Το «Βραβείο Κυπρίων που διακρίθηκαν στο εξωτερικό» σε έναν δικό μας άνθρωπο

Το «Βραβείο Κυπρίων που διακρίθηκαν στο εξωτερικό» σε έναν δικό μας άνθρωπο

Διαπρέποντας διεθνώς, αρδεύεις και τον τόπο της καταγωγής σου με γνώσεις, ιδέες, με πατριωτισμό. Οι Κύπριοι μπορεί συχνά να μεγαλουργούν μακριά από τη γενέτειρα αλλά δεν την ξεχνούν ποτέ

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαπρέποντας διεθνώς, αρδεύεις και τον τόπο της καταγωγής σου με γνώσεις, ιδέες, με πατριωτισμό. Οι Κύπριοι μπορεί συχνά να μεγαλουργούν μακριά από τη γενέτειρα αλλά δεν την ξεχνούν ποτέ. Και πώς, άλλωστε, να κόψουν τον ομφάλιο λώρο από αυτό το μέρος το οποίο απέδειξε διαχρονικά την αντοχή του στους κατακτητές και υψώνει το ανάστημά του χάρις στην προκοπή των ανθρώπων του; Πριν από δέκα χρόνια, γεννήθηκε ένας θεσμός ώστε να αναδεικνύονται τα ξενιτεμένα τέκνα της Μεγαλονήσου. Πρόκειται για τα «Βραβεία Κυπρίων που διακρίθηκαν στο εξωτερικό». Η 10η απονομή τους έγινε το Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2022, σε αθηναϊκό ξενοδοχείο μαζί με το ετήσιο δείπνο του Δημοκρατικού Συναγερμού με συμμετοχή Ελλήνων και Κυπρίων πολιτικών.

Το «Βραβείο Κυπρίων που διακρίθηκαν στο εξωτερικό» σε έναν δικό μας άνθρωπο-1
Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέφωφ Νεοφύτου.

Τυπικός «οικοδεσπότης» της βραδιάς ήταν ο Νικόλας Χαραλάμπους. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού ΚΟΕ Ελλάδας καλωσόρισε τους βραβευθέντες από τον επιχειρηματικό, πολιτιστικό, ιατρικό και χρηματοοικονομικό τομέα. Τον λόγο πήρε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Υπογράμμισε τη συγκίνησή του επειδή βρέθηκε μεταξύ ανθρώπων που ενσαρκώνουν ό,τι εκλεκτότερο διαθέτει ο Ελληνισμός σε όλο τον κόσμο. Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκε και ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, λέγοντας πως οι βραβευθέντες μετέτρεψαν τον νόστο σε ωφέλιμο έργο.

Το «Βραβείο Κυπρίων που διακρίθηκαν στο εξωτερικό» σε έναν δικό μας άνθρωπο-2
Μετά μουσικής η εκδήλωση απονομής των «Βραβείων Κυπρίων που διακρίθηκαν στο εξωτερικό», που φέτος κλείνουν δέκα χρόνια.

Ανάμεσα στους βραβευθέντες και ένας αγαπητός μας άνθρωπος στην «Κ», ο Ανδρέας Δρυμιώτης που έχει τακτική αρθρογραφία από το 2012. Ο τέως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Δέλτα Πληροφορικής παρέλαβε το βραβείο από τον Αδωνι Γεωργιάδη, υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Πρόδρομο Προδρόμου, υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου. Aπό τους πρωτεργάτες της πληροφορικής ήταν εκείνος που συνέβαλε καθοριστικά στην ανάπτυξη και την εφαρμογή υπολογιστικών συστημάτων στα υπουργεία της Ελλάδος. Ολοι βέβαια τον γνωρίζουν για έναν άλλο ρόλο: τη συγκέντρωση αλλά και τη μετάδοση των εκλογών στην Ελλάδα από το 1981 μέχρι και το 2009.

Το «Βραβείο Κυπρίων που διακρίθηκαν στο εξωτερικό» σε έναν δικό μας άνθρωπο-3
Η Νίκη Κεραμέως με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γεννημένος στη Λευκωσία το 1940, είχε το δικό του μερίδιο στα βάσανα του τόπου του όταν φοιτώντας στο Παγκύπριο Γυμνάσιο πέρασε τις τελευταίες δύο τάξεις στα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς και Πύλας, όπου κρατήθηκε «χωρίς δίκη» για συνολικά είκοσι μήνες. Ηταν ο νεαρότερος κρατούμενος. Το 1959 ήρθε στην Αθήνα για να σπουδάσει στο Πολυτεχνείο και λίγο αργότερα συνέχισε τις σπουδές στη Βρετανία. Ξεκίνησε την καριέρα του από το Γραφείο Δοξιάδη. Ετος-σταθμός ήταν το 1984 όταν μαζί με την Alpha Bank και την εταιρεία Ηλεκτρονικοί Διερευνηταί Δοξιάδη, ίδρυσαν την εταιρεία ΔΕΛΤΑ Πληροφορική, στην οποία διετέλεσε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος μέχρι την εξαγορά της εταιρείας από την αμερικανική First Data το 2004. Ακολούθησε η Unisystems και στη συνέχεια η εταιρεία Singular Logic Integrator και πολλά άλλα επιτεύγματα.

Το «Βραβείο Κυπρίων που διακρίθηκαν στο εξωτερικό» σε έναν δικό μας άνθρωπο-4
Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Εμφανώς φορτισμένος στην απονομή ο Ανδρέας Δρυμιώτης ξεκίνησε με τη φράση: «Βραβεία Κυπρίων που διέπρεψαν στο εξωτερικό; Μα από πότε η Ελλάδα είναι εξωτερικό;» για να κερδίσει ένα θερμότατο χειροκρότημα. «Εγώ πέρασα 18 χρόνια στην Κύπρο και μέχρι τα 82 μου σήμερα ζω στην Ελλάδα. Μακάρι να ήταν μία και μόνη πατρίδα». Με το γνωστό του χιούμορ ευχαρίστησε τη σύζυγό του που έδειξε αξιοθαύμαστη υπομονή ειδικά στην αρχή της καριέρας του, όταν αυτός εργαζόταν άπειρες ώρες και εκείνη αλλά και άλλες σύζυγοι πληροφορικάριων ήταν «computer widows». «Δεν θα το πιστέψετε, αλλά πρώτη φορά πήρα άδεια από τη δουλειά στα 70 μου», είπε κλείνοντας. Ανάμεσα στους βραβευθέντες ήταν και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του υπουργείου Υγείας, ο Γιάννης Χατζηλοΐζου, μαέστρος, διευθυντής της Φιλαρμονικής Αθηνών, ο Μάριος Ψάλτης, διευθύνων σύμβουλος της PwC Ελλάδας κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT