«Ευχαριστούμε που δεν μας ξεχνάτε»: η Axion Hellas στη στεριανή μεθόριο

«Ευχαριστούμε που δεν μας ξεχνάτε»: η Axion Hellas στη στεριανή μεθόριο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Υπάρχει μεγαλύτερη ηθική ικανοποίηση από την ευγνωμοσύνη; Από τα χαμόγελα και τα καλά λόγια των ανθρώπων; Αυτά μπορούν να σε κάνουν να υπερβείς τον εαυτό σου και να εργαστείς αδιάκοπα νυχθημερόν», λέει στη στήλη ο Γιώργος Κιρκενίδης, το ιδρυτικό μέλος και ταμίας της Axion Hellas που εμπνεύστηκε και βοήθησε στην υλοποίηση της πρώτης χερσαίας αποστολής τής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες. Η Axion Hellas γεννήθηκε το 2016, εν μέσω κρίσης, για να βοηθήσει τους ακρίτες να αποκτήσουν πρόσβαση στην περίθαλψη, στην εκπαίδευση, στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό. Μέχρι σήμερα οι 11 αποστολές της είχαν γίνει με φουσκωτά σκάφη σε μικρά νησιά του Ιονίου και του Αιγαίου, τόσο με προγράμματα όσο και με ενίσχυση στις υποδομές. Ομως ο Γιώργος Κιρκενίδης, που κατάγεται από την Αλμωπία, όπου και ζουν ακόμη οι γονείς του, είχε μια διαφορετική ιδέα: εφόσον η Axion Hellas σπεύδει να συνδράμει όσους ζουν μακριά από τα αστικά κέντρα, γιατί να μην πάει και έως την άλλη άκρη της Ελλάδας, στη στεριά πια, κοντά στο Καϊμακτσαλάν, για να προσφέρει και εκεί τις φιλανθρωπικές υπηρεσίες της;

«Ευχαριστούμε που δεν μας ξεχνάτε»: η Axion Hellas στη στεριανή μεθόριο-1
Ο οφθαλμίατρος Γιώργος Χαρώνης, εθελοντής της οργάνωσης, εξετάζει ασθενείς. [Πέτρος Σοφικίτης, Κατερίνα Γούρου]

Οπερ και εγένετο. Τα φουσκωτά σκάφη μπήκαν για λίγο στην άκρη και ένα κονβόι αυτοκινήτων έκανε 600 χιλιόμετρα μεταφέροντας 90 άτομα σε έξι χωριά της Αλμωπίας, στον νομό Πέλλας, για ένα τετραήμερο, από τις 19 έως τις 23 Οκτωβρίου. Εκεί, εθελοντές γιατροί 17 διαφορετικών ειδικοτήτων πραγματοποίησαν 1.442 ιατρικές εξετάσεις σε 447 κατοίκους έξι χωριών: της Πολυκάρπης, της Ορμας, του Μεγαπλατάνου, των Σαρακινών, του Μοναστηρακίου και της Κορυφής. Ανάμεσά τους, οφθαλμίατροι, καρδιολόγοι, ορθοπεδικοί, οδοντίατροι, ενδοκρινολόγοι. Ο Οκτώβριος είναι ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού και η ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη εθελοντική ομάδα της Αxion Hellas δέχθηκε στην κλινική μαστού 117 γυναίκες από την περιοχή της Αλμωπίας.

«Ευχαριστούμε που δεν μας ξεχνάτε»: η Axion Hellas στη στεριανή μεθόριο-2
«Ευχαριστούμε που δεν μας ξεχνάτε», έλεγαν οι ηλικιωμένοι στους νεότερους και στους εθελοντές. [Πέτρος Σοφικίτης, Κατερίνα Γούρου]

Στο πλαίσιο της δράσης της Axion Hellas υλοποιήθηκαν επίσης πολιτιστικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Η ιστορικός Μαρία Ευθυμίου πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «Θρησκεία, οικονομία, πολιτική, ιδεολογία: Μεγάλες τομές στην παγκόσμια ιστορία», ενώ για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την προσωπική του εμπειρία στην Αρκτική μίλησε στους μαθητές ο υπερμαραθωνοδρόμος Μάριος Γιαννάκου. «Στα νησιά συναντάμε κυρίως ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά ταλαιπωρούνται διότι απέχουν χιλιομετρικά από τα μέρη όπου υπάρχει επάρκεια στη φροντίδα υγείας. Στα χερσαία μέρη της Ελλάδας υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική δυσχέρεια. Οι κάτοικοι των χωριών μάς είπαν ότι θα χρειάζονταν τουλάχιστον 500 ευρώ και πολυήμερα ταξίδια προς τη Θεσσαλονίκη ή αλλού για να δουν όλους αυτούς τους γιατρούς», τονίζει ο κ. Κιρκενίδης. Συνεπώς, μετά την επιτυχία και της τελευταίας αποστολής, η Axion Hellas γίνεται αμφίβια!

«Ευχαριστούμε που δεν μας ξεχνάτε»: η Axion Hellas στη στεριανή μεθόριο-3
Ο ταμίας της οργάνωσης Γιώργος Κιρκενίδης. [Πέτρος Σοφικίτης και Κατερίνα Γούρου]

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT