στον χώρο του θεάτρου. Η νεαρότερη σε ηλικία βραβευθείσα, η Ντάρια Κοσκόρου, είναι η «ψυχή» και κινητήριος δύναμη πίσω από το πολύ επιτυχημένο ιδιωτικό μουσείο για τον Ιωάννη Καποδίστρια στην Κέρκυρα. Κρατώ άλλο ένα στοιχείο από τη χθεσινή ημέρα. Χρειάστηκε να έρθει μια γυναίκα Πρόεδρος για να δούμε και αρκετές παρασημοφορήσεις γυναικών στη χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT