Τρεις εκθέσεις για το 1922 στο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν

Τρεις εκθέσεις για το 1922 στο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεσποινίς μου, μπερδευτήκατε, η έκθεση είναι στον επάνω όροφο», μου είπαν οι αστυνομικοί. Συνηθισμένη από τα μεγάλα αφιερώματα σύγχρονης τέχνης του ΝΕΟΝ, περνώντας την πύλη του Καπνεργοστασίου την περασμένη εβδομάδα πήγα από συνήθεια στο ισόγειο, όπου παρουσιάζονταν 20 εντυπωσιακότατες εγκαταστάσεις από τη συλλογή του Δημήτρη Δασκαλόπουλου. Oμως αυτή τη φορά η πρόσκληση είχε έρθει από τη Βουλή των Ελλήνων στην οποία ανήκει το υπέροχο κτίριο και αφορούσε τα εγκαίνια μιας μεγάλης περιοδικής έκθεσης με αφορμή τα 100 χρόνια από τα γεγονότα της Σμύρνης. Τίτλος της, «Ιστορίες επιβίωσης: Πρόσφυγες και εργασία στις νέες πατρίδες». Σκοπός της, να δείξει την αντοχή των ξεριζωμένων αλλά και το πώς η παρουσία τους ήταν ένα ευεργετικό μπόλι που έκανε την ελληνική κοινωνία να ανθήσει μερικές δεκαετίες αργότερα.

Τρεις εκθέσεις για το 1922 στο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν-1
Η Μαρία Καμηλάκη, προϊσταμένη της διεύθυνσης της Βιβλιοθήκης της Βουλής, στο βήμα της εκδήλωσης.

Συμπληρωματικά ως προς το αφήγημα αυτό, υπάρχουν δύο ακόμη εκθέσεις στον ίδιο χώρο: «Το 1922 στον Τύπο», που επικεντρώνεται στην ανάδειξη της δημοσιογραφικής παραγωγής με επίκεντρο τα δραματικά γεγονότα που έλαβαν χώρα μετά τον Σεπτέμβριο του ’22, όπως αποτυπώθηκαν στον Τύπο της εποχής, και η έκθεση με τίτλο «Πρόσφυγες: 1922+ επιβίωση – ενσωμάτωση», με 44 πρωτότυπα έργα 27 καλλιτεχνών. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι προσφυγικής καταγωγής, 2ης και 3ης γενιάς, που εκφράζουν τις δικές τους μικροϊστορίες για το ’22. Τεκμήρια, σπαράγματα, έργα τέχνης, εφημερίδες, όλα μαζί συντάσσουν μια σπουδαία καταγραφή με αρτιότητα και μεράκι.

Τρεις εκθέσεις για το 1922 στο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν-2
Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη με τον Κώστα Τασούλα και τον Απόστολο Κακλαμάνη.

Καίρια ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του ελληνικού Κοινοβουλίου Κώστα Τασούλα, που μίλησε από στήθους με το ρητορικό χάρισμα που τον διακρίνει αλλά και τη μεγάλη γνώση της Ιστορίας: χαρακτήρισε το έθνος μας «δικοτυλήδονο, στις δύο πλευρές του Αιγαίου», που «η μία από αυτές τις κοτυληδόνες ήρθε στην Ελλάδα και μας μπόλιασε». Πρόσθεσε ότι «αντιλαμβανόμενοι τη μικρασιατική Ελλάδα και τη μικρασιατική συνείδηση, αντιλαμβανόμεθα καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό».

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Απόστολος Κακλαμάνης, η πρόεδρος της Επιτροπής της Βιβλιοθήκης της Βουλής Aννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο γενικός γραμματέας της Βουλής Γεώργιος Μυλωνάκης, βουλευτές, εκπρόσωποι των πολυάριθμων φορέων που συνεισέφεραν πολύτιμα εκθέματα και πλήθος κόσμου. Αξίζει πάντως να σταθεί κανείς για άλλη μια φορά στο καταπληκτικό κτίριο του Καπνεργοστασίου, το οποίο δεσπόζει στη Λένορμαν. Ενα τμήμα του ανακαινίστηκε πρόσφατα δαπάναις του ΝΕΟΝ και πραγματικά είναι ένα μικρό αρχιτεκτονικό διαμάντι σε μια αυθεντική αθηναϊκή γειτονιά. Οσοι δεν το έχετε ακόμη επισκεφθεί αξίζει να περάσετε τις πόρτες του.

Τρεις εκθέσεις για το 1922 στο Καπνεργοστάσιο της Λένορμαν-3
Τεκμήρια της Βιβλιοθήκης για τη Μικρασία.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT