Οταν η ΠτΔ ανακάλυψε την τέχνη του γραφίστα Αγγελου Σπαχή

Οταν η ΠτΔ ανακάλυψε την τέχνη του γραφίστα Αγγελου Σπαχή

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Του οφείλουμε –ανάμεσα σε πολλά άλλα– δύο λαοφιλή ιστορικά λογότυπα: τον δαφνοστεφή έφηβο του Ολυμπιακού αλλά και τα σιγαρέτα Ασσος Φίλτρο. Πόσοι όμως ξέρουμε το όνομα του «πατέρα» της γραφιστικής στην Ελλάδα; Ο Aγγελος Σπαχής (1903-1960) έφυγε αφενός νωρίς από τη ζωή, αφετέρου τα αριστερά πολιτικά του φρονήματα τον έκαναν να επιδιώκει ο ίδιος την αφάνεια ώστε να μη γίνει στόχος. Μάλιστα ένας εκ των εργοδοτών του, ο καπνοβιομήχανος Παπαστράτος, παρότι είχε εντελώς διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, προς τιμήν του τον προστάτευε, αλλιώς ο ζωγράφος, σκηνογράφος και γραφίστας θα είχε ακολουθήσει σίγουρα τον δρόμο της εξορίας. Αυτοδίδακτος, ταλαντούχος, πρωτοπόρος, πολυσχιδής, ο Σπαχής αναγκάστηκε να αφιερωθεί σε πολλά αντικείμενα για να βιοποριστεί και μέχρι σήμερα το έργο του εκτός από ξεχασμένο είναι και κατακερματισμένο.

Οταν η ΠτΔ ανακάλυψε την τέχνη του γραφίστα Αγγελου Σπαχή-1
Τα Ασσος Φίλτρο είναι ένα από τα πιο γνωστά του λογότυπα.

Εξι δεκαετίες μετά τον θάνατό του μια σπουδαία έκθεση στην Εθνική Βιβλιοθήκη φόρο τιμής σε αυτόν τον δημιουργό που εργάστηκε στη βιομηχανία, στις εκδόσεις, στο θέατρο αλλά και ως σκιτσογράφος. Μαζί με τον Νίκο Καστανάκη ίδρυσε το Ατελιέ Καστανάκη-Σπαχή, το οποίο μέχρι το 1935 αναλάμβανε τη διακόσμηση χοροεσπερίδων, τη διαφήμιση προϊόντων, την εικονογράφηση βιβλίων και τα σκηνικά πολυάριθμων θεατρικών παραστάσεων. Εκτός από τον Παπαστράτο, εργάστηκε και για τον Κεράνη και έτσι πολλά σήματα καπνικών προϊόντων είχαν την «υπογραφή» του, σε μια περίοδο όπου κανένας δεν γνώριζε την αξία των γραφιστών. Χρειάστηκε πάντως προσπάθεια και μεράκι από τους επιμελητές της έκθεσης, τον σπουδαίο αρχιτέκτονα πολεοδόμο και συγγραφέα Αλέξανδρο Παπαγεωργίου Βενετά (που έχει συγγενική σχέση με τον Σπαχή), τον μάχιμο ιατρό λοιμωξιολόγο και γνώστη της τέχνης Νίκο Παΐσιο, την Κωνσταντίνα Ντακόλια και την Αθηνά Κυριακώδη, ώστε να συγκεντρωθεί υλικό. Κατάφεραν να κάνουν ένα συνεκτικό αφήγημα για τη ζωή και την πορεία του. Ολα αυτά βέβαια με την υποστήριξη του Σταύρου Ζουμπουλάκη, επικεφαλής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, ο οποίος συνέβαλε και στη δημιουργία ενός εξαιρετικού καταλόγου.

Οταν η ΠτΔ ανακάλυψε την τέχνη του γραφίστα Αγγελου Σπαχή-2
Η Κ. Σακελλαροπούλου με τον επικεφαλής της Εθνικής Βιβλιοθήκης, Στ. Ζουμπουλάκη. [Παναγιώτης Χατζηστεφάνου]

Την έκθεση αυτή που βρίσκεται στο αίθριο του 4ου ορόφου επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες και η ΠτΔ. Στην ξενάγηση που κράτησε μια ολόκληρη ώρα είχε την ευκαιρία να δει από κοντά πώς ο Σπαχής μπόρεσε να ενστερνιστεί τις ανησυχίες της μοντέρνας τέχνης της εποχής του, αν και δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό. Μετά το πέρας της ξενάγησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας δώρισε στην Εθνική Βιβλιοθήκη βιβλίο της Λετονής συγγραφέως Aspazija (ψευδώνυμο της Elza Rozenberga). Το βιβλίο, δείγμα της επιρροής του ελληνικού πολιτισμού στη λογοτεχνία της Λετονίας, το είχε προσφέρει στην κυρία Σακελλαροπούλου σε δύο αντίτυπα η πρόεδρος της λετονικής Βουλής Inara Murniece, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Κοινοβούλιο στη Ρίγα, τον περασμένο Ιούνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT