Ιδρυμα Fulbright: υποδοχή νέων υποτρόφων και μια διεθνής συνάντηση στην Αθήνα

Ιδρυμα Fulbright: υποδοχή νέων υποτρόφων και μια διεθνής συνάντηση στην Αθήνα

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Οι εκπαιδευτικές ανταλλαγές μεταξύ χωρών μπορούν να μετατρέψουν τα έθνη σε ανθρώπους, συμβάλλοντας στην επικοινωνία και αλληλοκατανόηση, εξανθρωπίζοντας δηλαδή τις διεθνείς σχέσεις», έλεγε με σοφία ο γερουσιαστής Ουίλιαμ Φούλμπραϊτ, ο οποίος έδωσε το όνομά του στο πιο γνωστό εκπαιδευτικό πρόγραμμα στον κόσμο. Η παρουσία του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα μετράει πάνω από επτά δεκαετίες και χάρις σε αυτό χιλιάδες προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, εκπαιδευτικοί και καλλιτέχνες έχουν περάσει στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, για να λάβουν καινούργια εφόδια και να «πλουτίσουν» ύστερα με τις γνώσεις τους την πατρίδα μας. Παράλληλα, το Ιδρυμα φροντίζει να επισκέπτονται την Ελλάδα οι αντίστοιχοι Αμερικανοί υπότροφοι. Με τη δραστήρια επικεφαλής του, Αρτεμις Ζενέτου, τον γενικό γραμματέα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέα Ζώρα και με τον Αμερικανό πρέσβη Τζορτζ Τσούνη έγινε πριν από λίγο καιρό στην Αθήνα η υποδοχή των νεοαφιχθέντων από τις ΗΠΑ. Eίχαν όλοι τους ελπίδες και όνειρα στις «αποσκευές» τους, για να επωφεληθούν όσο γίνεται περισσότερο από αυτήν την εμπειρία.

Ιδρυμα Fulbright: υποδοχή νέων υποτρόφων και μια διεθνής συνάντηση στην Αθήνα-1
Οι σύνεδροι που ήρθαν στην Αθήνα επισκέφθηκαν την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα.

Νέοι ορίζοντες

Εκτός από τους επιστήμονες και τους ανθρώπους των τεχνών, υπότροφοι γίνονται όπως είδαμε και πριν και δάσκαλοι και καθηγητές. Εδώ και περίπου 20 χρόνια, χάρις στο Ιδρυμα συμμετέχουν είτε σε εντατικά θερινά προγράμματα, που διαρκούν ένα μήνα, είτε σε εξαμηνιαία με στόχο να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, να έρθουν σε γνώση καλών πρακτικών και να μελετήσουν το εκπαιδευτικό σύστημα των ΗΠΑ. Στα μέσα Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μάλιστα μια σημαντική διεθνής συνάντηση στην ελληνική πρωτεύουσα με επίκεντρο τις ανταλλαγές των εκπαιδευτικών του Ιδρύματος. Επρόκειτο για υποτρόφους των τριών περασμένων ετών του Fulbright που συμμετείχαν στο διεθνές συνέδριο του επιμορφωτικού προγράμματος μελέτης των ΗΠΑ, το οποίο διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Ιδρυμα Fulbright: υποδοχή νέων υποτρόφων και μια διεθνής συνάντηση στην Αθήνα-2
Ο Οδυσσέας Ζώρας και η Αρτεμις Ζενέτου.

Η πρωτοβουλία για τη διοργάνωσή του ανήκει σε μία από τις εκπαιδευτικούς μας, την κ. Γεωργία Γύφτουλα, διευθύντρια του 3ου Δημοτικού Σχολείου Ζωγράφου και υποψήφια διδάκτορα του ΕΚΠΑ. Εχοντας πάρει μέρος ως εκπαιδευτικός και η ίδια στα ειδικά θερινά προγράμματα του Ιδρύματος, κατάφερε να φέρει το συνέδριο στην πατρίδα μας, έχοντας τη στήριξη τριών αμερικανικών πανεπιστημίων υποδοχής των υποτρόφων (Πανεπιστήμιο της Μοντάνας, ITD Amherst της Μασαχουσέτης και CSU, Chico της Καλιφόρνιας), αλλά και του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ιδρυμα Fulbright: υποδοχή νέων υποτρόφων και μια διεθνής συνάντηση στην Αθήνα-3
Οι Αμερικανοί υπότροφοι στη Γεννάδειο.

Στην Αθήνα συναντήθηκαν οι 84 συμμετέχοντες από 63 διαφορετικές χώρες όλου του κόσμου. Σκοπός του ήταν να αναπτύξει περαιτέρω το διεθνές δίκτυο εκπαιδευτικών οι οποίοι είναι αφοσιωμένοι στην ανάπτυξη και στη βελτίωση μαθημάτων που στοχεύουν στο θέμα της δημοκρατίας και του πολιτισμού στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών καταγωγής τους. Οσο για τους ξένους δασκάλους και καθηγητές που ήρθαν εδώ, έλεγαν ότι εκπλήρωσαν ένα όνειρό τους να βρεθούν στη χώρα όπου γεννήθηκαν οι πολιτικοί θεσμοί και να επισκεφθούν από κοντά τον Παρθενώνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT