Μια «Πόρτα» που παραμένει «Ανοιχτή» για 50 ολόκληρα χρόνια

Μια «Πόρτα» που παραμένει «Ανοιχτή» για 50 ολόκληρα χρόνια

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο,τι και αν κάνουμε, το κάνουμε από αγάπη» ήταν η πιο δυνατή φράση που είπε η Δάφνη Οικονόμου στη μεγάλη εορτή της «Εταιρείας Προστασίας Σπαστικών – Πόρτα Ανοιχτή», την Τετάρτη. Αποτυπώνει πλήρως την αλήθεια για τον μισό αιώνα ζωής και δράσης ενός φορέα που στάθηκε στο πλευρό χιλιάδων παιδιών και των γονέων τους. Σε μια εποχή όπου θεσμοί πλήττονται, άνθρωποι κατακρημνίζονται από εκεί όπου κάποτε δέσποζαν, έχουμε απόλυτη ανάγκη να εστιάσουμε στα θετικά πρότυπα. Ολους όσοι δηλαδή έχουν αποδείξει εμπράκτως ότι το έργο και η ηθική συμπορεύονται. Ηταν επόμενο λοιπόν να τιμήσουν τα γενέθλια για τον μισό αιώνα της Εταιρείας η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, εκπρόσωποι της Πολιτείας, κοινωφελών ιδρυμάτων και συγγενών οργανώσεων, και πολλοί εκλεκτοί φίλοι που έχουν αναγνωρίσει και έχουν στηρίξει διαχρονικά την «Πόρτα Ανοιχτή».

Μια «Πόρτα» που παραμένει «Ανοιχτή» για 50 ολόκληρα χρόνια-1
Η Αλεξάνδρα Μαρτίνου με τη Δάφνη Οικονόμου στη γιορτή.

Η εκδήλωση έγινε στη στέγη της Εταιρείας στην Αργυρούπολη. Εκτός από τον ανάπλου στην απαρχή της προσπάθειας που έκανε η «ψυχή» και κινητήριος δύναμη Δάφνη Οικονόμου με μια συγκλονιστική ομιλία για το δικό της παιδί, τον Θέμο, έγιναν και βραβεύσεις για όλους όσοι ήταν αρωγοί στην «Πόρτα Ανοιχτή» όλες αυτές τις δεκαετίες. Φορείς και άνθρωποι που «έβαλαν πλάτη», που αναγνώρισαν την προσπάθεια, τις καλές πρακτικές, τη σοβαρότατη δουλειά. Ανάμεσά τους η αείμνηστη Καίτη Κυριακοπούλου, η Μαριάννα Βαρδινογιάννη, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Ιδρυμα Λίλιαν Βουδούρη, η Μυρτώ Λιάτη, ο ηθοποιός Ντάνιελ Ντέι-Λιούις (ο οποίος έστειλε ευχές) και πολλοί άλλοι ακόμη που ανέβηκαν στη σκηνή για να ακούσουν σεμνά λόγια ευχαριστίας για την προσφορά τους. Στη γιορτή βέβαια τον τόνο έδωσαν και τα ίδια τα παιδιά και κυρίως η Χορωδία «Coro Piccolo» της Πόρτας Ανοιχτής, καθώς και η θεατρική ομάδα που ανέβασε μια καταπληκτική παράσταση.

Μια «Πόρτα» που παραμένει «Ανοιχτή» για 50 ολόκληρα χρόνια-2
Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη βραβεύθηκε για την προσφορά της.

Από τις κορυφαίες στιγμές της εκδήλωσης ήταν και ένα σύντομο βίντεο της βραβευμένης σκηνοθέτιδος Μαριάννας Οικονόμου, για την ιστορία της Εταιρείας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα. Ακολούθησε ένα πάνελ με μία νεαρά εξυπηρετούμενη, μία μητέρα, ένα στέλεχος και μία εθελόντρια. Μοιράστηκαν τις εμπειρίες τους και τη σχέση ζωής που δημιούργησαν μέσα στα χρόνια με την Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών. Η «Πόρτα Ανοιχτή» ιδρύθηκε το 1972 για να προσφέρει μια θέση στον ήλιο στον άνθρωπο με εγκεφαλική παράλυση στην Ελλάδα. Τα κατάφερε σε μια περίοδο που υπήρχαν δεκάδες αντιξοότητας με κύριο το κοινωνικό στίγμα που έφεραν τα άτομα και οι οικογένειες που αντιμετώπιζαν τέτοιο θέμα. Η Εταιρεία δεν κλείστηκε ποτέ στον εαυτό της, ούτε απομόνωσε τα άτομα με αναπηρίες. Αντίθετα, αποβλέπει πάντα στην άρση των φραγμών που δημιουργούν η άγνοια και η προκατάληψη και προσπαθεί να χτίζει στέρεες γέφυρες επικοινωνίας. Ολοι οι παριστάμενοι της ευχήθηκαν να τα εκατοστίσει και να ρίχνει αχτίδες ήλιου στον δύσκολο δρόμο που λέγεται προσφορά στον πάσχοντα συνάνθρωπο.

Μια «Πόρτα» που παραμένει «Ανοιχτή» για 50 ολόκληρα χρόνια-3
Η Δόμνα Μιχαηλίδου δέχεται μια ανθοδέσμη από τα παιδιά.
Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT