Μια έκθεση για την εκμετάλλευση των ζώων στο ΚΠΙΣΝ μάς θέτει προ των ευθυνών μας

Μια έκθεση για την εκμετάλλευση των ζώων στο ΚΠΙΣΝ μάς θέτει προ των ευθυνών μας

Τα ζώα δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν. Είτε να μιλήσουν για τις συχνά αδιανόητα σκληρές συνθήκες της διαβίωσής τους ή της θανάτωσής τους

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα ζώα δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν. Είτε να μιλήσουν για τις συχνά αδιανόητα σκληρές συνθήκες της διαβίωσής τους ή της θανάτωσής τους. Είναι δικό μας καθήκον να μπορέσουμε να τα υπερασπιστούμε και να τα προστατεύσουμε, κυρίως από εμάς τους ανθρώπους. Η Καναδή φωτογράφος Τζο Αν Μακάρθουρ είναι μια πολυβραβευμένη φωτογράφος, η οποία από το 1998 έχει ταξιδέψει σε πάνω από 60 χώρες για να καταγράψει με τον φακό της τις περίπλοκες σχέσεις που έχουμε με το ζωικό βασίλειο και πως συχνά αυτές καταλήγουν στην εκμετάλλευση, την αιχμαλωσία, την απουσία κάθε ενσυναίσθησης –από την πλευρά μας– για τον κύκλο και τη χρησιμότητα της ζωής τους. Καθώς τα τελευταία χρόνια αυξάνεται η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το θέμα, η δουλειά της γίνεται όλο και πιο επίκαιρη.

Μια έκθεση για την εκμετάλλευση των ζώων στο ΚΠΙΣΝ μάς θέτει προ των ευθυνών μας-1
Η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση προλόγισε την εκδήλωση. [panoulis]

Αυτό αισθάνθηκαν όσοι είδαν τις λήψεις της –γροθιά στο στομάχι– σε αφιέρωμα που παρουσιάστηκε για μια μόνον ημέρα, την Κυριακή 16/10, στο Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Είναι ντοκουμέντα που όλοι ξέρουμε πως αντιστοιχούν απολύτως στην πραγματικότητα αλλά αποφασίζουμε να στρέψουμε αλλού το βλέμμα μας. Η βραβευμένη φωτορεπόρτερ ήρθε στη χώρα μας για την έκθεση αυτή που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ΜΚΟ «A Promise to Animals». Το βράδυ της ίδιας ημέρας πραγματοποιήθηκε μία κλειστή εκδήλωση για προσκεκλημένους της οργάνωσης. «Αυτό που ζητείται από εμάς είναι να κοιτάξουμε αυτές τις εικόνες και να αναρωτηθούμε αν κάπου κάνουμε λάθος, κι αν κάνουμε, πώς μπορούμε να το διορθώσουμε», τόνισε η Εριέττα Κούρκουλου-Λάτση, προλογίζοντας την εκδήλωση. Ιδρύτρια της φιλοζωικής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης «Save a Greek Stray», είναι από τις πλέον δυνατές φωνές στη χώρα μας για τα δικαιώματα των ζώων, όχι μόνον μέσα από τη φροντίδα των αδεσπότων, αλλά από τη συνολικότερη ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με αυτά τα θέματα όπως άλλωστε και η οργάνωση «A Promise to Animals».

Μια έκθεση για την εκμετάλλευση των ζώων στο ΚΠΙΣΝ μάς θέτει προ των ευθυνών μας-2
Η δουλειά της Καναδής φωτορεπόρτερ υπάρχει σε τρία βιβλία. [panoulis]

«Ο κόσμος αλλάζει και καθημερινά, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να εμπλακούν ενεργά για να σταματήσει η κακοποίηση των ζώων. Αυτό είναι ένα πραγματικά ενθαρρυντικό μήνυμα», είπε η Καναδή φωτορεπόρτερ, επισημαίνοντας ότι όλοι μπορούμε να παίξουμε βαρύνοντα ρόλο στο κίνημα αυτό με το δικό μας παράδειγμα. Η Ολγα Κήκου, διευθύντρια της «Α Promise to Animals», ενημέρωσε το κοινό για τη μεγάλη έρευνα σε ελληνικά χοιροτροφεία που πραγματοποίησε πριν από λίγους μήνες η οργάνωση, τονίζοντας τη σημασία ουσιαστικής και αποτελεσματικής νομοθέτησης για την ευζωία των ζώων. Η δουλειά της Μακάρθουρ έχει συμπεριληφθεί σε τρία βιβλία και είναι διαθέσιμη δωρεάν σε οποιονδήποτε υποστηρίζει τα ζώα, μέσω του ιστότοπου WeAnimals Media και ο στόχος της είναι να αποτελέσει απαρχή για να υιοθετήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο ζωής.

Μια έκθεση για την εκμετάλλευση των ζώων στο ΚΠΙΣΝ μάς θέτει προ των ευθυνών μας-3
Το φωτογραφικό αφιέρωμα παρουσιάστηκε για μία ημέρα στον Φάρο. [panoulis]

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT