Το «ευχαριστώ» του Μουσείου Μπενάκη στους ευεργέτες του, τους δωρητές και τους εθελοντές

Το «ευχαριστώ» του Μουσείου Μπενάκη στους ευεργέτες του, τους δωρητές και τους εθελοντές

Το Μουσείο Μπενάκη οφείλει την ύπαρξή του σε μια δωρεά. Το δώρισε ο ιδρυτής του, Αντώνης Μπενάκης στο ελληνικό έθνος. Eκτοτε απoτέλεσε κιβωτό εμπιστοσύνης για την ελληνική κοινωνία με ανθρώπους που το ενίσχυαν είτε με την οικονομική ευεργεσία τους και την εθελοντική τους εργασία είτε με την παραχώρηση συλλογών και αντικειμένων

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μουσείο Μπενάκη οφείλει την ύπαρξή του σε μια δωρεά. Το δώρισε ο ιδρυτής του, Αντώνης Μπενάκης στο ελληνικό έθνος. Eκτοτε απoτέλεσε κιβωτό εμπιστοσύνης για την ελληνική κοινωνία με ανθρώπους που το ενίσχυαν είτε με την οικονομική ευεργεσία τους και την εθελοντική τους εργασία είτε με την παραχώρηση συλλογών και αντικειμένων. Είχαν όλοι τους την απόλυτη πεποίθηση ότι θα πιάσει τόπο. Στην πρόσφατη κρίση το κεκτημένο της αξιοπιστίας του μουσείου έλαμψε: χάρις στη στήριξη κάθε μορφής που έλαβε από τους ιδιώτες και βέβαια και από το κράτος κατάφερε να περάσει τον κάβο. Λογικό ήταν λοιπόν και το ίδιο το μουσείο να θελήσει με τον τρόπο του να πει ευχαριστώ σε όλους όσοι του προσέφεραν. Eτσι θεσμοθέτησε από το 2019 ειδικά βραβεία γι’ αυτόν τον σκοπό, ώστε να ξεχωρίσει και να τιμήσει τους ιδιώτες που στάθηκαν στο πλευρό του. Oμως η πανδημία δεν έδωσε την ευκαιρία να γίνει η τελετή απονομής, η οποία πραγματοποιήθηκε εντέλει πριν από λίγο καιρό και αφορούσε τη διετία 2019-2021.

Το «ευχαριστώ» του Μουσείου Μπενάκη στους ευεργέτες του, τους δωρητές και τους εθελοντές-1
Η Ειρήνη Γερουλάνου βραβεύει τις Μάγια Ζαφειροπούλου Μαρτίνου, Ιφιγένεια Πετρίδου Χρυσικοπούλου και Ιωάννα Μαρτίνου Μάνου.

Η βραδιά είχε μια γλυκιά αμηχανία καθώς οι περισσότεροι από τους βραβευθέντες είναι σεμνοί, χαμηλών τόνων, που δεν πολυθέλουν να ακούγεται το όνομά τους παρά μόνον να βοηθούν με τις πράξεις τους. Τέτοια περίπτωση είναι η Κορίν Μεντζελοπούλου, η ψυχή του περίφημου Chateau Margaux που δεν ξεχνά ποτέ την ελληνική της καταγωγή. Της απονεμήθηκε το Βραβείο «Αντώνης Μπενάκης» 2019-2020 που αντιστοιχεί στον μεγαλύτερο οικονομικό υποστηρικτή ή δωρητή σε είδος. Η ίδια στάθηκε σε δύσκολες στιγμές στο μουσείο και λαμβάνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στον πατέρα της, στις ρίζες της αλλά και στην τεράστια παρακαταθήκη του ελληνικού πολιτισμού που τιμά το Μπενάκη. Για το έτος 2020-2021, το ίδιο βραβείο πήρε το Ιδρυμα Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια. Η Βίκυ Καρέλια, άλλωστε, είναι μία από τις παλαιότερες και πιο πιστές και αφοσιωμένες φίλες του Μουσείου Μπενάκη.

Το «ευχαριστώ» του Μουσείου Μπενάκη στους ευεργέτες του, τους δωρητές και τους εθελοντές-2
Ο Ιωάννης Στασινόπουλος παίρνει το βραβείο «Αγγελος Δεληβορριάς».

Το Βραβείο «Αγγελος Δεληβορριάς» απονέμεται στη σημαντικότερη δωρεά που εμπλουτίζει τις μουσειακές συλλογές. Ως σήμερα το μουσείο δέχεται τις περισσότερες δωρεές έργων τέχνης, κειμηλίων, βιβλίων, και αρχείων, από οποιοδήποτε άλλο ελληνικό ίδρυμα και μάλιστα με έναν συγκινητικό ρυθμό που δεν κόπασε ποτέ. Για το 2019-2020 το βραβείο αυτό πήγε στον αείμνηστο Δημήτρη Κοντομηνά και στον Αριστοτέλη Τζιαμπίρη, για τη μεγάλη τους δωρεά της συλλογής Κοντομηνά – Τζιαμπίρη. Περιλαμβάνει 367 αντικείμενα από την προϊστορική περίοδο έως τους μεταβυζαντινούς χρόνους, από χρυσό, χαλκό, ασήμι, μάρμαρο, ξύλο και πηλό, καθώς και 75 νομίσματα. Για το 2020-2021 βραβεύθηκε το Κοινωφελές Ιδρυμα Κοινωνικού και Πολιτιστικού Εργου (ΚΙΚΠΕ), για τη μεγάλη δωρεά δύο σημαντικών συλλογών. Αφενός των αρχείων του χαράκτη και ζωγράφου Δημητρίου Γαλάνη και του ζωγράφου και λογίου της διασποράς, Βασιλείου Φωτιάδη, αφετέρου για ένα corpus με 1.396 χάλκινα σκεύη βυζαντινής, μεταβυζαντινής και οθωμανικής τέχνης, στην πλειονότητά τους ενεπίγραφα, που προέρχονται από τη συλλογή Ιωάννη Περδίου.

Το «ευχαριστώ» του Μουσείου Μπενάκη στους ευεργέτες του, τους δωρητές και τους εθελοντές-3
Ο Σταύρος Αρβανιτόπουλος πήρε το βραβείο «Μαρίνος Γερουλάνος».

Το τρίτο βραβείο πήρε το όνομα του εκλιπόντος Μαρίνου Γερουλάνου και αναφέρεται στη σημαντικότερη και πολυτιμότερη εθελοντική προσφορά του έτους. Το Μουσείο Μπενάκη συνεργάζεται με πάνω από 50 εθελοντές κάθε χρόνο. Από αυτούς, πολλοί είναι μόνιμοι, πολλοί είναι στυλοβάτες συγκεκριμένων δράσεων. Για το 2019-2020 το βραβείο έλαβαν η Ιωάννα Μαρτίνου, η Μάγια Ζαφειροπούλου, η Μαριέττα Χανδρή και η Ιφιγένεια Πετρίδου για την ενεργή και δυναμική συμμετοχή τους σε όλες σχεδόν τις εκδηλώσεις του Τμήματος Πόρων και Ανάπτυξης και κυρίως για τη δημιουργία του προγράμματος «Benaki Contemporaries». Για το 2020, στους Φίλους του Μουσείου Μπενάκη που ιδρύθηκαν το 1957, με έργο που μετράει δεκαετίες.

Στην τελετή ανακοινώθηκε ως έκπληξη και μια ακόμη χειρονομία του μουσείου για δύο ανθρώπους που έβαλαν πλάτη όχι μόνον οικονομικά αλλά με σκληρότατη πολυετή εθελοντική δουλειά. Η Διοικητική Επιτροπή του αποφάσισε ομόφωνα να ονομάσει την ωραιότερη, την πιο εντυπωσιακή αίθουσα του μουσείου στο Κολωνάκι, τον πυρήνα του νεοκλασικού κτιρίου, «Αίθουσα Ντίνου και Λίας Μαρτίνου». Οποιος περνούσε στα πέτρινα χρόνια της κρίσης από την Κουμπάρη ήξερε ότι θα βρει καθημερινά εκεί τη Λία να παλεύει με κάθε πρόβλημα, ενώ ο Ντίνος με τη σειρά του, συνέτρεξε το μουσείο την πιο δύσκολη περίοδο.

Το «ευχαριστώ» του Μουσείου Μπενάκη στους ευεργέτες του, τους δωρητές και τους εθελοντές-4
Ο Παναγιώτης Πικραμμένος, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του μουσείου.

To «παρών» στην τελετή έδωσε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο οποίος είχε και την ιδιότητα του πρώην μέλους της Διοικούσας Επιτροπής του μουσείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT