«Ανθισαν» ξανά τα λουλουδάδικα της Βουλής – Συμβολική επανεκκίνηση για το κέντρο

«Ανθισαν» ξανά τα λουλουδάδικα της Βουλής – Συμβολική επανεκκίνηση για το κέντρο

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ποδαρικό στα νέα λουλουδάδικα έκανε χθες ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο του ελληνικού Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και, βέβαια, τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη. Ο καιρός –αν και είμαστε στα τέλη Οκτωβρίου– ήταν εντελώς ανοιξιάτικος, σαν να ήθελε και αυτός να σημάνει μια νέα αρχή γι’ αυτό το εμβληματικό τοπόσημο, που παρέμενε έρημο και σκοτεινό, πλην δύο ανθοπωλείων που άντεξαν στην κρίση. Ηταν μια «χαίνουσα πληγή» για τουλάχιστον 12 χρόνια στην καρδιά της πρωτεύουσας.

«Ανθισαν» ξανά τα λουλουδάδικα της Βουλής – Συμβολική επανεκκίνηση για το κέντρο-1
Ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, τη Λίνα Μενδώνη και τον Χρήστο Σταϊκούρα. [INTIME NEWS]

Τώρα, τα έντεκα παλαιά ανθοπωλεία –που δημιουργήθηκαν επί της Βασιλίσσης Σοφίας τη δεκαετία του 1930– έχουν αλλάξει εντελώς όψη, εξωτερικά και εσωτερικά. Στεγάζουν όχι μόνο ανθοπρατήρια (έχουν παραμείνει τα δύο εξ αυτών) αλλά εκθετήριο και πωλητήριο με αντικείμενα του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, καθώς και εκδόσεις της Βουλής των Ελλήνων. «Αποκτούμε και πάλι ένα χώρο ο οποίος είναι ταυτισμένος με την ιστορική μνήμη», τόνισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος μάλιστα έλαβε δώρο μια ανθοδέσμη από παιδιά με ειδικά χαρίσματα.

«Ανθισαν» ξανά τα λουλουδάδικα της Βουλής – Συμβολική επανεκκίνηση για το κέντρο-2
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δέχθηκε μια ανθοδέσμη από παιδιά με ειδικά χαρίσματα.

Συμβολικά αλλά και λειτουργικά, πάντως, είναι μια επανεκκίνηση στο πλέον νευραλγικό σημείο της Αθήνας, ένα μέρος που έμοιαζε με «στοιχειωμένο» όπως είχε παρατηρήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ενώ τώρα αναδίδει εικόνα κομψότητας και αισιοδοξίας. Η διαδικασία της αποκατάστασής τους δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε απλή, αλλά ο πείσμων Κώστας Τασούλας δεν το έβαλε κάτω. Με τη βοήθεια του ΥΠΠΟ, της Εταιρείας Ακινήτων του Δημοσίου, αλλά και της κατασκευαστικής εταιρείας που ανέλαβε το έργο, μεταμορφώθηκε μια γωνιά της Αθήνας από την οποία περνούν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι καθημερινά. Ο πρόεδρος της Βουλής τόνισε: «Θα πωλούνται στο σημείο αυτό και άλλα “λουλούδια”, άλλα “άνθη”. Γιατί άνθη πολιτισμού είναι τα βιβλία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων, άνθη πολιτισμού είναι τα αντίγραφα των αρχαίων έργων Τέχνης που εκθέτει ο Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτισμού του ΥΠΠΟ».

«Ανθισαν» ξανά τα λουλουδάδικα της Βουλής – Συμβολική επανεκκίνηση για το κέντρο-3
Εικόνα από το πωλητήριο με τα αντίγραφα μουσειακών εκθεμάτων, που βρήκε τη θέση του ανέμεσα στα «λουλουδάδικα».

Πιο χαρούμενος και συγκινημένος από όλους χθες ήταν ο καλός φίλος της στήλης Σπύρος Κοντογιάννης, ο οποίος κληρονόμησε το ανθοπωλείο από τον πατέρα του και τον παππού του. Παρά το ότι έκανε σπουδές στο Σικάγο, επέστρεψε και ανέλαβε το μαγαζί, το οποίο ακόμη διατηρεί με τη Γαλλίδα σύζυγό του Φλοράνς και είναι το πρώτο που συναντά κάποιος όπως κατευθύνεται προς το Σύνταγμα. «Η χαρά μου είναι τεράστια και νιώθω δικαίωση, διότι για να γίνει το έργο έπρεπε να βάλουμε και εμείς πλάτη, που μείναμε για ένα χρόνο κλειστοί και εγώ άνεργος. Τώρα όμως το αποτέλεσμα με αποζημιώνει, όπως και η τεράστια αγάπη που έχουμε δεχθεί εδώ και 2-3 ημέρες, που ανοίξαμε δοκιμαστικά, από τον κόσμο. Δεν υπάρχει Αθηναίος κάποιας ηλικίας, αλλά και νεότεροι, που δεν αγαπούν τα λουλουδάδικα».

«Ανθισαν» ξανά τα λουλουδάδικα της Βουλής – Συμβολική επανεκκίνηση για το κέντρο-4
Η Φλοράνς Κοντογιάννη είναι μαζί με τον σύζυγό της, Σπύρο, οι παλαιότεροι ανθοπώλες του Συντάγματος.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT